Agriturismo Italië

Agriturismo is enorm populair in Italië. Een agriturismo is een overnachtingsmogelijkheid bij de boer. Het woord ‘agriturismo’ is dan ook een samenstelling van ‘agriculture’ wat agricultuur betekend en ‘turismo’ wat staat voor toerisme. Een agriturismo is de perfecte plek om te genieten van het platteland in Italië. Bij een agriturismo in Italië overnacht je bij de boer. Vaak zijn op de boerderij een of meerdere kamers ingericht voor verblijfsgasten. Vaak hebben de boeren wat ruimte over die ze op deze manier kunnen gebruiken voor wat extra inkomsten.

Lees meer over agriturismo's in Italië
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Agriturismo Italië

Agriturismo is enorm populair in Italië. Een agriturismo is een overnachtingsmogelijkheid bij de boer. Het woord ‘agriturismo’ is dan ook een samenstelling van ‘agriculture’ wat agricultuur betekend en ‘turismo’ wat staat voor toerisme. Een agriturismo is de perfecte plek om te genieten van het platteland in Italië. Bij een agriturismo in Italië overnacht je bij de boer. Vaak zijn op de boerderij een of meerdere kamers ingericht voor verblijfsgasten. Vaak hebben de boeren wat ruimte over die ze op deze manier kunnen gebruiken voor wat extra inkomsten.

Sinds 1985 is in de Italiaanse wet vastgelegd dat boeren deze nevenactiviteit mogen uitvoeren. Voor deze tijd was het voor veel Italiaanse boeren lastig om rond te komen waardoor ze gedwongen werden om ander werk te zoeken. Door deze wet konden de boeren hun boerderij behouden. De boeren zijn trots op hun cultuur en willen je als vakantieganger graag onderdompelen in deze sfeer. Wanneer je verblijft in een agriturismo sta je dicht bij de natuur. Je ontdekt op een leuke manier het plattelandsleven en ziet hoe boeren hun producten zoals fruit, wijn, graan, olijfolie en groenten kweken en verbouwen.

Agriturismo Corsica
Agriturismo Lazio
Agriturismo Marche
Agriturismo Veneto
Agriturismo Kroatië
Agriturismo Portugal
Agriturismo Spanje
Vakantiehuisje met Zwembad

Ontdek de mooiste natuur tijdens jouw agriturismo avontuur

De verschillende landschappen van Italië

In Italië vind je veel verschillende landschappen. Zo vind je er natuurlijk de prachtige Italiaanse bergmeren aan de rand van de Alpen die zijn gevormd door gletsjers. Ook vind je in Italië prachtige bergen in het binnenland en aan de kust. Voorbeelden van zulke gebergtes zijn natuurlijk de Alpen, maar ook het jongere gebergte de Apennijnen. Tot slot vind je in Italië drie actieve vulkanen en erg veel inactieve vulkanen. Je ziet dan ook op veel plekken dat het landschap is gevormd door vulkanisme.

De bijzondere diersoorten van Italië

In Italië zijn verschillende plekken waar je zeldzame diersoorten kunt vinden. Boek jij een vakantie in Abruzzo? Hier vind je bijvoorbeeld wolven en beren. Als je een vakantie bij de Ligurische zee boekt, kun je bijzondere waterbewoners zoals dolfijnen en de gewone vinvis spotten. Ga jij naar de bergen? Hier leven gems, steenbokken en alpenmarmotten. Op Sardinië komen zelfs nog moeflons voor: wilde schapen met enorme horens. Ga jij opzoek naar vogels tijdens je agriturismo avontuur? Dan kun je opzoek naar arenden, uilen, aasgieren, bijeneters en rijgers.

Welke activiteiten ga jij ondernemen tijdens je agriturismo avontuur?

