Would you rather browse this website in English? Click here to switch to our English website.

Vakantiehuizen Nationaal park Stora Sjöfallet

Het natuurgebied Stora Sjöfallet heeft sinds 1909 de status van Nationaal Park. Dit Nationale Park vormt een natuurterrein, van ongeveer 127800 hectare. Het Nationale Park ligt  in Lapland in de gemeente Gällivare in het noorden van Zweden. Stora Sjöfallet is een gebied waar het Noord-Scandinavische alpine landschap goed behouden is gebleven. In het park zijn verbazingwekkende bergruggen te vinden, diepe valleien, hoogvlaktes bezaaid met grote keien en oerbossen van naaldbomen.

Lees meer over vakantiehuizen in Nationaal park Stora Sjöfallet
Lees meer over:

Het natuurgebied Stora Sjöfallet heeft sinds 1909 de status van Nationaal Park. Dit Nationale Park vormt een natuurterrein, van ongeveer 127800 hectare. Het Nationale Park ligt in Lapland in de gemeente Gällivare in het noorden van Zweden. Stora Sjöfallet is een gebied waar het Noord-Scandinavische alpine landschap goed behouden is gebleven. In het park zijn verbazingwekkende bergruggen te vinden, diepe valleien, hoogvlaktes bezaaid met grote keien en oerbossen van naaldbomen.

Het nationale park biedt een onvergetelijk ervaring. Het is onderdeel van de werelderfgoedlijst Laponia en het wordt ook wel Europa’s laatste wildernis gebied genoemd. Het is een gebied met onaangetaste natuur, 200 kilometer ten noorden van de poolcirkel. Nergens is de lucht schoner en de stilte meer voelbaar dan in dit park. In het voorjaar kan men hier genieten van de midzomernachtzon, de rendieren en de jongen hiervan en de bloemen die gaan bloeien. In de zomer brengen vele vissers en wandelaars een bezoek aan het park en in September begint het jachtseizoen op de hoenen in het gebied. In de winter ligt er een flinke laag sneeuw in het park en is op vele momenten het noorderlicht hier te aanschouwen. Het meer de ‘Akkajaure’ split het park in tweeën , het zuidelijke gedeelte van het park wordt gedomineerd door de Akka berg die ook wel bekend staat als de ‘koniging van Lapland’. In het noordelijke gedeelte van het park vind men de berg ‘Kallaktjåkkå’.

Vegetatie

Het Nationale Park kent een vele hoogteverschillen in het park en daardoor zijn er ook veschillende vegetatie types te vinden. Zo zijn er oerbossen, berkenbossen, kale bergen en velden met keien te vinden in het park.

De beroemde waterval in Stora Sjöfallet vervoerd vandaag de dag maar weinig water, dit komt door stuwdammen die in het gebied zijn aangelegd, waardoor de watervallen, die ooit een van de meest indrukwekkende watervallen van Europa, nu niet meer zo spectaculair zijn als dat ze ooit zijn geweest. De stuwdammen en de waterkrachtcentrale hebben daarnaast ook nog een negatief effect gehad op het wildleven in het park. Fauna die men wel in het park kan vinden zijn rendieren, elanden, vossen, hermelijnen en konijnen. Andere minder voorkomende soorten in het park zijn de lynx, de bruine beer, de veelvraat en de poolvos.

Mossen en kortsmossen

Door de kalkarme ondergrond zijn er in het park voornamelijk dwergberken, kraaiheide en korstmossen te vinden. In de zomer kan men in het park veel kruipbramen (ook wel gele bosbraam genoemd) te vinden, en deze bramen worden ook wel het ‘Goud van Lapland’ genoemd.

In het park zijn ongeveer 125 soorten vogels geobserveerd. Zo zijn er veel voorkomende soorten als de goudpleivier, de graspieper, de tapuit, de regenwulp, de kleinste jager, de adelaar en de ruigpootbuizerd te vinden. Daarnaast zijn er met een beetje geluk ook de andere soorten te spotten, zoals de giervalk, de dwerggans en de laplanduil.