Wandelvakantie Madeira

Brengen eilanden jou dat ultieme vakantiegevoel? Breng jij je vakantie graag door op een eiland ver van het vaste land? En hou je van wandelen? Dan is een wandelvakantie op Madeira een goed idee voor jouw volgende vakantie! Madeira is een eiland wat bij Portugal hoort en ligt maar liefst 700km van de Afrikaanse en 850km van de Portugese kust. Een prachtig eiland midden in de Atlantische oceaan. Ondanks dat het een eiland is, is de oppervlakte ongeveer de helft van de provincie Utrecht! Genoeg om te zien dus tijdens jouw verblijf in een vakantiehuisje.

Lees meer over wandelvakantie Madeira
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Wandelvakantie Madeira

Brengen eilanden jou dat ultieme vakantiegevoel? Breng jij je vakantie graag door op een eiland ver van het vaste land? En hou je van wandelen? Dan is een wandelvakantie op Madeira een goed idee voor jouw volgende vakantie! Madeira is een eiland wat bij Portugal hoort en ligt maar liefst 700km van de Afrikaanse en 850km van de Portugese kust. Een prachtig eiland midden in de Atlantische oceaan. Ondanks dat het een eiland is, is de oppervlakte ongeveer de helft van de provincie Utrecht! Genoeg om te zien dus tijdens jouw verblijf in een vakantiehuisje.

Madeira is ontstaan door vulkanische activiteiten, het eiland is zelf geen vulkaan, maar het is wel ontstaan op verschillende lavalagen. Tijdens je vakantie op dit eiland kun je amper geloven dat je in Europa bent. De prachtige begroeide bergen, de ruige kliffen en adembenemende uitzichten zorgen voor onvergetelijke ervaringen. In de hoofdstad Funchal, waar ook het grootste deel van de bevolking woont, kun je uren ronddwalen door de smalle straatjes met hun kleine winkeltjes. Of je nu een op een klassieke zonvakantie wilt of een natuurliefhebber bent, Madeira is een ongelofelijk bijzonder eiland om een vakantiehuisje te boeken.

Landschappen

Het eiland Madeira wordt gekenmerkt door steile basaltrotsen. Madeira is een onderdeel van een veel grotere machtige bergketen. Van oost naar west loopt een bergketen over het eiland, die gespleten wordt door twee woeste rivieren: de Brava en São Vicente. Door de Boca da Encumeada pas is er een geografische scheiding tussen het westen en het oosten. Rondom Madeira liggen nog enkele andere eilanden, 3 stuks om precies te zijn: Porto Santa, Ilhas Desertas en Ilhas Selvagens. Porto Santa is het enige andere eiland dat bewoond wordt door mensen. Vanuit de haven van Funchal kun je dit eiland met haar prachtige witte zandstranden bezoeken. Voor natuur moet je echter toch op Madeira zelf zijn, want geiten en konijnen, overgebracht door kolonisten, hebben het eiland Porto Santa kaalgevreten. Het binnenland van Madeira wordt gevormd door enkele hoge pieken. De hoogste berg is Pico Ruivo. De kust bestaat grotendeels uit steile indrukwekkende rotswanden. Het meest westelijke punt van Madeira is onherbergzaam en onbewoond. Waar je vakantiehuisje zich ook bevindt, je kunt ongetwijfeld genieten van de prachtige landschappen.

Flora en fauna

Madeira staat ook wel bekend als het ‘bloemeneiland’. De begroeiing is er exotisch, subtropisch, groen en kleurrijk en als je er bent mag je een bezoekje aan de botanische tuinen zeker niet overslaan! Hier komen alle bloemsoorten samen. De flora in Madeira is indrukwekkend. Vooral rondom de Levadas zul je bijzondere bloemen en planten tegenkomen waar je in Nederland van droomt! De bossen staan vol met allerlei kruiden en laurierbomen en dit is ook goed te ruiken aan de heerlijke geur. De meest voorkomende bloemen op Madeira zijn de Madeirese geraniums met prachtige kleine roze bloemetjes. Daarnaast kom je ook reuzen boterbloemen, boomheide, slangenkruid, gladiolen en begonia’s tegen op het Portugese eiland. Bloemen die wij normaal tegenkomen tijdens een bezoekje aan het tuincentrum.

In tegenstelling tot de hoeveelheid soorten bloemen en planten, valt het qua dierenwereld heel erg mee. Grote diersoorten kom je op Madeira nauwelijks tegen. Er lopen hier en daar wat geiten rond, maar gelukkig zijn er prachtige vogelsoorten te zien in de bossen. Op de hoge toppen leven ook veel roofvogels en op de rotsen zijn kleine hagedissen te zien. Maar een van de meest geliefde toeristische attracties is toch wel het spotten van dolfijnen en walvissen die rondom het eiland zwemmen. Met een beetje geluk en ervaring kun je ze prachtig vastleggen!

Wandelen op Madeira

Het toeristische hart van Madeira is Funchal, de kleine hoofdstad van het eiland. In het centrum en in de hotelwijk Lido vind je diverse restaurantjes en allerlei mogelijkheden voor vermaak, zoals winkels, een boulevard en openbare zwembaden. Buiten de hoofdstad vind je op het eiland voornamelijk knusse (vissers)dorpjes en natuurlijke bezienswaardigheden. Tijdens je verblijf op dit eiland mag een wandeling langs één van de vele levada’s (irrigatiekanaaltjes) niet ontbreken.

De levadas zijn waterkanalen in het eiland en zonder deze levensaders, zou het eiland nooit zo groen zijn geweest. In totaal zijn er 2000km aan levada’s aangelegd. Zij hebben de taak om het water van het natte noorden naar het drogere zuiden te brengen. Deze levada’s lopen zelfs langs en soms door de bergen heen. Vanwege het onderhoud zijn langs alle levada’s wandelpaden aangelegd waardoor een 2000km lang wandelnetwerk werd gecreëerd. Het brengt je op plekken waar je normaal niet zou komen, dwars door de adembenemende natuur van het eiland. Het zorgt voor erg avontuurlijke wandelingen door donkere tunnels, over zigzaggende paden en steile afgronden. Last van hoogtevrees? Dan kan je misschien beter een andere route pakken in de buurt van je vakantiehuisje.

Overnachten op Madeira

Op Madeira is er dus veel te zien en te ontdekken! Je kunt hier schitterende wandelingen maken langs de kust en de levadas, waarbij je vele prachtige bloemen kunt zien. Maar op dit bloemeneiland kun je ook heerlijk overnachten.

Voor wat voor soort natuurhuisje je ook kiest, je brengt je vakantie altijd door in de natuur en weg van de massa. Dit zorgt ervoor dat je helemaal vrij bent om je eigen plan te maken tijdens jouw bijzondere overnachting. Of je nu voor een actieve wandelvakantie gaat of juist voor een ontspannen relaxvakantie, beide zijn mogelijk. Tijdens jouw vakantie in een natuurhuisje in Madeira draag je automatisch bij aan een groenere aarde.