Ontdek het boerderijleven

Je kunt lekker luieren in en rond de boerderij, maar je kunt ook de omgeving gaan verkennen. Italië is een schitterend land met veel natuur die zeker de moeite waard is om te gaan bewonderen. Neem dus zeker je wandelschoenen mee. Vaak kan de boer je enkele routes aanbevelen zodat je langs plekjes komt die je zeker gezien moet hebben. Uiteraard kun je altijd terecht voor vragen bij de eigenaren van een agriturismo. Misschien is er op het platteland niet heel veel te doen aan toeristische attracties en enorme bezienswaardigheden, maar eigenaren weten precies wat je gezien moet hebben bij een bezoek aan hun agriturismo. De boerderijen zelf zijn vaak al eeuwenoud en dragen een hoop verhalen met zich mee. Je krijgt op deze manier een mooi stukje historie van Italië mee. Een agriturismo is ook zeker geschikt voor kinderen. Voor jong en oud is er genoeg te beleven.

Maak kennis met de cultuur

Wanneer je in een agriturismo verblijft, kun je goed kennis maken met de traditionele Italiaanse cultuur. De term agriturismo is een combinatie die is ontstaan door de woorden ‘agriculture’ en ‘turismo’ samen te voegen. Je verblijft namelijk op een boerenbedrijf waar gastenverblijven zijn gemaakt. Tijdens een verblijf in een agriturismo kun je een kijkje nemen op het Italiaanse platteland, terwijl je geniet van de rust en het prachtige landschap. Op een agriturismo worden verschillende producten verbouwd. Je kan bijvoorbeeld denken aan fruit, granen, druiven voor de wijn of olijven voor de olijfolie. Het is vaak ook mogelijk om ‘s avonds aan te schuiven bij de gastheer en/of gastvrouw. Zij koken zelfgemaakte gerechten waar vaak producten vanuit de agriturismo en omgeving in worden verwerkt. Zo kun je lokale delicatessen proeven en genieten van de overheerlijke Italiaanse wijn.

Er is zoveel moois te zien tijdens jouw agriturismo avontuur

Rotsen, bergen en meren in de Dolomieten

De Dolomieten vormen een prachtig gebied in Italië wat je gezien moet hebben. Je vind er rotsen, bergen en alpenweiden bezaaid met bloemen. Sommige mensen noemen het zelfs de mooiste bergen van heel Europa! Sinds 2009 staat dit gebergte op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De Tre Cime rotsformatie is misschien wel de mooiste bezienswaardigheid van dit gebied. Deze bergtop bestaat uit drie pieken en is erg indrukwekkend en bijzonder. Ook vind je in het gebied prachtige meren. Eén van de mooiste meren die je hier kunt bewonderen is Lago di Braies. Dit meer is smaragdgroen en ligt in het midden van indrukwekkende bergen. Er is dus genoeg moois te zien in dit gebied!

Kleurrijke dorpjes bij Cinque Terre

Langs de Ligurische kust van Italië vind je een door de wind gevormde kustlijn met steile kliffen en schiereilanden. Op deze steile kliffen vind je vijf kleurrijke, pittoreske dorpjes: de Cinque Terre. Deze vijf dorpjes zijn Montorosso al Mar, Corniglia, Vernazza, Manarola en Rio-Maggiore. Rondom deze dorpjes vind je terrasvormige akkers en prachtige uitzichten op de zee. De natuur rondom deze dorpjes is overal adembenemend en het hele gebied is dan ook een nationaal park. Je kan tijdens je bezoek aan dit gebied bijvoorbeeld één van de mooie wandelpaden ontdekken of één van de eilandjes die dichtbij de kust liggen. Ook hier is echt van alles te zien!

Populaire gebieden

Italië kent een aantal gebieden waar veel toeristen heen trekken om op vakantie te gaan op een agriturismo. Op het vasteland van Italië zijn dat Toscane, Umbrië en rond het Gardameer. Ook op de eilanden Sicilië en Sardinië zijn de agriturismo erg in trek. Dit zijn een aantal populaire gebieden maar natuurlijk vind je in heel Italië boerderijen waar agriturismo mogelijk is. De eilanden Sicilië en Sardinië staan bekend om hun natuur en zijn daarom zeer aantrekkelijke vakantiebestemmingen. Zeker in de zomer is het een genot om er te verblijven. Sicilië wordt niet voor niets het paradijs van Italië genoemd.

