Vakantiehuis Veluwe

De bosrijke landstreek Veluwe bevindt zich in de provincie Gelderland. Het is veruit het bekendste natuurgebied van heel het land en daarom een must-see voor alle liefhebbers van natuur. Vanuit een vakantiehuisje op de Veluwe kan jong en oud alle kanten op. Cultuur, natuur en historie komen hier namelijk samen en zorgen ervoor dat je je op de Veluwe weken kunt vermaken zonder ook maar enigszins verveeld te raken. Er is veel te zien én te doen. Je vindt er dieren, rust, ruimte en tal van outdoor activiteiten. De Veluwe is één van de pareltjes van de Nederlandse natuur. Naast prachtige flora kent het gebied ook een gevarieerde wildpopulatie. Zo vind je er bijvoorbeeld wilde zwijnen, maar ook edelherten, boommarters en vossen. Kom het zelf beleven!

Lees meer over de Veluwe

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Vakantiehuis Veluwe

De bosrijke streek de Veluwe bevindt zich in de provincie Gelderland. De Veluwe bestaat uit zo’n 1000 km² gevarieerd natuurschoon centraal in Nederland en is daarmee ideaal voor een nachtje, weekendje of weekje weg in eigen land. Het is veruit het bekendste natuurgebied van heel het land en een echte must-see voor liefhebbers van natuur. De Veluwe is echt één van de pareltjes van de Nederlandse natuur. Vanuit een vakantiehuisje op de Veluwe kan jong en oud alle kanten op. Cultuur, natuur en historie komen hier samen en zorgen ervoor dat je je op de Veluwe weken kunt vermaken zonder ook maar enigszins verveeld te raken.

Er is dus veel te zien én te doen. Er zijn ook nog eens enorm veel verschillende mogelijkheden om te overnachten in de Veluwse natuur. Ben je op zoek naar een vakantiewoning op of nabij de Veluwe en wil je met eigen ogen zien hoe de natuur hier vrij spel heeft? Of je nu opzoek bent naar een last minute vakantie, een dagje weg of een weekendje weg naar de Veluwe, bij Natuurhuisje zit je zeker goed. Ben je benieuwd geworden naar de opties voor een vakantie op de Veluwe? Lees dan zeker verder voor verdere inspiratie en ideeën! Wij hebben op deze pagina namelijk een aantal dingen voor je op een rijtje gezet.

De natuur op de Veluwe is prachtig

De verschillende landschappen op de Veluwe

De natuur op de Veluwe bestaat uit verschillende landschappen: uitgestrekte bosgebieden, heidevelden, zandverstuivingen, vennen, landgoederen en kronkelende beekjes. In de bossen vind je met name berken, beuken en eiken. Bij de heidevelden en zandverstuivingen vind je dan weer de naaldboom de grove den. Deze bomen kunnen maar liefst 25 tot 35 meter hoog worden! De Veluwe kent overigens twee soorten heidevelden: natte en droge. Op de droge heidevelden groeit vooral struikhei met gras en kruiden en op de natte heidevelden groeit vooral gras en mos. De uitgestrekte zandverstuivingen zorgen voor mooie uitzichten. Zo is er bijvoorbeeld het Kootwijkerzand, het grootste stuifzandgebied van de Veluwe, wat maar liefst 350 hectare groot is.

Op de Veluwe leven veel bijzondere dieren

Op de Veluwe vind je veel verschillende en bijzondere diersoorten. De Veluwe kent zelfs haar eigen Big Five. Deze bestaat uit de Schotse hooglander, het edelhert, het wilde zwijn, de ree en de vos. Sommige mensen spreken zelfs over Big Six of Big Seven. De das en de moeflon zouden namelijk ook het lijstje moeten staan volgens sommigen! Ga op pad met de boswachter voor een grote kans om deze te spotten. In het Nationaal Park de Hoge Veluwe vind je trouwens meer dan honderd Rode Lijst soorten waaronder bijvoorbeeld draaihalzen, ringslangen en heikikkers. Dit zijn bedreigde diersoorten. De wolf wordt sinds kort zelfs weer gezien op de Veluwe, ook al is de kans om er één tegen te komen nihil. Genoeg bijzondere dieren te spotten dus rondom jouw vakantiehuisje op de Veluwe!

