Plaggenhut

Heb jij al wel eens verbleven in een plaggenhut? Plaggenhutten zijn unieke accommodaties die voornamelijk voorkwamen in Drenthe, maar soms ook in Friesland of Overijssel. Deze hut dankt zijn naam aan het feit dat de daken van deze hutten bedekt werden met heideplaggen. Een heideplag is het bovenste stukje van de grond met de begroeiing van een plant inclusief de worteltjes. Vroeger werden deze hutten bewoond door de arme inwoners van Nederland, maar dit is tegenwoordig niet meer het geval. Veel plaggenhutten zijn opnieuw opgebouwd met moderne materialen of gerenoveerd. Hierdoor vormen deze unieke accommodaties een stukje nostalgie waar met voldoende comfort in genoten kan worden van de vakantie.

Lees meer over plaggenhutten
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Plaggenhut

Heb jij al wel eens verbleven in een plaggenhut? Plaggenhutten zijn unieke accommodaties die voornamelijk voorkwamen in Drenthe, maar soms ook in Friesland of Overijssel. Deze hut dankt zijn naam aan het feit dat de daken van deze hutten bedekt werden met heideplaggen. Een heideplag is het bovenste stukje van de grond met de begroeiing van een plant inclusief de worteltjes. Vroeger werden deze hutten bewoond door de arme inwoners van Nederland, maar dit is tegenwoordig niet meer het geval. Veel plaggenhutten zijn opnieuw opgebouwd met moderne materialen of gerenoveerd. Hierdoor vormen deze unieke accommodaties een stukje nostalgie waar met voldoende comfort in genoten kan worden van de vakantie.

De plaggenhut is een accommodatie die echt traditioneel uit Nederland komt. Je zal deze hutten bij Natuurhuisje voornamelijk in Drenthe vinden. In deze prachtige provincie kun je goed genieten van de prachtige natuur. Mocht jij het liefste wandelen in het bos, dan is het Norgerholt echt een plekje voor jou. In dit prachtige bos mag de natuur volledig zijn eigen gang gaan, waardoor het een prachtige en verwilderde plek is.

Mocht jij liever een stukje natuur verkennen dat aansluit bij de geschiedenis van de plaggenhut, dan is Mantingerzand echt een gebied voor jou! Dit gebied is namelijk ontstaan door het steken van heideplaggen en de aanwezigheid van kuddes schapen in dit gebied. Hierdoor is een stuifzandgebied ontstaan waar je goed kan wandelen en fietsen Als je het liefste meer leert over de geschiedenis van Drenthe, dan kun je Holtingerveld verkennen. Hier kun je de hunebedden met eigen ogen bewonderen en ook nog genieten van een heuvelachtig gebied. Heb jij altijd al in een traditionele Nederlandse accommodatie willen verblijven? Dan is de plaggenhut in Drenthe echt iets voor jou. Bekijk nu de mooiste plaggenhutten bij Natuurhuisje en geniet van een authentieke verblijfsvorm.

Ontdek het Nationaal Park Drents-Friese Wold

Op de grens bij Friesland en Drenthe vind je het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Je kunt hier eindeloos genieten van het prachtige natuurschoon. Wandel door vennen, beekdalen, stuifzandvlaktes, bossen en heidevelden. Dit natuurpark is het een na grootste bosgebied van Nederland, na de Veluwe. Dit prachtige karakteristieke landschap biedt onderdak aan allerlei verschillende planten en bijzondere dieren. Je kunt hier onder andere aanlopen tegen de Schotse Hooglander, dassen, reeën en zandhagedissen. Ook voor het spotten van prachtige vlinders kun je hier terecht!

Met zijn 6000 hectare aan landschap hoef je je hier geen moment te vervelen. Uiteraard kun je kiezen voor één van de vele wandel- of fietsroutes, waarbij je getrakteerd wordt op diverse mooie natuurfenomenen. Denk bijvoorbeeld aan stuifzandgebieden, heide en het prachtige esdorpenlandschap; een bosarm maar boomrijk landschap dat is ontstaan in de middeleeuwen. De bossen in dit mooie landschap zijn voornamelijk aangelegd en bestaan voor zo’n 80 % uit naaldhout. Dankzij de variatie in landschapstypen en bijzondere plantengroei is het Nationaal Park zeer geliefd bij diverse diersoorten. Er zijn in de omgeving onder andere weidevogels, bosvogels en moerasvogels gespot.

