Would you rather browse this website in English? Click here to switch to our English website.

Dagje uit Veluwe

Wil je er binnenkort een dagje op uit? Denk dan eens aan de Veluwe. Deze bosrijke landstreek bevindt zich in de provincie Gelderland. Het is veruit het bekendste natuurgebied van heel het land en daarom een must-see voor alle liefhebbers van natuur. Tijdens een dagje uit op de Veluwe kun je alle kanten op. Cultuur, natuur en historie komen hier namelijk samen en zorgen ervoor dat je je op de Veluwe weken kunt vermaken zonder ook maar enigszins verveeld te raken. Er is veel te zien én te doen. Je vindt er dieren, rust, ruimte en tal van outdoor activiteiten. De Veluwe is één van de pareltjes van de Nederlandse natuur. Naast prachtige flora kent het gebied ook een gevarieerde wildpopulatie. Zo vind je er bijvoorbeeld wilde zwijnen, maar ook edelherten, boommarters en vossen. Kom het zelf beleven!

Lees meer over dagje uit Veluwe
Lees meer over:

Dagje uit Veluwe

Wil je er binnenkort een dagje op uit? Denk dan eens aan de Veluwe. Deze bosrijke landstreek bevindt zich in de provincie Gelderland. Het is veruit het bekendste natuurgebied van heel het land en daarom een must-see voor alle liefhebbers van natuur. Tijdens een dagje uit op de Veluwe kun je alle kanten op. Cultuur, natuur en historie komen hier namelijk samen en zorgen ervoor dat je je op de Veluwe weken kunt vermaken zonder ook maar enigszins verveeld te raken.

Er is dus veel te zien én te doen. Je vindt er dieren, rust, ruimte en tal van outdoor activiteiten. De Veluwe is één van de pareltjes van de Nederlandse natuur. Naast prachtige flora kent het gebied ook een gevarieerde wildpopulatie. Zo vind je er bijvoorbeeld wilde zwijnen, maar ook edelherten, boommarters en vossen. Kom het zelf beleven! De Veluwe bestaat uit zo’n 1000 km² gevarieerd natuurschoon centraal in Nederland en is daarmee ideaal voor een dagje uit in eigen land. Het natuurgebied bestaat voor het grootste deel uit uitgestrekte bossen, maar daarnaast vind je er ook tal van heidevelden, zandverstuivingen, vennen, landgoederen en kronkelende beken. Het Kootwijkerzand is het grootste stuifzandgebied van de Veluwe en meet zo’n 350 hectare.

Door heel Gelderland kun je genieten van prachtige natuurgebieden

De Veluwe is het perfecte gebied om eens even lekker bij te komen en te genieten van de natuur. Uiteraard kun je je dagenlang vermaken op de Hoge Veluwe en telkens weer nieuwe dingen ontdekken. Als je heel vroeg in de ochtend gaat of juist laat op de dag, is de kans groot dat je wat wildlife tegenkomt! Denk hierbij dus aan de big five van de Veluwe. Hoe leuk is het om tijdens de zonsopkomst een groep edelherten voorbij te zien rennen? Of een vosje te spotten terwijl je muisstil zit te wachten. Ook vind je hier natuurlijk allerlei bijzondere vogels. Zo kun je er onder andere de nachtzwaluw en de zwarte specht tegenkomen.

Gelderland zelf beschikt over nog veel meer moois qua natuur. Breng bijvoorbeeld eens een bezoekje aan Kroondomein het Loo en park Berg en Bos. Beiden bevinden zich in Apeldoorn. In het Kroondomein kun je heerlijk wandelen en in Stadspark Berg en Bos kunnen de kinderen zich vervolgens helemaal uitleven. Maak de dag compleet met een bezoekje aan Paleis het Loo of kies voor een dagje Apenheul. Hier geniet je natuurlijk van allerlei apensoorten. Ook is er een gebied waar de aapjes gewoon loslopen! Zijn jullie toch nog op zoek naar een mooi stukje natuur? Dan kies je voor het Nationaal Park Beekbergerwoud. Dit natuurgebied bevindt zich in Klarenbeek en is zeker een bezoekje waard.

