Een ode aan Flevoland

Nergens ter wereld kun je zo dicht bij elkaar zo veel land art bewonderen.

Geen enkel Nederlands landschap is meer bepaald door de hand van de mens dan Flevoland – op de bodem van de voormalige Zuiderzee, dik vier meter onder de zeespiegel. Dit grootste inpolderingsproject ter wereld is van voor tot achter ontstaan aan de tekentafel: met strakke landbouwgronden, wegen en vaarten, maar ook met landschapskunst, wilde natuur en moderne steden. Flevoland is gemaakt land, uniek en eigenzinnig. Dat herken je meteen als je de provincie binnenrijdt. Die brede horizon, de heldere lijnen, de ruimte, zoveel natuur; dit kan alleen maar Flevoland zijn.

Ontdek het verhaal over het Flevolandse landschap en ga eropuit in het jongste nationaal park, het Nationaal Park Nieuw Land. Ook is het een provincie met veel kunst, zo zijn er negen spectaculaire landschapskunstwerken te bewonderen, écht een bezoekje waard!

Uitgelichte activiteiten

  • Vanaf 5 juni organiseert Flevoland op Schokland iedere twee weken een programmering onder de titel ‘Zomer op Schokland: Dichter op het water’ met poëzie, theater, muziek en kunst. Daarnaast openen op 18 juli twee kunstroutes: één voor volwassenen en één voor kinderen (beide t/m 19 september).

  • Op 1 juni wordt gevierd dat de eerste vijf eilanden van de Marker Wadden zijn afgerond. In 2016 is begonnen met dit grote project van natuureilanden in het Markermeer dat bijdraagt aan natuurherstel, met de focus op biodiversiteit.

  • Flevoland bezit een opmerkelijke collectie spectaculaire landschapskunstwerken, waaronder Observatorium van Robert Morris, De Groene Kathedraal van Marinus Boezem en Riff, PD#18245 van Bob Gramsma.

    Op 5 en 6 juni vindt een Land Art Weekend plaats die de negen landschapskunstwerken extra aandacht geeft door middel van een speciale route met locatiegidsen.

  • Op 17 en 18 september kun je festival Sunsation bezoeken, een poëziefestival tijdens zonsopgang op een mystieke en kunstzinnige plek. Als publiek zit je in het kunstwerk.

    Ga naar www.visitflevoland.nl/ode om alle activiteiten te bekijken.

Verblijf in het mooie Flevoland

Bekijk natuurhuisjes in Flevoland