Onderneem de leukste activiteiten vanuit je vakantiehuis op de Veluwe

De Veluwe is een leuke vakantiebestemming voor jong en oud. Zowel volwassenen als kinderen zullen zich hier heerlijk kunnen vermaken in de natuur, door de vele mogelijke activiteiten. Waar volwassenen lange fietstochten kunnen maken of mountainbiketochten, kunnen kinderen boomhutten bouwen en spelen in de natuur. Met het hele gezin kunnen jullie paardrijden of heerlijk fietsen! Er valt van dus alles te doen tijdens een dag op de Veluwe. Maar wat zijn nou echt kenmerkende activiteiten voor de Veluwe?

Spot de Big Five met de boswachter

Ga jij naar de Veluwe om de lokale Big Five te spotten? Overweeg dan eens om op pad te gaan met de boswachter. Zo vergroot je je kansen om de Big Five ook echt tegen te komen. De boswachter kent het gebied namelijk op zijn of haar duimpje. Je komt op plekken waar je normaal niet zou komen en je krijgt ook nog eens de verhalen te horen over het gebied en de dieren waar je naar opzoek bent. De route staat nooit vast en is elke keer weer anders. Tijdens de herfst zijn jouw kansen het grootst om de Big Five te spotten!

Ga klimmen in een klimbos

Ben je op vakantie met de kinderen of een groep? Of heb je gewoon zin in wat adrenaline? Op de Veluwe vind je een aantal klimbossen. Je kunt hier klimmen naar hoogtes van wel 18 meter om naar beneden te gaan met een tokkelbaan. Als je gaat klimmen in een klimbos geniet je tegelijkertijd natuurlijk ook van de prachtige uitzichten. Elke klimroute heeft zijn eigen niveau dus er is voor ieder wat wils. Door het veilige zekersysteem kan iedereen hier gewoon zelfstandig en veilig klimmen terwijl er altijd toezicht wordt gehouden door de medewerkers van het klimbos.

De mooiste bezienswaardigheden in de natuur

Binnen de niet officieel vastgestelde grenzen van de Veluwe liggen twee verschillende nationale parken. Dit zijn het Nationaal Park de Veluwezoom en het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Allebei zijn ze op hun eigen manier uniek en een bezoekje waard om goed te verkennen, zo vanuit je vakantiehuisje! Maar ook buiten de Nationale Parken valt er heel wat te zien! Wij zetten het op een rijtje voor je.

Nationaal Park de Veluwezoom

Het Nationaal Park Veluwezoom beslaat 5000 hectare en wordt beheerd door Natuurmonumenten. De Veluwezoom is het eerste Nationaal Park van Nederland. Het glooiende landschap van stuwwallen, ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd, kenmerkt het gebied. In het nationaal park komt groot en klein wild voor, maar je komt er ook veel vogelsoorten en reptielen tegen. Om het park leefbaar en open te houden, worden grote grazers ingezet, zoals Schotse hooglanders en IJslandse pony’s. Weet je niet waar je moet beginnen aan je ontdekkingstocht door de Veluwezoom? Breng dan een bezoek aan het bezoekerscentrum in Rheden. Vanuit hier starten ook diverse wandel-, fiets-, en ruiterroutes.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Het tweede nationaal park dat zich op de Veluwe bevindt, is Nationaal Park de Hoge Veluwe, voor de outdoor liefhebbers een echt hoogtepunt van de Nederlandse natuur. Het park is nauwelijks toegankelijk voor auto’s en ander gemotoriseerd verkeerd, maar je kunt er wel kilometers lang wandelen, paardrijden of segway rijden door steeds weer andere landschappen, met of zonder begeleiding. Ook fietsen is er volop mogelijk, bijvoorbeeld op de ‘’witte fietsen’’ die je gratis mag gebruiken binnen de parkgrenzen. Tussendoor even op adem komen? Breng dan een bezoek aan het beroemde Kröller-Müller Museum, aan Natuurmuseum Museonder of aan Jachthuis Sint-Hubertus.

