Weekendje weg Nederland

Nederland heeft ontzettend veel opties om er eens lekker tussenuit te gaan! Of je nu van cultuur of natuur houdt, in Nederland heb je talloze opties voor een onvergetelijk weekendje weg. Je kunt helemaal bijkomen en opladen in één van de geweldige accommodaties in de natuur in Nederland. Ontdek zelf de prachtige plekjes in Nederland en boek een verblijf bij Natuurhuisje.

Lees meer over weekendjes weg Nederland

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Weekendje weg Nederland

Nederland heeft ontzettend veel opties om er eens lekker tussenuit te gaan! Of je nu van cultuur of natuur houdt, in Nederland heb je talloze opties voor een onvergetelijk weekendje weg. Je kunt helemaal bijkomen en opladen in één van de geweldige accommodaties in de natuur in Nederland. Ontdek zelf de prachtige plekjes in Nederland en boek een verblijf bij Natuurhuisje.

Tijdens een weekendje weg is het natuurlijk fijn om niet al te ver te hoeven reizen, aangezien je optimaal van je tijd wilt genieten in een relatief korte tijd. Binnen Nederland valt er ook heel wat te beleven, in een van onze Nationale Parken, op de Waddeneilanden, aan een meer of op het platteland bijvoorbeeld.

De bijzondere Nederlandse natuur

Nederland mag dan wel een klein land zijn, maar het heeft ontzettend veel moois te bieden. Voor natuurliefhebbers is er aan natuurparken geen tekort. Deze parken kun je uitstekend verkennen met een mooie fietstocht of met een prachtige wandeling. Ook is Nederland ontzettend rijk aan bossen, heiden en stranden. Voor de cultuurliefhebbers onder ons zijn er ook talloze leuke bestemmingen waar je heen kunt in Nederland. Met de rijke historie van dit land zijn er vele interessante musea te bezoeken. Ook de prachtige oude gebouwen en panden in historische steden en dorpen zijn de moeite waard een bezoekje te brengen. Wat dacht je van de typische molens en boerderijen? Prachtig om langs te fietsen en te bewonderen. Er valt genoeg te beleven tijdens een weekendje weg in Nederland!

Met diverse natuurlijke regio’s als de Wadden, de Veluwe, de Weerribben en de Achterhoek, is er voor iedereen meer dan genoeg te beleven. Door de relatief kleine oppervlakte van het land zijn de afstanden - over land én over water - gemakkelijk te overbruggen en ben je binnen no time in één van de natuurgebieden of bossen. Wel zo fijn! Nederland kent veel gevarieerde landschappen: grote en kleine bosgebieden, rivierlandschappen, lange kuststroken met duinpannen en zandstranden, oer Zuid-Hollandse polderlandschappen, zandverstuivingen, de Achterhoekse coulissen en niet te vergeten het Limburgse heuvellandschap. Met tal van mogelijke outdoor- én indoor-activiteiten die het land te bieden heeft, zul je je niet snel vervelen. Nederland is daarmee in ieder jaargetijde een geschikte vakantiebestemming voor jong en oud.

Een veelzijdig weekendje weg in Nederland

Zoals je waarschijnlijk aan doorhebt, is een weekendje weg in Nederland dus erg veelzijdig. Je kunt gemakkelijk afwisselen tussen natuur en cultuur, en ook voor kinderen is er genoeg te beleven. Denk maar aan een uitstapje naar Madurodam of naar één van de dierentuinen die Nederland rijk is. Bestemmingen zoals Giethoorn, Gouda en Heusden zijn ook zeker een bezoekje waard. Met de vele wateren die Nederland rijk is kun je je ook uitstekend een weekendje vermaken met watersporten, boottochten en zwemplezier.

Bij natuurhuisje vind je een groot aanbod aan accommodaties door heel Nederland, vanuit waar je uitstekend de omgeving kunt verkennen. Er zijn altijd wel mooie natuurgebieden op rijafstand te vinden, bestaande uit bossen, heide, weilanden, rivieren of waterplassen. Ook zal je binnen no time in een schattig Nederlands dorpje zitten, waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. Shoppen en musea bezoeken doe je in de grote steden, en lekker eten kan je overal! Kortom, Nederland is ideaal voor een weekendje weg voor jong en oud. Wacht dus niet langer en boek je verblijf op natuurhuisje.nl!