Een zeer zeldzame diersoort die hier voorkomt is de boommarter. Dit is een zeer grote marter die zich thuis voelt in goed ontwikkelde loofbossen. Nog 2 roofdieren die je niet vaak ergens anders zal tegenkomen zijn de hermelijn en de bunzing. Ook kunnen er in dit gebied adders voorkomen. Deze komen voornamelijk voor in de vochtige heidegebieden langs de vennen. Dit zijn slangen die uit zichzelf hoogstwaarschijnlijk niet zullen aanvallen, maar als je er per ongeluk op gaat staan kunnen ze wel bijten. Houd je ogen dus goed open en let op waar je loopt. Vergeet niet te genieten van al het moois dat je er juist tegen kan komen en vergeet natuurlijk ook je camera niet!

Breng ook een bezoekje aan Nationaal Park de Alde Feanen

Als je tijdens je vakantie in een plaggenhut op zoek bent naar een mooi natuurpark, dan moet je zeker eens een bezoekje brengen aan het Nationaal Park de Alde Feanen in Friesland. Je kunt dit natuurgebied ook wel uniek noemen door het prachtige en afwisselende landschap dat je er tegenkomt. Dat afwisselende landschap zorgt er tevens voor dat je er volop kunt genieten van bijzondere dieren, zoals bijvoorbeeld eekhoorns, reeën, otters en zelfs dassen. Behalve dat je hier heerlijk kan wandelen, kun je ook nog eens de omgeving gaan verkennen per kano. Bij het bezoekerscentrum zijn volop routes verkrijgbaar om het park te voet, te fiets of per kano te gaan ontdekken.

Als je van vogels houdt zit je hier ook absoluut goed. Je kunt er namelijk onder andere de aalscholver, blauwe reiger, de zeearend en de fuut tegenkomen. De bijzondere zeearend doet regelmatig een broedpoging in de Alde Feanen en deze is te volgen via een webcam van het park. In dit Friese veengebied vind je daarnaast ook grote oppervlakten grasland en je vindt er ook een moerasbos. Er komen meer dan 450 verschillende planten voor en er broeden honderden vogels, de kans is dus groot dat je telkens weer verrast wordt door iets nieuws. De afwisseling en de verschillende dieren en planten zorgen ervoor dat een bezoek aan dit park een uitje voor het hele gezin is.

Ga lekker een dagje op stap

Een dagje weg inplannen kan ontzettend leuk zijn, maar soms weet je gewoon even niet waar je nou moet beginnen. Natuurlijk kan het leuk zijn om lekker spontaan op het laatste moment te beslissen wat jullie gaan doen. Maar als je het allemaal van tevoren plant kun je wel het maximale uit je vakantie halen. Zo kunnen jullie bijvoorbeeld een leuk tentje opzoeken waar je ‘s ochtends lekker gaat ontbijten. Vervolgens rijden jullie dan door naar een park waar je zo een paar uurtjes in de weer bent en je kunt de dag dan afsluiten met een fijn restaurant die op de route ligt. Ook een bezoekje aan een bos is altijd een goed idee!

Ontdek toffe activiteiten aan het water

Waar je ook bent, overal om je heen vind je wel plassen, meren, rivieren of zeeën. Het leuke daarvan is dat je er natuurlijk volop actief bezig kan zijn. Denk bijvoorbeeld aan surfen, duiken, suppen of zeilen. Ook flyboarden is erg leuk om een keer te proberen. Voor de echte avonturiers kun je ook altijd nog denken aan parasailing of waterskiën. Met de kleintjes is het ook leuk om een keer een waterfiets te huren en met z’n allen het water op te gaan. Wat ook erg leuk is met het gezin is om te gaan kanovaren. Je kunt vaak kiezen uit diverse tochten die van makkelijk tot moeilijk variëren en waarbij je ook kan kiezen voor mild tot zeer avontuurlijk. Verblijf je dus in een plaggenhut in Nederland en heb je zin in wat leuks? Zoek dan een leuk meer of water in de buurt en beleef een te gekke dag.