Kroondomein het Loo

Niet gelegen in één van de twee nationale parken, maar absoluut wel noemenswaardig, is Kroondomein Het Loo. Dit domein is met zijn ruim 10.000 hectare het grootste landgoed van Nederland. Het landgoed strekt zich uit ten noordwesten van de plaats Apeldoorn. Het grootste deel van het landschap, zo’n 80%, bestaat er uit bossen. Daarnaast vind je er ook enkele heidevelden en akkerland. 50 hectare van het landgoed op de Veluwe betreft bebouwing en de daarbij horende tuinen. Een voorbeeld hiervan is Paleis Het Loo. Dit voormalig koninklijk paleis en diens paleistuinen zijn toegankelijk voor publiek.

Kootwijkerzand

Dan hebben we ook nog Kootwijkerzand. Het Kootwijkerzand is een stuifzandgebied op de Veluwe. Ten noorden van het zand ligt het dorpje Kootwijk. Het gebied bestaat in het midden uit een groot open stuifzand. Daarnaast zijn er grote stukken waar het stuifzand overgroeid is door mossen en korstmossen. Dit wordt weer omgeven door de Veluwse bossen, die hier vooral uit grove dennen bestaan. Het Kootwijkerzand is met 700 hectare één van de grootste stuifzandgebieden van Europa. Het gebied is ideaal om te wandelen; je kunt in hier volop de wandelpaden volgen of gewoon zelf rondstruinen. Over het stuifzand en in de bossen lopen er diverse fietspaden, dus ook fietsers kunnen genieten van deze mooie omgeving.

De leukste dorpjes op de Veluwe

Op de Veluwe zijn geen grote steden maar wel genoeg pittoreske, kleine dorpjes. Omdat er niet echt steden zijn, blijft de natuur hier intact! Zo vind je bijvoorbeeld een aantal van onze vakantiehuizen in Garderen, een gezellig en gastvrij dorpje. Hier is vooral in de zomer veel te beleven. Zo is er bijvoorbeeld een jaarlijks zandsculpturen festijn! Ben je met de kinderen? In Garderen vind je ook een klimbos! Voorthuizen is ook een goede uitvalsbasis om de Veluwe te verkennen. Ook hier vind je een aantal van onze vakantiehuizen. Ook hier is genoeg te beleven en wordt je hier omringd door de prachtige landschappen van de Veluwe.

Otterlo is een ander dorpje op de Veluwe wat wordt gezien als het bruisende hart van het gebied. Het bevind zich midden op de Veluwe en naast de ingang van het Nationaal Park de Hoge Veluwe. De perfecte uitvalsbasis om dit park te verkennen dus! Daarnaast zijn Lunteren, Hoenderloo, Uddel en ook leuke dorpjes waar je een vakantiehuisje kunt boeken! Als je een vakantiehuisje aan het water zoekt, dan is een vakantiehuisje rondom het Veluwemeer misschien wel iets voor jou! Waar je jouw vakantiehuisje ook boekt op de Veluwe, je zit hier altijd goed!

De Veluwe is tijdens alle seizoenen prachtig

De Veluwe is een fijne vakantiebestemming in alle vier de jaargetijden. ‘s Winters is een vakantiehuisje op de Veluwe een fantastische plek om de kerstdagen met de familie door te brengen of rustig de jaarwisseling door te komen. Met een beetje geluk is het landschap rondom jouw verblijf omgetoverd tot een sprookjesachtig wit decor en maak je er lange, winterse wandelingen. Als de lente aanbreekt, komt de natuur langzaam weer uit zijn wintermodus. De geelgors zingt voorzichtig weer zijn lied, de edelherten laten zich weer zien, de heide begint te bloeien en er komt weer blad aan de vele loofbomen.

