Vakantiehuizen Nederland

Voor wie er even lekker tussenuit wil, maar niet al te ver wil rijden, bieden onze natuurhuisjes in Nederland een goede uitkomst. Voor prachtige natuur en mooie vergezichten hoef je namelijk helemaal niet ver weg! In een vakantiehuisje in Nederland kun je alle kanten op. Met diverse natuurlijke regio’s als de Wadden, de Veluwe, de Weerribben en de Achterhoek, is er voor iedereen meer dan genoeg te beleven. Door de relatief kleine oppervlakte van het land zijn de afstanden - over land én over water - gemakkelijk te overbruggen en ben je binnen no time in één van de natuurgebieden of bossen. Wel zo fijn!

Lees meer over vakantiehuizen in Nederland

3761 Natuurhuisjes

Nederland

Voor wie er even lekker tussenuit wil, maar niet al te ver wil rijden, bieden onze natuurhuisjes in Nederland een goede uitkomst. Voor prachtige natuur en mooie vergezichten hoef je namelijk helemaal niet ver weg! In een vakantiehuisje in Nederland kun je alle kanten op. Met diverse natuurlijke regio’s als de Wadden, de Veluwe, de Weerribben en de Achterhoek, is er voor iedereen meer dan genoeg te beleven. Door de relatief kleine oppervlakte van het land zijn de afstanden - over land én over water - gemakkelijk te overbruggen en ben je binnen no time in één van de natuurgebieden of bossen. Wel zo fijn!

Nederland kent veel gevarieerde landschappen: grote en kleine bosgebieden, rivierlandschappen, lange kuststroken met duinpannen en zandstranden, oer Zuid-Hollandse polderlandschappen, zandverstuivingen, de Achterhoekse coulissen en niet te vergeten het Limburgse heuvellandschap. Met tal van mogelijke outdoor- én indoor-activiteiten die het land te bieden heeft, zul je je niet snel vervelen. Nederland is daarmee in ieder jaargetijde een geschikte vakantiebestemming voor jong en oud.

Welke flora en fauna komen er in Nederland voor?

Mede dankzij de IJstijden en het ingrijpen van de mens is Nederland wat betreft flora en fauna niet erg soortenrijk in vergelijking met andere Europese landen. Dieren die hier voorkomen zijn ruim 50 soorten zoogdieren, zo'n 600 soorten broed- en trekvogels, tientallen soorten vissen, ruim 50 dagvlinders en duizenden ongewervelden. Daarnaast telt het land ongeveer 1400 soorten hogere planten en 600 soorten mossen. Bossen vind je in Nederland in overvloed. Deze zijn dus nooit ver weg! Wel zo prettig als je samen met je partner, familie of hond een flinke wandel- of fietstocht wilt maken tijdens jouw verblijf in een vakantiehuisje in Nederland.

Hoewel niet alle diersoorten zich in Nederland even goed laten zien, kun je op verschillende locaties in het land terecht voor bijzondere dierlijke fenomenen. Een voorbeeld hiervan is de hertenbronst op de Veluwe. In september en oktober gaan herten op zoek naar een nieuwe partner. Door middel van duidelijk hoorbare lokroepen - het zogenaamde burlen - proberen mannetjes indruk te maken op de vrouwtjes. De lokroepen galmen door het bos, een waar spektakel. Tuur jij liever naar de lucht? Wie van vogels spotten houdt, kan terecht in één van de vele waterrijke gebieden van Nederland. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandeltocht door Nationaal Park Lauwersmeer, over de kilometerslange Zeeuwse dijken of op één van de Waddeneilanden? Vogelliefhebbers kunnen zich er uren vermaken. Vergeet je fotocamera en verrekijker niet! Misschien zie je zelfs wel een paar zeehonden…

Waarom is de provincie Drenthe erg in trek?

Ook de provincie Drenthe is erg in trek bij liefhebbers van de natuur. En dat is niet voor niets! De provincie is namelijk de dunstbevolkte provincie van ons land en bestaat voor het grootste deel uit landelijk gebied. Ook vind je er maar liefst drie nationale parken: Nationaal Park Drents-Friese Wold, Nationaal Park Dwingelderveld en Nationaal Park Drentsche Aa. De talrijke uitgezette wandel-, fiets- en ruiterroutes voeren je langs eeuwenoude hunebedden, door uitgestrekte bossen en over paarse heidevelden waar je kuddes schapen ziet grazen onder het toeziend oog van hun herder.