Ontdek al het moois dat Friesland te bieden heeft

Tijdens je vakantie in een plaggenhut in Drenthe kun je er natuurlijk voor kiezen om vlakbij Friesland te verblijven. Dat is sowieso een goed idee, omdat je je daar geen minuut hoeft te vervelen. Je kunt er lekker naar de stad gaan, maar je hebt er ook volop water en je kunt er genieten van diverse bezienswaardigheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoekje aan Vlieland? Dit eiland hoort ook bij Friesland en is een bezienswaardigheid op zich. Je kunt er onder andere heerlijk eten en drinken en natuurlijk genieten van prachtige zandstranden en duinen. Ook een bezoekje aan de hoofdstad Leeuwarden mag natuurlijk niet ontbreken. Je kunt hier onder andere terecht bij het Fries museum, maar je kunt ook genieten van een geweldige boottocht!

Ook een bezoekje aan Nationaal Park Lauwersmeer mag absoluut niet ontbreken. Dit prachtige natuurgebied ligt net op de grens bij Groningen en werd in 1969 gebouwd door middel van een dam uit angst voor overstromingen. Hieruit ontstond dit prachtige landschap wat een waar vogelparadijs blijkt te zijn. Het gebied is dan ook niet voor niets bestempeld als nationaal park. Tijdens je bezoek aan dit park kun je terecht in het activiteitencentrum waar je allerlei informatie kunt vinden. Je kunt er eindeloos wandelen of fietsen, maar je kunt er ook varen of zwemmen. Zelfs als je zin hebt om te gaan kanoën, kitesurfen of surfen kun je hier terecht! Als vogelliefhebber kun je hier onder andere de buizerd en de havik spotten. Kortom; als natuurliefhebber mag een bezoekje aan dit prachtige natuurgebied niet ontbreken!

Ontdek het mooie van Drenthe

Ook in Drenthe valt genoeg te beleven en genoeg te zien. Zo kun je er onder andere een bezoekje brengen aan Nationaal Park Dwingelderveld, dat het grootste natte heidegebied van westelijk Europa is. Ook kun je er prima terecht bij het Drentsche Aa. Dit is het op twee na grootste Nationaal Park van Nederland en is zeer bijzonder te noemen. Je kunt hier volop cultuur opsnuiven en er valt van alles te ontdekken. Ook kom je er natuurlijk allerlei dieren tegen, waaronder schotse hooglanders en schapen. Iets anders dat je in Drenthe kunt vinden zijn de monumentale esdorpen. Dit zijn eigenlijk pittoreske dorpjes met allerlei karakteristieke woningen, boerderijen en mooie kerkjes.

Houd je van geschiedenis, dan mag een bezoekje aan Kamp Westerbork natuurlijk niet uitblijven. Je kunt hier onder andere de originele barakken waarin geslapen werd bekijken en je vindt er het huis van de kampcommandant. Ook het Drents museum is een bezoekje waard en deze is te vinden in Assen. Het museum werd opgericht in 1854 en je vindt er diverse tentoonstellingen en een kindermuseum. Natuurlijk moet je ook de hunebedden bekijken terwijl je in Drenthe verblijft. In Borger vind je de grootste, deze is maar liefst 22,6 meter lang. Zoals je ziet valt er dus van alles te ontdekken in deze bruisende provincie. En dit is nog niet eens alles, als je gaat zoeken in de omgeving zul je al snel ontdekken dat er nog veel meer te beleven is.

Waar ga jij naartoe?

Nederland is een klein land, maar dat betekent niet dat er niets te doen is. Integendeel zelfs, er is juist van alles te beleven! Vooral in de omgeving van Drenthe, Friesland en Overijssel is nog van alles te ontdekken. Kies dus voor een van de onderstaande bestemmingen om jouw ideale vakantie te plannen.

Een plaggenhut in Drenthe

Wil je graag op vakantie naar de provincie Drenthe om daar te verblijven in een plaggenhut? In dat geval heb je volop keuze bij Natuurhuisje. Wat dacht je bijvoorbeeld van een accommodatie in Geesbrug? Dit is een leuk dorpje dat ten Oosten van Hoogeveen ligt. Ook kun je in deze provincie onder andere kiezen uit een plaggenhut op de volgende locaties: Klijndijk, Paterswolde, Steenbergen, Vledder, Ansen en nog veel meer. Wanneer je in deze omgeving verblijft is het leuk om een bezoekje te brengen aan onder andere het Nationaal Park Drents-Friese Wold, Het zeemuseum, Dierenpark Taman Indonesia, Nationaal Park Dwingelderveld en Vlinderparadijs Papiliorama. Zoals je ziet is er dus van alles te doen! Denk bij je volgende vakantie dus zeker eens aan een plaggenhut in Drenthe.

