Vakantiehuizen De Oude Netearm

Tussen Antwerpen en Mechelen stroomt van oost naar west de rivier de Beneden-Nete. Ter hoogte van Rumst ligt aan de noordoever het gebied dat  De Oude Netearm wordt genoemd. In de directe omgeving liggen er langs de Beneden-Nete nog meer natuurgebieden, zoals het Battenbroekbos en Arkenbos aan de zuidoever van de rivier. Het landschap is echt een oud rivierenlandschap, met graslanden, moeras en bossen.
Lees meer over vakantiehuizen in De Oude Netearm
Lees meer over:

Tussen Antwerpen en Mechelen stroomt van oost naar west de rivier de Beneden-Nete. Ter hoogte van Rumst ligt aan de noordoever het gebied dat De Oude Netearm wordt genoemd. In de directe omgeving liggen er langs de Beneden-Nete nog meer natuurgebieden, zoals het Battenbroekbos en Arkenbos aan de zuidoever van de rivier. Het landschap is echt een oud rivierenlandschap, met graslanden, moeras en bossen.

Aan de noordkant van de Beneden-Nete ligt de Oude Netearm. Het gebied bestaat grotendeels uit bos met hier en daar grasland. Op het terrein staat Landhuis Tibur. De Oude Netearm is niet een heel groot gebied, maar er lopen wel enkele wandelpaden, waardoor het een ideaal gebied is voor een korte en mooie wandeling. Het bos is een thuis voor zangvogels, zoals de zwartkop en nachtegaal en spechten zoals de groene specht en grote bonte specht. Langs de rivier is er soms een ijsvogel te zien.

Arkenbos

Aan de zuidkant van de Beneden-Nete liggen enkele grotere natuurgebieden, waaronder het Battenbroekbos, landgoed Rozendaal, de Heidonkpolder en het Arkenbos. Vooral het Arkenbos, ook wel Blaasveldbroek genoemd, is een bijzonder fraai gebied. Het gebied is er erg afwisselend en bestaat uit populieren- en wilgenbossen, graslanden, moerassen en open water. Er zijn volop mogelijkheden om in dit gebied te wandelen, en er zijn diverse bijzondere landschapselementen te zien. Een voorbeeld is een enorme tamme kastanje die in het Park van Lacourt staat.

In het Arkenbos komen vele soorten planten voor. Grote pimpernel, grote boterbloem en kleine ratelaar zijn slechts enkele voorbeelden van zeldzaamheden die in het gebied te vinden zijn. Sommige watertjes zijn volgegroeid met de zeldzame slangenwortel.

In de zomer vliegen er volop vlinders rond in dit gebied. Kleine vuurvlinder en bont zandoogje zijn dan vaak tijdens een wandeling waar te nemen. In het voorjaar vliegen er juist weer andere soorten, zoals de citroenvlinder en het oranjetipje. Ook libellen zijn veelvuldig te zien in het Arkenbos, waaronder ook de zeldzame glassnijder.