Vakantiehuizen Steigerwald

Tussen de  rivieren Main en Aisch en de vier steden Würzburg - Bamberg - Neurenberg - Rothenburg ob der Tauber vind je deze dicht beboste bergketen genaamd "Steigerwald". Gelegen in het hart van het Frankenland, omvat het Steigerwald wijngaarden, bossen en wetlands. Het is een ongerepte omgeving: Het Steigerwald is vrijwel geheel beschermd als natuurpark.

Lees meer over vakantiehuizen in Steigerwald
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Tussen de rivieren Main en Aisch en de vier steden Würzburg - Bamberg - Neurenberg - Rothenburg ob der Tauber vind je deze dicht beboste bergketen genaamd "Steigerwald". Gelegen in het hart van het Frankenland, omvat het Steigerwald wijngaarden, bossen en wetlands. Het is een ongerepte omgeving: Het Steigerwald is vrijwel geheel beschermd als natuurpark.

Menselijke nederzettingen in het Steigerwald dateren al terug in de steentijd, zo'n 80.000 jaar geleden. Er zijn Keltische en Romeinse sporen te vinden. Toen de Romeinen de rivier de Donau overstaken op zoek naar land, behielden de Alemannen het Steigerwald als hun plek om te wonen.

Net als het hele heilige roomse rijk der duitse natie, is het Steigerwald niet in geslaagd om eenheid te vinden. Veel geestelijke en wereldlijke vorsten deelden het land. De invloed van de cisterciënzer abdij in Ebrach en het bisdom Bamberg bepaalden de geschiedenis van het noordelijke deel van het Steigerwald in latere jaren.

Netwerk aan fiets- en wandelpaden

Er is een netwerk aan fiets-en wandelpaden die door de bossen met hun majestueuze eiken en beuken meanderen en langs moerassen en laagland weiden lopen. Gelegen in het midden van het bos is de stad Bamberg. De binnenstad van Bamberg is bestempeld als UNESCO werelderfgoed.

Eeuwenoude beukenbossen

Bekend zijn de uitgestrekte beukenbossen met hun gigantische bomen die ongeveer 200 jaar oud zijn en in de staatsbossen van Hundelshausen, Fabrikschleichach en Ebrach te vinden zijn.

In de tijdens de zomer gesloten en licht-arme beukenbossen, moeten de bodemplanten de korte tijd gebruiken voordat de beuken schieten. Ze bloeien al in het vroege voorjaar voorbeelden hiervan zijn soorten als de daphne, bosanemoon, hepatica en altijdgroen.

Wilde zwijnen

De meest opmerkelijke inwoners van Franken zijn de traditionele wilde zwijnen. Vaak zijn er ook edelherten in de bossen en op weilanden te zien. De oude beukenbossen zijn thuisbasis voor een eigen vogelwereld. Vooral verschillende soorten spechten vinden er ook voldoende gelegenheid om in de oude bomen hun sierlijke grotten te timmeren. Je vindt hier onder andere de grote en kleine bonte specht, de groene en de zwarte specht.

Ontdek onze nieuwe look

Leuk dat je er bent! Onze website heeft een nieuw jasje gekregen, deze past een stuk beter. Alles werkt verder zoals je het gewend bent. Wat vind je van onze nieuwe look?