Een ode aan Friesland

Duik het Friese landschap in en beleef de diversiteit

Duinen en dijken, bossen en stranden, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. Het eigenzinnige karakter van de Friezen is zichtbaar in deze landschappen. In de terpen, weilanden, koninklijke tuinen, natuurlijke bossen en Nationaal Parken. Soms zetten ze het landschap naar hun hand, soms laten ze haar op haar beloop. Het Friese landschap is er één waarin je volledig kunt opgaan, waar je tot bezinning komt en dat je herboren achterlaat. In 2021 brengt Friesland een Ode aan haar landschap.

Waar wacht je nog op? Ga op ontdekking in het prachtige Friesland en waan je in de diverse landschappen. Weet je dat je in Friesland de donkerste gebieden van Nederland kunt vinden? Je kijkt je ogen uit bij het bewonderen van de nevel van de Melkweg, of zelfs het Noorderlicht!

Uitgelichte activiteiten

  • In Friesland liggen de enige twee Dark Sky Parken van Nederland. Hier wordt lichtvervuiling tot een minumum beperkt. Je vindt de donkerste gebieden van Nederland in Dark Sky Park Lauwersmeer, op de grens van Friesland en Groningen, en op Terschelling.

    Om in het pure pikkedonker de nevel van de Melkweg te zien (of zelfs het Noorderlicht) organiseert de provincie Friesland in 2021 een aantal bijzondere activiteiten. Voor een ultieme ervaring bezoek je de parken in de periode september t/m maart.

  • De Waddenzee (UNESCO Werelderf-
    goed) is in september de achtergrond van de Wadopera Peter Grimes. Achter de dijk bij Paesens-Moddergat spelen 150 zangers, acteurs en musici het verhaal van visser Peter Grimes. Een zinderende opera met een waanzinnig decor toont het leven in een kleine vissersgemeenschap. (10, 17, 18, 21, 22 en 24 september)

  • De 11fountains staan weer aan in alle
    elf steden. De grootste beeldentuin van Europa als ‘alternatieve Elfstedentocht’ met waterstralen, mist, stoom en zeewater (t/m 31 oktober).

Ga naar www.friesland.nl/ode om alle activiteiten te bekijken.

Verblijf in de Friese natuur

Bekijk natuurhuisjes in Friesland