Dagje uit Flevoland

Flevoland is de jongste provincie van Nederland en is ontstaan na de drooglegging van een deel van de voormalige Zuiderzee, nu het IJsselmeer en Markermeer genoemd. Bijna de hele begrenzing van de provincie bestaat uit waterpartijen als het Eemmeer en het Markermeer. Het water is hier dus nooit ver weg van jouw vakantiehuis! Ideaal voor diegenen die op vakantie willen bijkomen en willen uitwaaien op de vele dijken. Wil je een dagje weg, dan heeft Flevoland genoeg opties om je de hele dag te vermaken!

Lees meer over dagje uit Flevoland
Lees meer over:

Dagje uit Flevoland

Flevoland is de jongste provincie van Nederland en is ontstaan na de drooglegging van een deel van de voormalige Zuiderzee, nu het IJsselmeer en Markermeer genoemd. Bijna de hele begrenzing van de provincie bestaat uit waterpartijen als het Eemmeer en het Markermeer. Het water is hier dus nooit ver weg van jouw vakantiehuis! Ideaal voor diegenen die op vakantie willen bijkomen en willen uitwaaien op de vele dijken. Wil je een dagje weg, dan heeft Flevoland genoeg opties om je de hele dag te vermaken!

Als je van varen houdt zit je hier dus sowieso helemaal goed. Daarnaast is er natuurlijk nog veel meer te beleven. Je kunt er namelijk prima gaan wandelen in één van de mooie natuurgebieden. Ook dieren- en vogelliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen. Je kunt er namelijk diverse wilde dieren spotten en ook lepelaars voelen zich hier helemaal thuis. Bezoek één van de bossen of kies voor een dagje op het water, alles is mogelijk. Maak je dagje uit helemaal compleet met een accommodatie van Natuurhuisje.

Hierbij verblijf je ergens midden in de natuur en kun je dus meteen beginnen met het ontdekken van de omgeving. Begin iedere dag goed met een ochtendwandeling of ga juist ‘s avonds de nabije natuur in. Wie weet spot je nog een hertje of een wild zwijn. Verblijf je in een bosrijk gebied? Dan is de kans groot dat je eekhoorntjes en bijzondere vogels in de tuin zal tegenkomen. Denk aan de Bonte Specht, de Boomklever en de Vink. Aan de wateren in Flevoland is de kans groot om ijsvogels te spotten. Let goed op want ze komen als een blauwe flits voorbij. Als je ze ziet zitten op een stok boven het water kun je pas zien hoe mooi ze zijn. Ze zijn wel erg schuw, dus neem een verrekijker mee om ze goed te kunnen bekijken.

Flevoland barst van de mooie natuurgebieden

Flevoland kenmerkt zich door de grote open ruimtes en een strak ingedeeld landschap met veel landbouwgebied. Buiten die landbouwgebieden en de aanwezige dorpen en steden vind je hier een aantal natuurgebieden, die vaak in het bezit zijn van Staatsbosbeheer. De Oostvaardersplassen is veruit het bekendste natuurgebied van Flevoland, wat te danken is aan een populaire Nederlandse natuurfilm die hier is opgenomen. Veel vogels weten dit natuurgebied te vinden als moeras- en overwinteringsgebied. Een ander deel van het gebied, het droge deel, vormt het leefgebied van verschillende grote grazers, zoals edelherten, paarden en runderen. Vanwege de wettelijke bescherming zijn de Oostvaardersplassen slechts beperkt toegankelijk voor bezoekers.

Uiteraard kun je door de hele provincie heerlijk wandelen, maar ook fietsen is goed te doen. Fiets lekker langs het water en geniet van prachtige plekjes die je onderweg tegenkomt. Nog een aantal gebieden die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken, zijn Pampushout, Lepelaarplassen, Vogeleiland, Het Wisentbos en Nationaal Park Nieuw Land. Ook het Kotterbos is ontzettend mooi en leuk om te bezoeken. Hier kun je onder andere reeën, hazen, vossen en bevers tegenkomen. Ook kun je er diverse wateractiviteiten beleven, zoals vissen, kajakken of kanoën. Daarnaast kun je ook nog actief bezig zijn op één van de hindernisbanen. Hier hoef je je dus geen seconde te vervelen.

Wandelen, actief bezig zijn of lekker een dagje weg

De mogelijke activiteiten die je tijdens een dagje uit in Flevoland kunt ondernemen, concentreren zich voornamelijk in de steden en dorpen en op en rondom de vele wateren. Door de verschillende natuurgebieden worden regelmatig excursies georganiseerd, waarbij een gids je graag het een en ander uitlegt over de aanwezige flora, fauna en bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt. Dit kunnen wandelexcursies zijn, maar ook fiets- of vaarexcursies. Maar je kunt ook heerlijk op eigen gelegenheid gaan wandelen of fietsen. Je kunt hier dus alle kanten op!

Bij de noordelijke en zuidelijke grenzen van de provincie zijn veel watersport- en recreatiemogelijkheden, bijvoorbeeld op het IJsselmeer, Ketelmeer, Veluwemeer of Gooimeer. Op pad met de kids? Dan bieden attractiepark Walibi of het nabijgelegen Dolfinarium uitkomst. Hier kun je gemakkelijk een hele dag doorbrengen! Uiteraard kun je ervoor kiezen om aan het einde van jouw dagje uit weer terug te keren naar huis. Maar eigenlijk is het nog veel leuker om er een overnachting achteraan te plakken om er een echte mini vakantie van te maken! Of je in Flevoland zelf wilt verblijven of alleen een dagje weg wilt in deze provincie, op Natuurhuisje heb je de keuze uit een groot aanbod accommodaties.

Hoe is het weer in Flevoland?

Het weer in deze provincie is niet veel anders dan in de rest van ons kikkerlandje. Je bent inmiddels vast wel bekend met ons klimaat. Nederland beschikt namelijk over een gematigd zeeklimaat. Dat betekent dat er in ons land duidelijk sprake is van verschillende seizoenen. Al worden de zomers wel steeds warmer en is er regelmatig kans op een hittegolf. Dat geldt dus ook voor Flevoland. De winters daarentegen zijn echter zeer mild en een echt pak sneeuw is vrijwel uniek in Nederland. Toch is er in April 2021 zelfs nog wat sneeuw gevallen en heeft het nog behoorlijk gevroren. Dat bewijst maar weer dat het in ons land alle kanten op kan gaan.

Tijdens jullie dagje uit in Flevoland is het dus handig om van tevoren te bepalen of jullie graag naar buiten willen of gewoon lekker binnen blijven. Zijn jullie van plan om te gaan wandelen, fietsen of te gaan varen? Dan is het natuurlijk wel zo fijn als het droog blijft en de temperaturen aangenaam zijn. De beste perioden daarvoor zijn de maanden Mei, Juni en Juli. Natuurlijk kan een vakantie in de winter ook ontzettend leuk zijn, vooral met kinderen! Met een beetje geluk valt er dit jaar dan toch weer wat sneeuw en kunnen jullie genieten van een prachtig uitzicht en van wat sneeuwpret! Bij Natuurhuisje vind je boshuisjes, luxe villa’s en Bed & Breakfasts. Of je nu jong of oud bent, alleen bent of met een grote groep, er is voor iedere vakantieganger een passende accommodatie te vinden.