Vakantiehuizen Nationaal Park Murán Plateau

Het natuurgebied Murán Plateau heeft sinds 1997 de status van Nationaal Park en is gelegen op de grens tussen Centraal- en Oost Slowakije. Dit Nationale Park vormt een natuurterrein, van ongeveer 20.318 hectare. In het gebied kan men vele, voor de mens ontoegankelijke, grotten vinden, evenals vele karstgaten, ravijnen, kloven, rotstorens en greppels.

Lees meer over vakantiehuizen in Nationaal Park Murán Plateau

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Het natuurgebied Murán Plateau heeft sinds 1997 de status van Nationaal Park en is gelegen op de grens tussen Centraal- en Oost Slowakije. Dit Nationale Park vormt een natuurterrein, van ongeveer 20.318 hectare. In het gebied kan men vele, voor de mens ontoegankelijke, grotten vinden, evenals vele karstgaten, ravijnen, kloven, rotstorens en greppels.

Het Nationale Park is gevormd door een karstachtige bergvlakte in het westelijke gedeelte van het Slowaakse Erstgebergte. Bijzonder aan het gebied is dat in Veľká Lúka het inheemse paardenras van de Karpaten wordt gefokt. Dit is een paardenras dat wordt gezien als bergpaard voor moeilijke terreinen en is een kruising tussen een hucul en een noordisch paard. Ook zeker een bezoek waar zijn de ruïnes van de burcht Murán en van de burcht Predná Hora.

Bergen en Geologie

In het Nationale Park kan men voornamelijk kalksteen vinden. Hierdoor kan men in het gebied een dolomieten bergvlakte met een groot aantal karstvormen vinden. Het hoogste punt in het gebied kan men op 1439 meter boven de zeespiegel vinden op de top van de Fabová hola berg. Bij de beek de Muránka in het dal, kan het laagste punt van het gebied worden gevonden op 400 meter boven de zeespiegel. In het gebied zijn meer dan 150 belangrijke grotten te vinden, die helaas vaak voor de mens ontoegankelijk zijn. Het grootste grottensysteem is de Bobacka, waarin onder andere grondmeertjes en druipstenen te vinden zijn.

Flora and Fauna

Murán Plateau Nationaal Park is voor een groot gedeelte bedekt met bossen. Op de kalkstenen bodems is het gebied bedekt met beuken- en dennenbossen en de rotsachtige bodems worden bedekt met sparrenbossen. Daarnaast kan men in de bossen vele verschillende endemische plantensoorten vinden, die dus alleen in dit gebied voorkomen. De fauna in het gebied wordt vertegenwoordigt door de bruine beer, de wolf, de lynx, de wilde kat en de otter. Daarnaast kan men hier ook vogels vinden, denk hierbij aan de steenarend, de valk en de oehoe. Men kan in de grotten tevens vele vleermuizen vinden.