Vakantiehuizen Nationaal Park Świętokrzyski

Het natuurgebied Świętokrzyski heeft sinds 1920 de status van Nationaal Park. Dit Nationale Park vormt een natuurterrein, van ongeveer 7626 hectare. Het park is gelegen in het meest centrale gedeelte van de Świętokrzyski bergen. Kenmerken van dit park zijn de bijzondere bomen en zeldzame planten die hier te vinden zijn, de vele vogelsoorten en andere faunasoorten die het gebied rijk is.

Lees meer over vakantiehuizen in Nationaal Park Świętokrzyski

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Het natuurgebied Świętokrzyski heeft sinds 1920 de status van Nationaal Park. Dit Nationale Park vormt een natuurterrein, van ongeveer 7626 hectare. Het park is gelegen in het meest centrale gedeelte van de Świętokrzyski bergen. Kenmerken van dit park zijn de bijzondere bomen en zeldzame planten die hier te vinden zijn, de vele vogelsoorten en andere faunasoorten die het gebied rijk is.

De hoogste toppen in het park zijn te vinden bij de Lysica (op 611 meter boven de zeespiegel) en de Lysa Gora (op 593 meter boven de zeespiegel). Al in het begin van de 20e eeuw werden er pogingen gedaan om dit gebied te beschermen en in 1921 werd dan ook het eerste reservaat in de Świętokrzyski bergen gemaakt. In de jaren die volgenden werd het gebied steeds verder uitgebreid, totdat het in 1950 officieel tot Nationaal Park en dus ook beschermd gebied werd uitgeroepen. In het gebied zijn bewijzen gevonden van menselijke activiteiten voor de Ijzertijd. Zo is er bewijs van koperertswinning, de winning van rood zandsteen en het smelten van ijzer gevonden.

Świętokrzyski bergen

De Świętokrzyski bergen zijn de oudste bergen die in Polen te vinden zijn. De hoogste toppen van het gebied staan onder bescherming van het Nationale Park. Het gebied wordt gekenmerkt door kale rotsige toppen en het sparrenwoud wat op de berg ligt. Op de Lysa Gora, de op een na hoogste top van deze bergen staats een Bernardijnenklooster met relikwieën van het Heilige Kruis. Vanaf de middeleeuwen werden deze bergen gebruikt om ijzer en koper uit de mijnen te halen. Later werd het ook gezien als een belangrijke plaats waar men kalksteen en rood zandsteen kon vinden.

Flora en fauna

Het gebied staat bekend om de vele bomen die er te vinden zijn. Het grootste gedeelte van het park is bedekt met voornamelijk dennebomen en beukenbomen. Andere flora die men hier kan vinden zijn onder andere de dennenwolfsklauw en de siberische lis. In het gebied kan men de typische bergsoorten vinden, die meestal het best diep in de bossen te vinden zijn. Faunasoorten die men hier kan vinden zijn onder andere de zwarte ooievaar, de bever en de gladde slang.