Would you rather browse this website in English? Click here to switch to our English website.

Vakantiehuizen Nationaal park Gotska Sandön

Het natuurgebied Gotska Sandön heeft sinds 1909 de status van Nationaal Park. Dit Nationale Park vormt een natuurterrein, van ongeveer 4490 hectare, waarvan 842 hectare uit water bestaat. Het park is een eiland in de Oostzee en maakt onderdeel uit van de gemeente Gotland.  Het park staat bekend om zijn zandstranden, het karakteristieke landschap van zandduinen en naaldbossen, het dode bos bij Arnagrop, de rijke flora en de bijzondere fauna en bijzondere gebouwen. 

Lees meer over vakantiehuizen in Nationaal park Gotska Sandön
Lees meer over:

Het natuurgebied Gotska Sandön heeft sinds 1909 de status van Nationaal Park. Dit Nationale Park vormt een natuurterrein, van ongeveer 4490 hectare, waarvan 842 hectare uit water bestaat. Het park is een eiland in de Oostzee en maakt onderdeel uit van de gemeente Gotland. Het park staat bekend om zijn zandstranden, het karakteristieke landschap van zandduinen en naaldbossen, het dode bos bij Arnagrop, de rijke flora en de bijzondere fauna en bijzondere gebouwen.

Gotska Sandön Nationaal Park is het meest geïsoleerde eiland in het Baltische gebied. Het is een verlaten, kaal en mooi eiland. Zoals de naam al doet vermoeden is het eiland rijk aan zand, met kilometers lange zandstranden. Bijna het gehele eiland bestaat uit zand. De duinen op het eiland worden bedekt door naaldbossen. Doordat de duinen constant veranderen door de wind, kan na een zware storm of extreem hoog water, de kustlijn compleet veranderen, waardoor er constant nieuwe kleine baaien en schiereilanden vormen en verdwijnen. Het eiland is altijd bewoond geweest, in de 17e en 18e eeuw werd het eiland bewoond door schapenhouders, en later werd het bewoond door veehouders en landbouwers.

Migratieroute voor trekvogels

Het Nationale Park kent een rijke flora en fauna. Het bijzondere aan het park is dat het een migratieroute is voor vele vogels. Ook leven er bijzondere en niet veel voorkomende kevers op het eiland. Andere dieren die men op het eiland kan vinden zijn boshazen, padden en in het water is een kleine kolonie kleine zeehonden te vinden. Daarnaast kent het eiland vele trekvogels die het gebied gebruiken als migratieroute. Vogelsoorten die men op het eiland kan aantreffen zijn onder andere raven en strandlopers.

Kruiden en grassen

Gezien het vele zand op het eiland is de flora nog opmerkelijk rijk, en men kan hier interessante kruiden en grassen aantreffen. Daarnaast is langzaam groeiende spar op het eiland de moeite waard om te bewonderen en zeer geliefd bij fotografen en kunstenaars. Andere flora soorten die men op het eiland kan vinden zijn stekend loogkruid, de steekraket, zandhaver en struikheide. Meer in het binnenland van het eiland kan men ook boslelies, vogelmuur en eenzijdig wintergroen aantreffen.