Wil je graag verblijven op de grens bij Friesland, zodat je daar ook volop op ontdekkingsreis kunt gaan? Denk dan eens aan een plaats als Doldersum, Vledderveen of Eursinge. In dat geval kun je op zoek gaan naar een plaggenhut in een van deze plaatsen of er dicht bij in de buurt. Natuurlijk kun je ook kiezen om juist in de buurt van Overijssel te verblijven, in dat geval kies je voor een plaats als Nijeveen, Berghuize of Slingenberg. In principe zit je in Drenthe gewoon heel erg centraal, waardoor je dus kunt kiezen uit allerlei uitstapjes in de provincies Overijssel, Friesland of Groningen. Kies je voor een accommodatie van Natuurhuisje in Drenthe? Dan hoef je je dus absoluut geen moment te vervelen.

Het weer in eigen land

Nederland beschikt over een gematigd zeeklimaat. Dat houdt in dat het er relatief vochtig is en dat er duidelijk sprake is van seizoenen. De temperatuurverschillen tussen de zomers en de winters zijn niet extreem groot en er is sprake van milde wintertemperaturen. Uiteraard staat Nederland bekend om zijn vele regen, wat vaak wel jammer is. Toch hebben we in de zomer vaak geluk en zitten er prachtige dagen bij met temperaturen tussen de 20 en 35 graden. Heel af en toe komt er zelfs een hittegolf voorbij die zomaar een paar dagen kan duren.

In Nederland is de lente de droogste periode van het jaar. Omdat de zomers steeds warmer worden is er ook meer kans op flinke regenbuien en onweer. Toch valt de meeste regen in dit gebied in de herfst. In de winter is hier ook grote kans op sneeuw, vanwege de hoge ligging van de Veluwe. Wil je als wandelaar volop van de natuur genieten en daarbij ook nog eens droog blijven? Qua temperatuur en klimaat is de lente het perfecte moment om deze provincie te bezoeken. Je hebt dan de minste kans op regen of op hittegolven.

Het leuke van een verblijf in een plaggenhut

De plaggenhut is natuurlijk al lang niet meer hoe ze vroeger waren. Vroeger was het een armoedig huisje dat bestond uit houten planken, waarvan kieren met van alles waren dichtgemaakt. Het dak werd gemaakt van plaggen, waar het natuurlijk zijn naam aan te danken heeft. Het werd voornamelijk gebruikt door arme mensen of als stal voor geiten. Tegenwoordig is het juist een leuk, gezellig en vaak knus huisje waar je dus heerlijk in kunt vertoeven. Plaggenhutten als accommodatie zijn dan ook absoluut niet armoedig of onaf. Eenvoudig kunnen ze wel zijn, maar dat betekent niet dat ze niet van alle gemakken zijn voorzien. In sommige kun je bijvoorbeeld lekker minimalistisch leven, terwijl je in andere weer allerlei luxe kunt terugvinden.

Het leuke van de plaggenhut van tegenwoordig is het natuurlijk het feit dat je op deze manier midden in de natuur kunt verblijven. Het is niet gewoon een vakantiehuisje op een vakantiepark of ergens langs de weg. Nee, bij een plaggenhut van Natuurhuisje verblijf je ergens in een bos, bij een weiland of gewoon ergens in the middle of nowhere. Geniet dus volop van de natuur, je privacy en rust en stilte om je heen. Het huisje heeft vaak een mooie en nostalgische uitstraling door middel van de natuurlijke materialen die er gebruikt worden. Het is dus ook zeer geschikt als romantische accommodatie voor jou en je partner.

Laat je verrassen door het vele aanbod plaggenhutten die je bij Natuurhuisje kunt vinden. Kies een van de topbestemmingen en selecteer je wensen om zo tot de perfecte accommodatie te komen voor jouw volgende vakantie! Kom je er niet helemaal uit? Dan staat de klantenservice van Natuurhuisje natuurlijk graag voor je klaar.