Wat zijn de grootste Nationale Parken in Nederland?

Nationaal Park Dwingelderveld

Het Dwingelderveld  in Drenthe is opgedeeld in een aantal deelgebieden, namelijk: boswachterij Dwingeloo, het  Lheebroekerzand en de Anserdennen. De boswachterij bestaat voornamelijk uit bossen die zijn aangelegd zijn rond 1900, afgewisseld met kleine stukken stuifzand. Het Lheebroekerzand is een  stuifzandgebied met bos en veel jeneverbessen, dit is een zeldzame plantensoort in Nederland. De Anserdennen bestaat uit een heuvelachtige gedeelte met voornamelijk gemengd bos. Voor excursies  in het Nationale Park kunt u terecht bij Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer. 

Het Nationaal Park Dwingelderveld is een uniek gebied. Onder meer omdat het gebied het grootste aaneengesloten natte heidegebied is van West-Europa. In dit heidegebied overheersen twee typische plantensoorten, namelijk dopheide en struikheide. Maar er komen ook zeldzamere planten voor zoals beenbreek en klokjesgentiaan. Daarnaast groeien er zes verschillende soorten orchideeën, waaronder de gevlekte en de dennenorchis. In het Dwingelderveld zijn drie verschillende soorten slangen te vinden. Eén van deze slangen is giftig, namelijk de adder. Toch is de adder een relatief ongevaarlijk dier dat niet snel een mens zal bijten. Naast de adder komen er in het natuurgebied ook de gladde slang en ringslang voor. Voor het zien van slangen heb je altijd wel een beetje geluk nodig. 

In en rondom het Dingelderveld vind je maar liefst vier verschillende soorten spechten. In de beukenbossen en op de heide vind je de zwarte specht. Vrijwel overal heb je kans op het zien van de grote bonte specht en de kleine bonte specht. En op de meer gecultiveerde stukken vind je de groene specht. Ook komen er verschillende soorten zoogdieren voor in het Nationaal Park. Tijdens je wandeltochten door het gebied kun je zomaar oog in oog komen te staan met een ree. Ook vind je er eekhoorns, konijnen en misschien zelfs wel een boommarter. 

Nationaal Park De Hoge Veluwe

Het 5450 hectare grote Nationaal Park De Hoge Veluwe is één van de meest bezochte natuurparken van Nederland. Over het gehele park zijn verschillende wildschermen verspreid, van waaruit je in de schemering wild kunt waarnemen. De bronst (september/oktober) is dé tijd van het jaar om mannelijke edelherten te horen burlen. Dit geluid draagt kilometers ver en is daarom bijna niet te missen wanneer je een vakantiehuis vlakbij het Nationaal Park bezoekt.

Meer dan de helft van het Nationaal Park bestaat uit bosgebied. De andere helft wordt gevuld met heideterreinen, open stuifzandgebieden en grasvlaktes. Naast de eerder genoemde edelherten heb je hier ook kans op het waarnemen van wilde zwijnen, reeën en moeflons. Houd tijdens een bezoek aan één van de wild observatiepunten rekening met de windrichting; zodra de dieren je ruiken zijn je kansen verkeken! In het park vind je overigens ook verschillende soorten bijzondere vogel- en insectensoorten.

De Hoge Veluwe is alleen tegen betaling toegankelijk. Je kunt het park betreden via drie verschillende toegangspoorten, te vinden in Schaarsbergen, Hoenderloo en Otterlo. Sommige rustgebieden, vooral voor groot wild, zijn niet toegankelijk voor het publiek. Voor bezoekers zijn er diverse voorzieningen, zoals de bekende witte fietsen en een busdienst die naar twee restaurants reist. Naast wandel-, fiets-, paardrij- en segwaytochten kun je hier ook prima vissen. Uiteraard mag een bezoek aan het Museonder, bezoekerscentrum of Kröller-Müller Museum, met de op één na grootste Van Gogh-verzameling ter wereld, niet ontbreken tijdens jouw vakantie op de Hoge Veluwe.