Piemonte

Droom jij van een authentieke vakantie onder de Italiaanse zon? Ga dan eens op vakantie in een agriturismo in Piemonte! Piemonte is een regio in het noordwesten van Italië. Deze prachtige regio ligt aan de voet van de Alpen en is daardoor een bergachtig gebied wat vele mogelijkheden tot avontuur in de buitenlucht biedt. De naam Piemonte betekent in het Italiaans dan ook letterlijk ‘aan de voet van de bergen’. Het is erg leuk om in een agriturismo in Piemonte te verblijven wanneer je deze prachtige regio bezoekt, want op deze manier krijg je een stukje mee van de ware Italiaanse cultuur en keuken!

Ligurië

Ken jij de Italiaanse regio Ligurië al? Deze langgerekte streek bevindt zich in het noordwesten van Italië en grenst voor een groot deel aan de Ligurische Zee, wat betekent dat het strand en de zee altijd dichtbij zijn. De leukste manier om kennis te maken met deze streek, is door het huren van een agriturismo in Ligurië. Maar beperk je zeker niet alleen tot de kuststreek van deze provincie, want de Ligurische Alpen in het dunbevolkte binnenland hebben je ook een hoop te bieden! Je vindt er nog volop rust en ruimte. Het is een plek waar de natuur zijn eigen gang nog gaat.

Umbrië

Het glooiende landschap in Umbrië is naast een prachtig gezicht, ook heel gunstig voor de wijnbouw. In deze regio wordt namelijk volop wijn gemaakt. Door de glooiing in het landschap krijgen de wijnplanten genoeg zonlicht en worden er in Umbrië dus heerlijke wijnen gemaakt. Ben jij een wijnliefhebber? Dan is een bezoekje aan deze regio zeker de moeite waard. Wij bieden mooie landelijke vakantiehuisjes in Umbrië te huur aan. De hoofdstad van Umbrië is Perugia, deze stad heeft inmiddels meer dan 170.000 inwoners. Voor de cultuurliefhebber zijn in deze stad een aantal mooie gebouwen te bewonderen met prachtige architectuur. Natuurhuisje.nl heeft huisjes nabij Perugia. De vakantiehuizen in Umbrië nabij Perugia zijn allemaal landelijk en of rustig gelegen.

Sicilië

De wonderschone kusten en het afwijkende droge binnenland geven landschappen die wij hier niet kennen. Sicilië is een eiland en heeft daarom een flinke kustlijn. Je kunt er heerlijk genieten van de rustige zee. Het fijne aan dit eiland is ook de aangename zee bries die tijdens warme dagen de temperatuur zeer aangenaam maakt. Ben je op zoek naar een vakantiehuis in Sicilië dat vlak aan de kust ligt? Natuurhuisje.nl biedt prachtig gelegen agriturismos aan in Sicilië die aan de kust gelegen zijn maar ook rust en ruimte bieden. Het eiland wordt gescheiden met het vaste land van Italië door de zogenaamde “Stretto di Messina”, dat is Italiaans voor de Straat van Messina. Deze scheiding is slechts drie kilometer breed. Een uitstapje naar het vaste land van Italië is dus zo gemaakt. Het binnenland van Sicilië kent veel gesteente. De bergen op Sicilië komen echter niet veel hoger dan 950meter.

Sardinië

Sardinië is nog steeds niet ontdekt door het massatoerisme en wat ons betreft is dat maar goed ook. Op dit prachtige natuurrijke Italiaanse eiland is nog een hoop te ontdekken. Sardinië is vooral heel erg in trek bij wandelaars, het gebied Barbágia is een bekend gebied waar veel wandelaars naar toe trekken. Het gebied staat bekend om zijn prachtige hoogvlaktes afgewisseld met berhellingen en steile rotskusten. Daarnaast is er het Nationaal Park Gennargentu waar veel wandeltracks zijn, let wel op: het betreffen vaak niet-gemarkeerde routes. Uiteraard is het op Sardinië ook mogelijk om heerlijke strandwandelingen te maken. De kustlijn ziet er een stukje anders uit dan bij ons in Nederland. De stranden zijn er namelijk hagelwit in de zee is er felblauw.

