Een ode aan Noord-Holland

Vier de schoonheid van het landschap in Noord-Holland

Noord-Holland is een schiereiland, door drie kusten omgeven; de Waddenzee (Unesco Werelderfgoed), de zoute Noordzeekust en de zoete IJsselmeerkust. Het Noord-Hollandse landschap is een door mensen gemaakt cultuurlandschap, rijk aan verhalen, aan polders en aan ondernemerschap.

Ontdek het mooie Noord-Holland, waar we leven met het water en altijd weer inventief met het landschap omgaan. Beleef de mooie verhalen over het landschap, ontdek de grote diversiteit en neem kennis van het landschap van de toekomst. Dompel je onder in de kunstprojecten, tentoonstellingen, excursies en beleef activiteiten op verschillende plekken in heel Noord-Holland.

Uitgelichte activiteiten

  • Geheim Genootschap van de Fluisterende Molens: Nog steeds staan er 160 historische molens in het Noord-Hollandse landschap. Zij vertellen samen het verhaal van het omringende veranderende landschap in verleden, heden en toekomst.

    In mei worden alle 22 molens verlicht en is er een verhalende fietsroute langs de molens met vele bezienswaardigheden. Bij de 22e-delige podcast is auteur en journalist Roos Schlikker als interviewer betrokken. Start: 8 mei.

  • Door het Oog van de Meester: In 1980 begon Ruud van de Wint (1952-1980) in Den Helder het Kunstpark de Nollen: schilderingen, beelden en bouwwerken in samenhang met het duinlandschap. In 2021 is, naast een bezoek aan het gerestaureerde Kunstpark, ook een verhalende route aanwezig over Van de Wint’s kunstwerken in het Noord-Hollandse landschap. Opening: 16 mei.

  • Komende jaren worden de Markermeerdijken tussen Hoorn en Amsterdam (33 km) versterkt en van nieuwe elementen voorzien. Vanaf dit voorjaar zijn tijdens fiets- en wandeltochten op verschillende locaties op de dijk activiteiten te beleven (vanaf 21 mei).

Ga naar www.odeaanhetlandschap-nh.nl om alle activiteiten te bekijken.

Verblijf in het Hollandse landschap

Bekijk natuurhuisjes in Noord-Holland