En dan komt de zomer, ook een prachtige periode om een bezoek aan de Veluwe te brengen. Het gebied is gehuld in tal van tinten groen en met een beetje geluk kun je er genieten van mooi en zonnig weer. De Veluwe is dan een heerlijke plek voor het maken van wandelingen of fietstochten. Op de Veluwe zijn namelijk veel routes uitgezet, zodat je je er niet hoeft te vervelen. Na de zomer breekt de herfstperiode aan. Ook dan is het nog heerlijk recreëren op de Veluwe. De bossen kleuren van helder groen naar warme kleuren als rood, geel en oranje. In september en oktober is het tevens tijd voor de bronst. Mannelijke edelherten gaan op zoek naar een nieuwe liefde en proberen deze te veroveren door hun beste lokroep te laten horen. De geluiden van dit ‘burlen’ galmen door het bos, een waar spektakel!

Soorten vakantiehuisjes op de Veluwe

Bij Natuurhuisje vind je veel verschillende soorten vakantiehuizen op de Veluwe. Eigenlijk van alles, behalve grootschalige hotels en vakantieparken! Wel bieden wij kleinschalige vakantieparken aan, welke een stuk rustiger zijn dan de grote vakantieparken. Bij Natuurhuisje hoef je je er dus geen zorgen over te maken dat je met lawaaierige toeristen te maken krijgt of massatoerisme. Op de Veluwe vind je verschillende soorten bijzondere accommodaties. Denk bijvoorbeeld aan een chalet, tiny house, groepsaccommodatie of een bed and breakfast! Lees hier meer over de verschillende soorten vakantiewoningen die wij aanbieden op de Veluwe: van luxe tot primitief.

Bed and breakfast

Een erg leuke verblijfsvorm tijdens een vakantie, is in een bed and breakfast. Dit is een kleinschalige accommodatie, waarbij je een kamer huurt in het gastenverblijf of op het terrein van de gastheer of gastvrouw. Zoals de naam al doet vermoeden, zit meestal ook het ontbijtje inbegrepen. Een kamer in een B&B bevindt zich meestal in het huis van de eigenaren, maar soms ook in een apart gastenverblijf. Je kunt hier alle luxe en comfort verwachten zoals je dat ook in hotels ziet, maar dan een stukje knusser en gezelliger.

Bungalow

Een andere leuke accommodatie is een bungalow. Of het nu voor slechts een weekendje of voor een aantal weken is, een bungalow op de Veluwe zal zeker niet teleurstellen. Het fijne van een bungalow is dat je alle faciliteiten zoals thuis hebt. Zo heb je beschikking over een goed uitgeruste keuken en een eigen nette badkamer. Afhankelijk van het formaat van de bungalow, zijn er soms ook meerdere slaapvertrekken. Een eigen veranda is ook zeker geen uitzondering!

Glamping accommodaties

Omdat glamping de laatste jaren steeds populairder en aantrekkelijker is geworden, is er keuze in overvloed. Wie op een glamping vakantie gaat, heeft dus ook de keuze uit verschillende accommodatietypes. Zo worden yurts, safaritenten, tiny houses en tipi’s bijvoorbeeld als vorm van glamping gezien, maar ook boomhutten, trekkershutten en pipowagens worden tegenwoordig tot de glamping accommodaties gerekend. De meest uiteenlopende glamping accommodatie types zijn beschikbaar op de website. Ze hebben allemaal in ieder geval een aantal dingen in gemeen, namelijk dat ze zeer kleinschalig zijn, uniek, gelegen in het groen en gezellig zijn!

Voor ieder wat wils

In ons aanbod van ruim op de Veluwe is er altijd wel een accommodatie bij waar jouw gezelschap zich helemaal thuis zal voelen. Wil jij een huisje met sauna, open haard of juist een oven? De keuze is aan jou. Alle natuurhuisjes hebben in ieder geval met elkaar gemeen dat zij op de mooiste plekken van de Veluwse natuur staan. Boek dus snel jouw nachtje, weekend of week weg op de Veluwe!