Een ode aan de Hollandse Waterlinies

Ontdek de verhalen en geheimen van het unieke landschap

De Hollandse Waterlinies zijn de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie samen. Een 200 km lang groen open landschap vol ingenieuze waterwerken en ruim 100 robuuste forten die ons beschermden tegen de vijand, door land tot kniehoogte onder water te zetten.

Leer het landschap van de Hollandse Waterlinies beter kennen. Wandel door het rijke waterlinielandschap of verken het erfgoed van wereldformaat op de fiets. Ook kun je genieten van waterliniegeheimen in het pop-up restaurant of op avontuur gaan met de boswachter!

Uitgelichte activiteiten

  • Diverse Fortensafari’s staan op het programma waarbij de boswachter bezoekers meeneemt op ontdekkingstocht langs bijzondere flora en fauna op en om de forten. De 19de eeuwse forten waren jarenlang afgesloten en verscholen eilandjes waardoor er lokaal een grote biodiversiteit in flora en fauna is ontstaan. Vanaf mei.

  • Op 19 juni is het mogelijk het Hollandse Waterlinielandschap en de forten fietsend te ontdekken (40 of 60 km): De Hollandse Waterlinies Fietstour . De dag erna (20 juni) kunnen racefietsers de gehele Waterlinie is één dag doen: 100, 200 of 300 km!

  • Nog nooit eerder vertoond: We sluiten de linies. In de weekenden van 3-4 en 10-11 september wordt, samen met de waterschappen, de werking en betekenis van heel veel waterwerken over de totale lengte van de Hollandse Waterlinies getoond met vertellers en lichtprojecties. Op vele forten is er tussen 3 en 12 september een spannend publieksprogramma (en hopen de Hollandse Waterlinies te kunnen vieren dat het een Werelderfgoed is).

  • Vanaf 16 juni kun je culinair genieten in pop-up restaurant SterkWater. Laat je een avond verleiden met verhalen, muziek, beleving en een 4-gangen diner geïnspireerd op de unieke locatie en het verhaal van het erfgoed. Alle gerechten zijn gebaseerd op de geheimen van het erfgoed van wereldformaat. Duurzaamheid en voedsel uit de streek zijn de rode draad in de edities.

Ga naar www.odeaandehollandsewaterlinies.nl om alle activiteiten te bekijken.

Verblijf in de Hollandse Waterlinies

Bekijk natuurhuisjes