Vakantiehuizen Dragonera

Dragonera, ofwel drakeneiland, is een onbewoond eiland van 288 hectare, gelegen in de archipel van Balearen. Gescheiden van Mallorca door het kanaal “des Freu” ligt het nog geen kilometer van het zuidelijkste dorp. 

Lees meer over vakantiehuizen in Dragonera

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Dragonera, ofwel drakeneiland, is een onbewoond eiland van 288 hectare, gelegen in de archipel van Balearen. Gescheiden van Mallorca door het kanaal “des Freu” ligt het nog geen kilometer van het zuidelijkste dorp.

Sinds 1995 is het eiland uitgeroepen tot natuur park. Voor zo’n klein eilandje heeft het een rijke historie. Ook al is het tegenwoordig niet bewoond zijn er Romeinse resten gevonden, wachttorens tegen piraten, gebruikt door smokkelaars en toen de vuurtorens werden geautomatiseerd vertokken de laatste mensen. Vervolgens opgekocht in 1974 om een toeristische attractie te maken met onder andere een haven, hotel en casino. Felle tegenspraak van onder meer ecologen heeft er toe geleid dat tien jaar later het door de Audiancia Nationaal er definitief een stokje voor stak. Nadat het nog als set voor een Agatha Christie film heeft gediend is het in 1987 door Mallorca gekocht en samen met de eilandjes Pantaleu en Mediana natuurpark werd. Er zijn boottochten naar het eiland als u het van dichtbij wilt bekijken.

Flora en fauna

De Balearen hagedis in endemisch in de Balearen archipel en komt alleen op de kleinere rotsige eilanden voor. Wegens gebrek aan voldoende zoet water en insecten is de hagedis ook planten en vruchten gaan eten. Aangezien hij niet echt vijanden heeft is het makkelijk om er een te zien te krijgen. Ook al wordt door sommigen beweerd dat de naam van deze beesten komt is het meer waarschijnlijk dat de naam van de vorm van het eiland afkomstig is. Niet alleen de hagedis is een endeem maar er zijn ook soorten als pad, schorpioen en vlinder en vogel die alleen hier zijn te vinden. Naast deze oorspronkelijke bewoners zijn er nu ook ratten en konijnen aanwezig.

Verder komen Eleonora's valk, vliegenvanger, vale pijlstormvogel, grote stern en natuurlijk vele meeuwen. De vegetatie komt overeen met het grotere Mallorca, vooral soorten die droogte tolerant zijn en sommigen ook zout tolerant. Zo kunt u onder andere eiken, vijgen, dwergheester en soms een klaproos.