Uitstapjes in Nederland

In welke accommodatie je ook besluit te verblijven, cultureel vermaak is nooit ver weg tijdens een weekendje weg in Nederland. Dit is dan ook perfect voor de afwisseling als je bijvoorbeeld kiest voor een natuurhuisje dichtbij de eerder genoemde Nationale Parken. Zo zit je bijvoorbeeld vanuit het Nationaal Park de Biesbosch zo in het gezellige Dordrecht of Breda. Dit zijn steden waar je vele musea zult vinden maar ook vele winkels voor eindeloos shopplezier. Voor een echt cultureel hoogtepunt ga je natuurlijk naar steden zoals Amsterdam of Rotterdam, waar het barst van de Nederlandse historie. Alleen al tijdens het lopen door de stadscentra proef je cultuur en geschiedenis. Mogelijkheden voor museumbezoekjes zijn natuurlijk ook eindeloos, neem bijvoorbeeld het wereldberoemde Rijksmuseum, Van Gogh Museum, het Boijmans van Beuningen Museum, of het Nederlandse fotomuseum.

Door de relatief korte afstanden in Nederland valt tijdens een weekendje weg cultuur en natuur ideaal te combineren. Denk bijvoorbeeld aan een verblijf in Den Haag, waarbij je zo op het heerlijke strand van Scheveningen bent om de gezonde zeelucht op te snuiven. Ook vind je door het hele land bourgondische steden waar je op een typisch Nederlandse manier kunt genieten van al het goede in het leven. Denk bijvoorbeeld aan Maastricht; het bourgondische hart van Nederland. Hier zal je kunnen relaxen op één van de vele terrassen onder het genot van een lekker borrelhapje en een lokaal speciaal biertje. Vanuit Maastricht zit je tevens binnen no time in de prachtige Limburgse heuvels waar je je hart kunt ophalen in de natuur. Bezoek ook eens één van de Limburgse grotten en spelonken! Ook Den Bosch staat garant voor bourgondisch genieten.

Wat dacht je van een uitstapje naar Zeeland? Als je zin hebt in iets educatiefs met het hele gezin heb je hier uitstekende opties voor het uitkiezen. Breng eens een bezoek aan Deltapark Neeltje Jans, waar je van alles leert over zand, wind en water, de elementen die het Zeeuwse landschap typeren. Dit themapark is erg leuk om met de hele familie te bezoeken, maar ook zonder kinderen is het heel interessant. Je kunt hier van alles leren over de watersnoodramp van 1953, en het is zeker een ‘must-do’ wanneer je de deltawerken bezoekt. Wil je liever iets avontuurlijks en actiefs ondernemen? Onderneem dan een mountainbiketocht door één van de boswachterijen, een snorkel- of duikexcursie in de Zeeuwse wateren, maak een kanotocht over het water of huur een boot en ga op de Noordzee vissen. Langs de kust van de Noordzee kun je zelfs zeehonden en bruinvissen spotten!

Vijf bijzondere natuurparken in Nederland

Bij een Nationaal Park denk je wellicht meteen aan beroemde parken in het buitenland. Toch heeft Nederland ook een flink aantal natuurparken waar je je in een echt paradijs waant! Voor een weekendje weg in de natuur zit je in Nederland dus wel goed.

Nationaal Park De Biesbosch

Denk bijvoorbeeld aan het Nationaal Park de Biesbosch op de grens van Noord-Brabant en Zuid-Holland. Dit natuurgebied is rijk aan vele wateren wat prachtige vergezichten oplevert. In dit natuurgebied kun je prachtige boottochten maken om de omgeving te verkennen. Ook vogelspotters zullen hier helemaal hun hart kunnen ophalen, want er leven hier talloze vogels. Met een beetje geluk zal je zelfs bevers kunnen spotten! Een erg bijzondere ervaring. Houd je van watersport? Ook dan zit je in de Biesbosch helemaal goed. Waar je ook komt in de Biesbosch, water speelt er de hoofdrol. De Biesbosch heeft de internationale status van wetland. Dergelijke gebieden zijn internationaal belang voor grote aantallen vogels. In Nationaal Park De Biesbosch komen planten voor die een voorkeur hebben voor water. Twee bijzondere van deze planten zijn de spindotter en de driekantige bies. De spindotter is een variant van de dotterbloem die vrijwel nergens anders ter wereld voorkomt. Een andere plant die erg typerend is voor het Nationaal Park is riet. Vrijwel overal waar je kijkt is er wel een rietkraag te vinden. In 1988 is de bever met succes geherintroduceerd in dit gebied. Misschien spot jij er wel één tijdens een speciale fluister-bevertocht!