Toscane

In Toscane vind je zo’n 120 natuurreservaten. Als liefhebber van natuur zit jij hier dus helemaal op je plek! De vegetatie in Toscane is zeer gevarieerd, van de alpiene flora hoog in de Apennijnen tot de subtropische plantengroei op de eilandenarchipel en in de zuidelijke kustgebieden. In het Toscaanse landschap kom je vooral drie boomsoorten tegen; de wingerd, de olijfboom en de cipres. Ongeveer 50 van de bijna 250 soorten olijfbomen wereldwijd, komen voor in Toscane. Elke olijfboom produceert jaarlijks gemiddeld 30 tot 80 kilo olijven.

De verschillende klimaten van Italië

Italië grenst aan de Middellandse Zee, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk, waardoor Italië verschillende klimaten kent. Door de verschillende klimaten is dit land zowel geschikt voor een strandvakantie als voor wintersport. Officieel kent het land drie klimaten. Zo vind je in het grootste deel van Italië een mediterraan klimaat met warme zomers en milde winters. In deze klimaatzones valt eigenlijk bijna alleen neerslag in de winter waardoor deze gebieden ideaal zijn voor een heerlijke zonvakantie in de zomer. Ook in de lente is het hier overigens heerlijk vertoeven. In de Alpen vind je een hooggebergteklimaat waar de zomers mild zijn en winters zeer koud. Je vind her ook meer neerslag dan in de rest van Italië doordat wolken beter blijven hangen in gebergtes. Tot slot vind je in het noorden aan zee vooral een zeeklimaat. Hier vind je milde zomers en milde winters. Ook vind je hier een gelijke neerslag het hele jaar door.

Accommodaties op het Italiaanse platteland

Agriturismos zijn tegenwoordig razend populair in Italië. En terecht! Doordat je in een agriturismo letterlijk bij de boer logeert, krijg je een authentieke Italiaanse ervaring die niemand je ooit nog afpakt. De manier waarop je verblijft in een agriturismo hangt van de plek af. Meestal heeft de boer meerdere kamers op zijn boerderij beschikbaar gesteld voor gasten, maar je kunt soms ook een compleet gastenhuisje afhuren op het erf van de boer. Boeren zijn vaak ontzettend trots op de Italiaanse cultuur, keuken en natuur en dit delen ze maar al te graag met jou op hun boerderij. In aan agriturismo sta je net zo dichtbij de Italiaanse natuur als de boeren zelf. Je kunt dan ook gegarandeerd genieten van de lokaal geproduceerde fruitsoorten, wijnen, kazen, granen, oliën en groenten.

Luxe op een agriturismo

Naast alleen een kleine eenvoudige slaapkamer bestaan er verschillende agriturismo die soms wat meer te bieden hebben. Zo kan een agriturismo beschikken over een speciale tuin voor de gasten en meestal een zwembad. Vaak moet je dit zwembad wel delen met de andere gasten. Een agriturismo is geen vakantiepark. Op een agriturismo wordt echt gewerkt en jij bent er te gast. Omdat de kans aanwezig is dat er in de omgeving weinig restaurants te vinden zijn, kun je als gast vaak aanschuiven bij de verhuurder van de agriturismo. Op tafel krijg je een heerlijke maaltijd voorgeschoteld die vaak bereid zijn met hun eigen producten. Ook heb je vaak de mogelijkheid om een aantal producten te kopen van de boer. Zo heb je een leuk souvenir voor thuis en kun je thuis nog nagenieten met een wijn of olijfolie van de agriturismo waar je verbleven hebt.