Vakantiehuizen Natuurpark Gruyère Pays-d-Enhaut

Gelegen in het zuidwesten van Zwitserland ligt dit natuurpark in twee kantons, die van Freiburg en Vaud. Met net iets meer dan 500 km2 is het park in 2011 opgericht. De hoogte van het park ligt tussen de 372 en 2548 meter maar het grootste gedeelte ligt tussen de 800 en 2000 meter.

Lees meer over vakantiehuizen in Natuurpark Gruyère Pays-d-Enhaut
Lees meer over:

Gelegen in het zuidwesten van Zwitserland ligt dit natuurpark in twee kantons, die van Freiburg en Vaud. Met net iets meer dan 500 km****2 is het park in 2011 opgericht. De hoogte van het park ligt tussen de 372 en 2548 meter maar het grootste gedeelte ligt tussen de 800 en 2000 meter.

Bij het zien van de naam denkt men al meteen aan de kaas. Er wordt in 230 boerderijen 26 miljoen kilo kaas gemaakt dus die connectie is niet zo heel raar. Ondanks de grote hoeveelheden kaas is niet het gehele park bedekt met weides waar koeien vredig in staan te grazen. 200 km2 is bedekt met bossen, voornamelijk sparren, 170 km2 aan weides en de overige oppervlaktes zijn dorpen, meren, steile bergwanden of pieken waar lage vegetatie nog net kan groeien. Gletsjers komen niet voor in het park maar in de winter is het bedekt met een dikke sneeuwdeken. Waar de inwoners kaas als hoofdinkomst zien nemen de opbrengsten van toerisme ook toe. In de zomer maar ook voor wintersport. Gruyère is een geregistreerde kaas van deze regio maar ook de L'Étivaz enVacherin Fribourgeois.

Flora en Fauna

De meest karakteristieke fauna van het park zijn de steenbokken, gemzen, marmotten, drie-teen specht, paapje en Alpensneeuwhoen. De Alpensneeuwhoen is een middelgrote vogel die in de winter een wit verenkleed heeft om niet op te vallen in de sneeuw maar in de zomer zijn veren aanpast om tussen de rotsen te kunnen verstoppen. Op rotsige bergen leeft hij het liefst en de knopjes van berken en wilgen samen met zaden, bladeren bloemen en bessen staan op het menu. Alleen de jongen krijgen insecten te eten om goed van te groeien.

De op het eerste gezicht monotone groene graslanden hebben nog een verassend diverse plantengemeenschappen. In de lente als alles in bloei komt is dit goed te zien. Karakteristieke planten voor het park zijn de St Bruno’s lelie, alpine akelei, straalbloemige narcis en een gentiaan (Gentiana asclepiadea).