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Een ander welbekend natuurgebied in Nederland is het Nationale Park de Hoge Veluwe. Hier heeft natuurhuisje talloze verblijfsmogelijkheden die garant staan voor een onvergetelijk weekendje weg. Dit gebied staat bekend om zijn eindeloze bossen, heidevelden en zandvlaktes. Hierdoorheen kun je een spectaculaire wandeling maken. De kans bestaat dat je hier een dier zoals een edelhert, een wild zwijn of een vos zult spotten! Ook aan verschillende vogel- en insectensoorten is er in dit natuurgebied geen gebrek. Tevens kun je in de Hoge Veluwe toffe activiteiten ondernemen, zoals paardrijden, fietsen, segwaytochten. Daarnaast zit je zo in het Kröller Müller museum, waar je de op één na grootste Van Gogh verzameling vindt in het land.

Meer dan de helft van het Nationaal Park bestaat uit bosgebied. De andere helft wordt gevuld met heideterreinen, open stuifzandgebieden en grasvlaktes. Naast de eerder genoemde edelherten heb je hier ook kans op het waarnemen van wilde zwijnen, reeën en moeflons. Houd tijdens een bezoek aan één van de wild observatiepunten rekening met de windrichting; zodra de dieren je ruiken zijn je kansen verkeken! In het park vind je vele soorten bijzondere vogel- en insectensoorten. De Hoge Veluwe is alleen tegen betaling toegankelijk. Je kunt het park betreden via drie verschillende toegangspoorten, te vinden in Schaarsbergen, Hoenderloo en Otterlo. Sommige rustgebieden, vooral voor groot wild, zijn niet toegankelijk voor het publiek. Voor bezoekers zijn er diverse voorzieningen, zoals de bekende witte fietsen en een busdienst die naar twee restaurants reist. Naast wandel-, fiets-, paardrij- en segwaytochten kun je hier ook prima vissen

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen behoort ook tot de mogelijkheden voor een weekendje weg in Nederland. De provincie Noord-Brabant is de trotse ‘eigenaar’ van het grootste stuifzandgebied van Europa: Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen! Toen er in de Middeleeuwen veel bos gekapt werd en er vee op de vlaktes ging grazen, kreeg stuifzand op deze kale vlaktes vrij spel. Rond 1900 werden er, om deze verstuiving tegen te gaan, op grote schaal grove dennen aangeplant. Vanwege de grote zandvlaktes wordt het gebied ook wel de ‘Brabantse Sahara’ genoemd. Een ideale plek om vanuit jouw vakantiehuis heerlijk te wandelen of fietsen! Terwijl in de Middeleeuwen het soort bezoekers van dit natuurgebied bestond uit grazend vee, is het Nationaal Park vandaag de dag een geliefde locatie voor een dagje weg onder toeristen uit diverse Nederlandse en Belgische provincies. In het uitgestrekte park vol heide, bossen en stuifvlaktes kun je urenlang heerlijk rondstruinen, fietstochten maken door uitgestrekte bospercelen, boomhutten bouwen of paardrijden en mountainbiken over heuvels. Op diverse plaatsen in het Nationaal Park vind je horecapunten om tussen de activiteiten door je dorst te kunnen lessen. Of drink gewoon een drankje op het terras van jouw eigen vakantiehuisje. Wel zo fijn!

Nationaal Park De Groote Peel

De Groote Peel bestreikt een oppervlakte van ruim 1400 hectare en is gelegen op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Het gebied dat nu als Nationaal Park wordt beschouwd is onderdeel van wat vroeger eenzeer uitgestrekt hoogveengebied was. Het gebied is tot een bepaalde diepte afgegraven, maar het is vervolgens niet ontwaterd. Doordat het gebied niet ontwaterd is vind je er nu een natuurgebied dat je vrijwel nergens anders in Europa vindt. Grote waterplassen afgewisseld met heidevelden, zandruggen en stukken bos. Omdat het gebied zowel nationaal als internationaal van groot belang is voor vogels kun je er tijdens de trek (15 oktober – 30 november) en tijdens het broedseizoen (15 maart – 15 juli) slechts op een aantal wandelpaden in. Naast de wandelpaden zijn er ook diverse knuppelbruggen aangelegd vanwaar je het gebied kunt ontdekken.

