Would you rather browse this website in English? Click here to switch to our English website.

Zomer in Gelderland

Denk je aan de provincie Gelderland, dan denk je al gauw aan de bosrijke Veluwe. Maar de provincie heeft natuurlijk nog veel meer te bieden dan dit enorme natuurgebied! In het oosten van de provincie vind je bijvoorbeeld de Achterhoek met haar kenmerkende coulissenlandschap en veengebieden. Waar je jouw vakantie in Gelderland ook gaat doorbrengen, vlak bij jouw vakantiehuisje is hoe dan ook bos te vinden. Heerlijk als je wilt gaan wandelen of fietsen met je familie, je partner of je huisdier.

Lees meer over zomer in Gelderland
Lees meer over:

Zomer in Gelderland

Denk je aan de provincie Gelderland, dan denk je al gauw aan de bosrijke Veluwe. Maar de provincie heeft natuurlijk nog veel meer te bieden dan dit enorme natuurgebied! In het oosten van de provincie vind je bijvoorbeeld de Achterhoek met haar kenmerkende coulissenlandschap en veengebieden. Waar je jouw vakantie in Gelderland ook gaat doorbrengen, vlak bij jouw vakantiehuisje is hoe dan ook bos te vinden. Heerlijk als je wilt gaan wandelen of fietsen met je familie, je partner of je huisdier.

Gezien het feit dat Gelderland de grootste provincie van Nederland is, kun je zomers vanuit de vele vakantiehuisjes veel verschillende soorten activiteiten ondernemen. Enkele voorbeelden hiervan zijn paardrijden, fiets- en wandelroutes volgen, kanovaren, ballonvaren of het bezoeken van een dierentuin of pretpark.

De provincie Gelderland bestaat uit verschillende typen landschappen. Zo vind je in de Betuwe een uitgestrekt rivierenlandschap en talloze fruitboomgaarden, maar op de Veluwe juist een bosrijk en heuvelachtig landschap. In de Achterhoek maak je daarentegen kennis met het typische coulissenlandschap met haar fraaie doorkijkjes. Deze laatste streek grenst vrijwel in zijn geheel aan buurland Duitsland. Een vakantiehuisje in Gelderland is daarmee dan ook een goede uitvalsbasis voor een uitstapje over de grens. De Duitse steden en natuurgebieden zijn een bezoek namelijk meer dan waard. Bezoek plaatsen als Vreden, Bocholt, Münster en Emmerik of ga urenlang wandelen in de bossen rondom Kleef.

Overnachten op de Veluwe

Gelderland staat natuurlijk bekend om de Veluwe, een uitgestrekt gebied dat voornamelijk bestaat uit bossen. Een deel van dit gebied is met haar ruim 91.000 hectare aangemerkt als beschermd Natura 2000 gebied. Bij de gebieden die aangesloten zijn bij dit netwerk van beschermde natuurgebieden, staan het behoud en het herstel van de biodiversiteit hoog in het vaandel. Dit is dan ook de reden dat je op de Veluwe nog steeds groepen wilde zwijnen, herten en wisenten kunt vinden.

Op de Veluwe gaan cultuur en natuur hand in hand. Enerzijds vind je er landgoederen, uitkijktorens, zandverstuivingen en heidevelden die het decor bieden voor een lange wandel-, fiets- of ruitertocht. Anderzijds zijn er de kastelen, musea, architectonische hoogstandjes en sfeervolle dorpen en steden waar je terecht kunt voor een hapje en drankje. Met andere woorden, de Veluwe is enorm veelzijdig en valt niet in één dag te beleven. Reden genoeg dus om voor langere tijd een vakantiehuisje in Gelderland te huren!

Vakantiehuisjes in de Achterhoek

Het oostelijke deel van de provincie Gelderland wordt gevormd door de Achterhoek. De Achterhoek is een gebied met relatief veel kastelen en landhuizen. Het dorp Vorden is met zijn acht kastelen één van de meest kasteelrijke dorpen van het land en daarom zeker een bezoek waard. De Achtkastelenroute leidt je langs al deze kastelen en zorgt ervoor dat je de hoogtepunten van deze regio niet hoeft te missen. Ook elders in de Achterhoek kun je heerlijke wandel- en fietstochten maken, waarbij je langs houtwallen, heggen, akkerland en wijngaarden komt. Vooral de landschappen rondom Winterswijk zijn erg geliefd onder wandelaars en fietsers. Mede hierom is het gebied rondom deze plaats in 2008 uitgeroepen tot een heus Nationaal Landschap.