Iedereen kan zich hier prima vermaken!

De Veluwe als een vakantiebestemming is voor jong en oud een ware droom. Zowel volwassenen als kinderen zullen zich hier heerlijk kunnen vermaken in de natuur, door de vele mogelijke activiteiten. Waar volwassenen lange fietstochten kunnen maken of mountainbiketochten, kunnen kinderen boomhutten bouwen en spelen in de natuur. Met het hele gezin kunnen jullie paardrijden of heerlijk fietsen! Het maakt ook niet uit of je nu naar de Veluwe wilt in de zomer of in de winter. ’s Winters is het prima vertoeven op de Veluwe, want ook dan kun je de natuur in. Het landschap zal het uiteraard anders uitzien dan in de zomer, maar zeker niet minder mooi. Ook in de winter kun je je hart ophalen in de natuur en weer volledig opladen. In de zomer staat natuurlijk alles in bloei en zijn de dieren volop te zien, wat de Veluwe een heerlijke bestemming maakt voor een geslaagde zomervakantie.

Uiteraard kun je ervoor kiezen om aan het einde van jouw dagje uit weer terug te keren naar huis. Maar eigenlijk is het nog veel leuker om er een overnachting achteraan te plakken om er een echte mini vakantie van te maken! Of je bij de Veluwe zelf wilt verblijven of alleen een dagje weg wilt in dit natuurgebied, op Natuurhuisje heb je de keuze uit een groot aanbod accommodaties. In een Natuurhuisje op de Veluwe beleef je een ultiem rustige vakantie middenin de natuur in een kleinschalige, unieke accommodatie op een unieke plek ver weg van het massatoerisme! Er zijn boshuisjes, luxe villa’s en Bed & Breakfasts, maar ook vind je volop glamping accommodaties, bungalows, basic trekkershutten en groepsaccommodaties. Of je nu jong of oud bent, alleen bent of met een grote groep, er is voor iedere vakantieganger een passende accommodatie te vinden.

Houd rekening met het weer voor jullie dagje uit

Als je een dagje weggaat is het heel gemakkelijk om rekening te houden met het weer. Je bekijkt een aantal dagen van tevoren het weerbericht en checkt deze regelmatig. Op die manier kom je bijna nooit voor verrassingen te staan. Ziet de weersverwachting er slecht uit? Dan plan je jouw dagje uit naar de Veluwe natuurlijk gewoon op een ander moment in. Hierbij geven we je alvast wat meer informatie over het klimaat in Nederland en op de Veluwe. In Nederland is het weer relatief vochtig en is er duidelijk sprake van seizoenen. De temperatuurverschillen tussen de zomers en de winters zijn niet extreem groot en er is sprake van milde wintertemperaturen.

Uiteraard staat Nederland bekend om zijn vele regen en ook op de Veluwe is dat niet anders. Toch hebben we in de zomer vaak geluk en zitten er prachtige dagen bij met temperaturen tussen de 20 en 35 graden. Heel af en toe komt er zelfs een hittegolf voorbij die zomaar een paar dagen kan duren. Op de Veluwe is de lente de droogste periode van het jaar. Er is weinig sprake van invloed vanuit de zee, aangezien het landinwaarts ligt. Omdat de zomers steeds warmer worden is er ook meer kans op flinke regenbuien en onweer. Toch valt de meeste regen in dit gebied in de herfst. In de winter is hier ook grote kans op sneeuw, vanwege de hoge ligging van de Veluwe. Wil je als wandelaar volop van de natuur genieten en daarbij ook nog eens droog blijven? Qua temperatuur en klimaat is het begin van de zomer het perfecte moment voor een dagje uit naar de Veluwe. Je hebt dan de minste kans op regen of op hittegolven.