Nationaal Park de Drentsche Aa

Het gebied van de Drentsche Aa bevindt zich in het midden en noorden van de provincie Drenthe. De Drentsche Aa is een verzamelnaam voor een aantal meanderende beken door het landbouwlandschap. Al verschillende malen stond de Drentsche Aa op het punt om toegevoegd te worden als Nationaal Park. Het gebied bestaat echter uit ongeveer 15 dorpen en gehuchten en is geen aaneengesloten natuurgebied, zoals je bij een Nationaal Park zou verwachten. De officiële en volledige naam van het Nationaal Park is sinds 2007: Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. De grenzen van dit Nationaal Park worden gevormd door de drie steden Glimmen, Assen en Gieten. De totale oppervlakte van het gebied is ruim 34.000 hectare. Het bekenlandschap trekt vele bijzondere planten en dieren. Met name de zogenaamde struweel bossen zijn erg rijk aan vogels. Vogelsoorten die in de rest van Nederland moeite hebben om voet aan de grond te krijgen doen het hier relatief goed. Zo is er hier een gezonde populatie van de grauwe klauwier te vinden

Je ziet dus maar dat er in Nederland talloze Nationale Park zijn die je tijdens je weekendje weg kunt bezoeken! Maar het houdt niet op bij de Nationale Parken. Nederland beschikt namelijk ook nog eens over prachtige kustlijnen waar je ’s zomers heerlijk kunt baden of kunt doen aan watersporten. Denk bijvoorbeeld aan de stranden van Scheveningen, Zandvoort, Noordwijk of Wijk aan Zee. ’s Winters hoef je ook niet weg te blijven van de Nederlandse stranden, want dan kun je hier uitstekend uitwaaien tijdens een heerlijke strandwandeling.

Wat doet het weer?

En wat is nu het beste moment om er even tussenuit te gaan? Zoals de meesten natuurlijk wel weten, mag je in Nederland vrijwel altijd regen verwachten. Het is dan ook daarom dat je veel Nederlanders hoort zeggen: 'We zijn toch niet van suiker?' en die laten het weer hen niet in de weg staan. Maar wil jij nu toch al graag weten wat het weer zal doen? Hieronder een typisch Nederlands weersvoorspelling.

Het droogste seizoen van het jaar is de lente, van half maart tot mei. In deze periode kan er wel lichte regen voorkomen. In mei gaat de nachttemperatuur naar 8 graden. Wanneer je wat meer zon wilt zien, dan kun je het beste naar de kustprovincies. Aan de kust heb je namelijk meer zonuren dan in het binnenland. De gemiddelde temperatuur ligt in de zomer rond de 20 graden, die in juli en augustus kan oplopen tot 22 graden. In de nacht koelt het af tot een graad of 12. De zonnigste perioden zijn in de vroege zomer en het late najaar. De winters in Nederland zijn erg mild, er valt bijna geen sneeuw. In de winter ligt de temperatuur gemiddeld rond de 5 graden. In de maanden januari en februari daalt de temperatuur naar ongeveer het vriespunt.

De kracht van een weekendje weg

Voor vele mensen is een weekendje weg de ideale manier om even helemaal te ontspannen. Ook al zijn het maar een paar dagen, als je het goed doet kan een weekendje als een lange vakantie voelen! Het is een heerlijk gevoel om een paar dagen helemaal niks te hoeven doen tijdens een weekendje weg, ver weg van de drukte en de hectiek van de stad en het werk. Naar onze mening kun je een weekendje weg het beste vieren op een plek in de prachtige natuur. Dit kan in Nederland of elders in Europa zijn, waar jij het liefste een paar dagen bent! Bij Natuurhuisje vind je de mooiste accommodaties in de natuur voor een gegarandeerd geslaagd weekendje weg met rust, ruimte en natuur om je heen.

Een weekendje weg gaan met je partner, familie of vrienden moet af en toe eens kunnen. Het is het ideale moment om even te ontspannen, te genieten en leuke herinneringen te creëren. Al is het maar voor korte tijd! Of je nu tot rust wil komen, wil genieten in de natuur of op zoek naar onbekende plekjes in de omgeving. Wie een weekendje wil doorbrengen elders, zal uiteraard op zoek moeten gaan naar een geschikte accommodatie om te verblijven. Gelukkig zijn er op dat vlak tal van mogelijkheden. Zo kan je bij ons kiezen uit een bungalow, een tiny house, een pipowagen, een boomhut, een yurt, tipitent, vakantieboerderij, villa, vakantiehuisje of een chalet. Eens een keer wat anders dan een standaard hotel, appartement of vakantiepark dus! Elk biedt een eigen ervaring waar je heerlijk van zal kunnen genieten. Tijdens een weekendje weg in een natuurhuisje, verblijf je altijd in de natuur, ver weg van de toeristenmassa in een kleinschalige accommodatie. Dat garanderen wij!