Vakantiehuizen Gorges de L Ardeche

In de provincie Vivarais, in het zuiden van de Ardèche, is een diepe kloof uitgesleten door de rivier de Ardèche. Deze plek is zeer moeilijk te bereiken en tot de jaren 60 werd het gebied alleen maar per kano bezocht door houthakkers en jagers.
Lees meer over vakantiehuizen in Gorges de L Ardeche
Lees meer over:

In de provincie Vivarais, in het zuiden van de Ardèche, is een diepe kloof uitgesleten door de rivier de Ardèche. Deze plek is zeer moeilijk te bereiken en tot de jaren 60 werd het gebied alleen maar per kano bezocht door houthakkers en jagers.

In de middeleeuwen is er een kasteel gebouwd door een melaatse tempelier die hier een oord heeft gecreëerd voor melaatsen en pestlijders die in ballingsschap werden gestuurd. De ruïne is een restant van deze geschiedenis. Het gebied leent zich uitstekend voor kanoërs, speleologen en voor canyoning. De kloof is een prachtige plek voor echte avonturiers, maar ook voor de natuurliefhebber die zich liever laat rondvaren om de kloof te ontdekken.

De poreuze kalkstenen rotsen zijn uitgesleten door rivieren en beken waardoor bijzondere rotsformaties zijn ontstaan. De rotsen zijn op sommige plekken door het water opgelost waardoor grotten en ondergrondse doorgangen zijn ontstaan. Dit leidt ertoe dat rivieren ineens verdwijnen, omdat ze ondergronds hun gang voortzetten. Door het instorten van deze doorgangen zijn er bogen van rotsen ontstaan die het landschap zijn bijzondere aanblik geven. De kloof is door de bijzondere geologie én door de prachtige mediterrane vegetatie een ware natuurparel.

Flora en fauna

De bijzondere bossen van de kloof herbergen soorten zoals de Provençaalse grasmus, en de wespendief die hier niet zeldzaam is. De klapekster is hier volop aanwezig die muizen, reptielen en insecten zoals de europese bidsprinkhaan spietst aan doornige struiken en zo een voedselvoorraadje aanlegt. De droge graslanden bieden zonnige plekken voor zandhagedissen en de zeer zeldzame, maar prachtige parelhagedissen. Hier kunt u ook de giftige aspisadder aantreffen als u geluk heeft, want deze is ook zeldzaam in dit gebied.

De rotswanden bieden nestplaatsen voor oeverzwaluwen en de zeldzame havikarenden. Heel bijzonder is het voorkomen van gieren in het park die hier in 2011 weer zijn teruggekeerd. De rivieren zitten vol met vis, waaronder barbelen en voornen, die als voedsel dienen voor het ijsvogeltje. De poelen en rustige rivierarmen zijn het geschikte biotoop voor rugstreeppadden en gevlekte molsalamander. De rivier krijgt sinds de komst van de bever weer een natuurlijke dynamiek. Het grootste roofdier in het park is de civetkat, een bijzondere katachtige die hier jaagt op reptielen en kleine zoogdieren. De talloze grotten zijn een paradijs voor vleermuizen, die u in honderdtallen zult aantreffen in het park.