Voor een leuke stads- of dorpswandeling hoef je niet perse de grens met Duitsland over te steken. Ook in de Achterhoek zelf zijn er volop gezellige plaatsen te vinden waar je je prima een dag(deel) kunt vermaken in de winkelstraten, op de evenementen, in musea of in de diverse horecagelegenheden. Een paar voorbeelden hiervan zijn Boekenstad Bredevoort, esdorp Aalten, Doetinchem, voormalige Hanzestad Zutphen en Lochem. Iets verder weg, buiten de Achterhoek, vind je nog de Gelderse plaatsen Nijmegen, Apeldoorn, Arnhem, Harderwijk, Tiel en Ede. Vanwege de goede wegverbindingen en relatief korte afstanden in Nederland zijn deze plaatsen zeker een bezoekje waard wanneer je zomers in een vakantiehuisje in Gelderland verblijft.

De regio is relatief dunbevolkt en rustig en daarmee is het perfect geschikt voor plattelandstoerisme. Je vindt er dan ook veel verschillende soorten verblijfsaccommodaties, variërend van pipowagen en chaletje tot landelijke villa of yurt. Van de meer dan 500 natuurhuisjes in Gelderland, bevinden zich er ruim 400 in de Achterhoek. Dit bewijst wel dat er in deze streek nog steeds veel natuurschoon te vinden is. Voorbeelden hiervan zijn het Vragenderveen, het Korenburgerveen, de Lochemse Berg en de Winterswijkse Steengroeve. Behalve actief op pad gaan door de natuur, vind je in de Achterhoek ook volop gezellige plaatsen waar je je kunt vermaken door te winkelen, musea te bezoeken of uit eten te gaan.

Fruit plukken in de Betuwe

Zoek jij een accommodatie om in de lentemaanden te verblijven? Overweeg dan eens om naar de Betuwe te gaan! Deze landstreek staat bekend om de tuinbouw die er plaatsvindt. Met name de appel-, peren- en kersenboomgaarden sieren hier het landschap. In het voorjaar staan de vele fruitbomen in bloei en dat zorgt voor een schitterend decor voor je wandel- of fietstocht. Of ga kanoën en maak een rondvaart over één van de rivieren!

De Betuwe kent een cultuurhistorisch landschap met als belangrijkste plaats Tiel. Tiel wordt ook wel ‘’Stad van Flipje’’ genoemd, naar de stripfiguur van de voormalige jamfabriek De Betuwe. In de Tweede Wereldoorlog werd de stad zeer gehavend, maar in de loop der jaren is de binnenstad weer hersteld. Tiel bruist weer! Je kunt er winkelen, lunchen of een bezoek brengen aan het Flipje & Streekmuseum. Ben je toevallig in september in de Betuwe? Dan mag je het Fruitcorso niet overslaan. Elke derde zaterdag van september trekt er een grote optocht van wagens - gemaakt van fruit - door het centrum van Tiel. Op zondag en maandag zijn deze wagens vervolgens nog te bewonderen tijdens de wagen-tentoonstelling.

Heb je hulp nodig bij het vinden van jouw volgende vakantiebestemming of ben je op zoek naar een bijzonder vakantiehuisje in Gelderland, duik dan eens in het uitgebreide aanbod op Natuurhuisje.nl. Onze accommodaties in Gelderland zijn het hele jaar door een fijne plek om samen met familie, vrienden, partner of alleen vakantie te vieren. Niet alleen zomers kun je er heerlijk recreëren, ook in de lente, winter en herfst vormt de van kleur veranderende natuur een sprookjesachtig decor om van een lange wandel- of fietstocht te genieten. Wees welkom in onze Gelderse natuurhuisjes en maak het zelf mee!