Would you rather browse this website in English? Click here to switch to our English website.

Wandelen Veluwe

De Veluwe is een schitterende streek in Nederland met prachtige natuurgebieden, zoals het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Nationale Park Veluwezoom. Het landschap bestaat uit dikke bossen, uitgestrekte heidevelden, zandverstuivingen en vennen. Met zo’n gevarieerd landschap is de Veluwe uitermate geschikt om te wandelen!

Lees meer over wandelen Veluwe
Lees meer over:

Wandelen Veluwe

De Veluwe is een schitterende streek in Nederland met prachtige natuurgebieden, zoals het Nationale Park De Hoge Veluwe en het Nationale Park Veluwezoom. Het landschap bestaat uit dikke bossen, uitgestrekte heidevelden, zandverstuivingen en vennen. Met zo’n gevarieerd landschap is de Veluwe uitermate geschikt om te wandelen!

Wandelen in de natuur

Door de grote natuurgebieden die zich in de Veluwe bevinden, kun je door een gevarieerd landschap wandelen. De Veluwe bestaat vooral uit naaldbossen en loofbossen, maar daarnaast liggen er ook grote heidevelden en zandverstuivingen. Het Kootwijkerzand is de grootste zandverstuiving in Europa. Andere zandverstuivingen zijn het Wekeromse Zand, het Hulsthorsterzand en het Harskampse Zand. Over het Kootwijkerzand zijn verschillende wandelroutes uitgezet met verschillende lengtes. Zo is er een route van 3 km, maar ook een route van 16 km. Tijdens een wandelroute over het Kootwijkerzand zie je heidevelden met groene vliegdennen erin en uitgestrekte zandduinen. Voor een schitterend uitzicht over het natuurgebied is er aan de zuidwestkant van het gebied een tien meter hoge uitkijktoren.

Met een oppervlakte van ongeveer 15.000 hectare wordt de Veluwe als belangrijkste heidegebied in Nederland gezien. Enkele grote aaneengesloten heidegebieden zijn de Elspeetsche Heide, de Oldebroekse Heiden en het Houtdorperveld. Op de droge heide komen verschillende grassen voor, zoals ruig schapengras en fijn schapengras. Natte heide komt bijna niet voor op de Veluwe en is dus zeldzaam. Een groot gedeelte van de Veluwe bestaat uit bossen. Je hebt hier zowel naaldbossen, gemengde bossen en loofbossen. De belangrijkste soorten zijn de beuk, de berk, eik en de grove den. Het naaldbos bestaat vooral uit de grove den. In de gemengde bossen vind je vooral levermossen en paddenstoelen. Vogels als de wespendief en de zwarte specht kun je hier ook zien.

Het Nationaal Park De Hoge Veluwe is een waar wandelparadijs. Met een grootte van ruim 5000 hectare zijn er veel routes. Er zijn hier lange afstand wandelingen, thema wandelingen, paaltjesroutes, een belevingsroute, het Berlagepad en het Landschappenpad. Dit laatste pad is een route van 4,1 kilometer waarbij je onder andere langs een wildobservatieplaats, de Franse Berg, het Pampelse Zand en het Kröller-Müller Museum loopt. Het Berlagepad is met 2,6 kilometer een kortere wandelroute langs de vijver van het Jachthuis Sint Hubertus. In het natuurgebied is het ook mogelijk om verschillende routes aan elkaar te knopen of om zelf een route te maken.

Alternatieve wandelroutes

Wanneer je met het hele gezin wilt gaan wandelen in de Veluwe, dan zijn er ook veel leuke routes! Zo zijn er in Epe de ‘Kinderbelevingspaden’. Dit zijn drie verschillende routes, namelijk de Vogelroute, het Hertenpad en de Zwijnenroute. Tijdens deze routes kom je diverse wildkijkwanden tegen, hierin kun je wilde dieren spotten. Ook staat er informatie over de dieren verspreid langs de route. Wellicht zien jullie tijdens de wandeling wel echte edelherten, reeën of wilde everzwijnen!

Een andere interessante route is het Romeins Marskamp in de buurt van Ermelo. Dit is het enige Romeinse Marskamp dat is teruggevonden in Nederland. Uit de opgravingen bleek dat in het jaar 170 na Christus het leger van Marcus Aurelius een paar dagen zijn kamp heeft opgeslagen op deze plek. Het kamp was ongeveer 250 bij 350 meter groot en werd omringt door een wal en een gracht. De route die je hier kunt volgen loopt langs grafheuvels. Deze heuvels werden in verschillende periodes gebruikt door volkeren om hun doden in te begraven. Wil je van de ruige natuur genieten, dan is de Planken Wambuis route een aanrader. Tijdens het wandelen van deze route is de kans groot dat je Spaanse runderen en paarden ziet. Ook kun je zwijnen, edelherten en reeën tegenkomen!

Een echte aanrader is er op uit gaan met een boswachter, zo krijg je alle ins en outs van het gebied te horen. Verhalen die écht speciaal zijn! De boswachter vertelt met passie alles over de natuur en de omgeving. Zo kan hij jou ook de ideale plekken laten zien om dieren te spotten. Wat dacht je van herten, reeën, zwijnen en vele vogelsoorten en reptielen? Deze mooie dieren zijn vooral te spotten in Nationaal Park De Hoge Veluwe. Naast de genoemde diersoorten spreken we ook van de Big Six van de Veluwe: het edelhert, de ree, een wild zwijn, een moeflon, de vos en de das. Hoe mooi zou het zijn als je deze dieren kunt spotten tijdens jouw wandeling in de Veluwe?

Overnachten in de Veluwe

Na een lange dag wandelen is het heerlijk als je je terug kunt trekken in je eigen huisje. Op onze website zijn verschillende accommodaties beschikbaar voor een verblijf in de Veluwe. Zo kun je romantisch met z’n tweeën in een huisje overnachten, of verblijf met het gezin in een boomhut! Waar je huisje zich dan ook bevindt, er is altijd een leuke wandelroute in de buurt. In de accommodatie is veelal Wifi beschikbaar, dus op de plaats van bestemming kun je online kijken welke routes in de buurt liggen. In de accommodatie zelf is er vaak ook informatie beschikbaar!

Voor wat voor soort natuurhuisje je ook kiest, je brengt je vakantie altijd door in de natuur en weg van de massa. Dit zorgt ervoor dat je helemaal vrij bent om je eigen plan te maken tijdens jouw overnachting in de Veluwe. Of je nu voor een actieve vakantie gaat of juist voor een ontspannen relaxvakantie, beide zijn mogelijk. Tijdens jouw vakantie in een natuurhuisje in de Veluwe draag je automatisch bij aan een groenere aarde. Voor elke geboekte nacht planten wij namelijk namens jou een boom, zodat we er samen voor zorgen dat de natuur op onze aardbol behouden blijft.

Op onze website vind je tientallen bijzondere natuurhuisjes in Nederland, allen variërend in prijsklasse en luxeniveau. Zo hopen we dat er voor iedereen een geschikt huisje tussen zit! Heb je hulp nodig bij het vinden van jouw volgende vakantiehuis of vakantiebestemming, dan helpen wij je graag. Voor vragen, boekingen en tips zijn wij bereikbaar per telefoon, via social media of per e-mail.