Vakantiehuizen Nationaal Park Unteres Odertal

Het Nationaal Park Unteres Odertal is een gedeeld Duits-Pools natuurgebied. Het gebied bestaat uit 165 vierkante kilometer (Duitsland 105 km2 en Polen 60 km2), samen met aangrenzende natuurgebieden in Duitsland en Polen is de totale oppervlakte  1.172 vierkante kilometer. 

Lees meer over vakantiehuizen in Nationaal Park Unteres Odertal

17 Natuurhuisjes

Het Nationaal Park Unteres Odertal is een gedeeld Duits-Pools natuurgebied. Het gebied bestaat uit 165 vierkante kilometer (Duitsland 105 km2 en Polen 60 km2), samen met aangrenzende natuurgebieden in Duitsland en Polen is de totale oppervlakte 1.172 vierkante kilometer.

Kort na de opening van de Europese grenzen in 1990, kwamen Duitse en Poolse natuurbeschermers samen om een internationaal park in de Oder rivier vallei te creëren. Sinds 1993 is het Poolse deel van het gebied, ongeveer 6.000 hectare een landschapspark .In 1995 werd een 10.500 hectare groot Nationaal Park opgericht aan de Duitse kant van de rivier.

160 soorten broedvogels

Het Untere Odertal is vooral bekend om zijn vogels. Er zijn maar liefst 160 soorten broedvogels geteld aan de Duitse kant van het park alleen. Ook zijn er 50 soorten zoogdieren, 6 soorten reptielen, 11 soorten amfibieën en 49 vissoorten in aanvulling op de vele broedvogels. Naast de zwarte ooievaar en de euraziatische oehoe, zijn er drie soorten arenden die in het gebied voorkomen - de zeearend, de visarend en de bastaardarend- die in het Untere Odertal broeden.

Andere opvallende vogels zijn de zwarte stern, de witwangstern en de witvleugelstern die hier allemaal regelmatig hier broeden. Ook een kwartelkoning populatie en de laatste in Duitsland levende waterrietzanger broedparen zijn hier thuis. Opvallend bij de zoogdieren zijn de euraziatische rivier otter en de bloeiende populatie van bevers.

Vogeltrek

Het Nationaal Park Untere Odertal is ook bekend vanwege de vogeltrek. In het voorjaar en najaar komen meer dan 100.000 ganzen en eenden, maar ook 10.000 kraanvogels langs het gebied. Ook grote aantallen andere trekvogels (zangers, roofvogels) gebruiken het Untere Odertal als een rustplaats of als overwinteringsgebied.

Indrukwekkend zijn de grote aantallen kraanvogels die in de herfst aan de Duitse kant foerageren op de onlangs gemaaide maïs en tarwe . In de avond vliegen zij weer terug naar het Poolse gedeelte van het natuurgebied, dit is een spectaculaire en tevens populaire toeristische attractie.