Nationaal Park de Biesbosch

Op de grens van de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant ligt een beschermd natuurgebied: Nationaal Park De Biesbosch. Het park is ontstaan door de Sint Elisabethsvloed in 1421. Door deze vloed ontstond een binnenzee van 30.000 hectare, waar rietsnijders, griendhakkers en jagers hun gang gingen. Er wordt wel gezegd dat de Biesbosch gevormd is door mens, water en natuur. Kom en ontdek de Biesbosch vanuit jouw vakantiehuis!

Waar je ook komt in de Biesbosch, water speelt er de hoofdrol. De Biesbosch heeft de internationale status van wetland. Dergelijke gebieden zijn internationaal belang voor grote aantallen vogels. In Nationaal Park De Biesbosch komen planten voor die een voorkeur hebben voor water. Twee bijzondere van deze planten zijn de spindotter en de driekantige bies. De spindotter is een variant van de dotterbloem die vrijwel nergens anders ter wereld voorkomt. Een andere plant die erg typerend is voor het Nationaal Park is riet. Vrijwel overal waar je kijkt is er wel een rietkraag te vinden. In 1988 is de bever met succes geherintroduceerd in dit gebied. Misschien spot jij er wel één tijdens een speciale fluister-bevertocht!

Waar water is, zijn boten. Het Nationaal Park is dan ook zeer goed begaanbaar per kano of (roei)boot. Ook fietsen of wandelen kan hier prima, zelfs direct vanuit jouw vakantiehuisje. In enkele stiltegebieden is geen enkele toegang mogelijk, om de natuur zijn gang te laten gaan. Doe jij het liever wat rustiger aan? Stap dan op één van de rondvaartboten en geniet vanaf het dek van fraaie vergezichten en van de wind in je gezicht. Er zijn drie bezoekerscentra bij de Biesbosch; in Dordrecht, in Drimmelen en in Werkendam. Twee hiervan liggen binnen het Nationaal Park.

Nationaal Park de Meinweg

Nationaal Park de Meinweg is gelegen nabij Roermond en ligt tegen de Duitse grens aan.  Dit Nationaal Park is rond de 1800 hectare groot . Het landschap van de Meinweg wordt afgewisseld door heide, bossen en vennen. Het park is in de loop der jaren gevormd door afzettingen van zowel de Rijn als de Maas. De Meinweg is een onderdeel van het grotere Maas-Swalm-Nette, een park dat gedeeld wordt met onze oosterburen. 

De flora wordt zoals gezegd gevormd door zowel bossen als heidegebieden. In De Meinweg komen zowel naaldbossen als loofbossen voor waardoor er redelijk veel variatie in de flora van De Meinweg voorkomt.  De heide wordt vaak opgesplitst in zowel natte als droge heide. Beide type heide trekken andere flora en fauna aan. Natte heide trekt over het algemeen vaak planten als “zonnedauw” en de schaarsere klokjesgentiaan. Terwijl op droge heide vaak soorten als “brem” en struikheide voorkomen.

De fauna is door de afwisseling tussen bossen en heide ook gevarieerd. Zo trekken de naaldbossen in het natuurpark soorten als kuifmees en goudhaan aan. De heide gebieden van De Meinweg zijn goed voor “typische” heidevogels zoals de nachtzwaluw en geelgorzen. In Nationaal park De Meinweg zijn ook wilde zwijnen waar te nemen. Dit zware zoogdier kan tot wel 120 kilogram zwaar worden. Zoals gezegd vormt de adder een belangrijk dier voor dit Nationale Park.  Deze gifslang kan tot wel 70 cm lang worden en is nog redelijk talrijk in dit mooie natuurpark.

Welke activiteiten zijn leuk om in Nederland te doen?

Het Nederlandse polderlandschap biedt vele mogelijkheden voor sportieve activiteiten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een flinke wandel- of fietstocht? Of verken jij de natuur rondom het vakantiehuis liever vissend met een bootje vanaf het water? Ook dat is namelijk mogelijk. Daarnaast behoren het bezoeken van steden en een bezoek aan een pretpark, museum of dierentuin tot de mogelijkheden. Veel verhuurders hebben in hun verblijf een informatiepakket voor je klaar liggen met daarin allerlei tips voor activiteiten en dagjes uit in de omgeving. Ook persoonlijk lichten zij graag het één en ander toe, want de verhuurders van onze vakantiehuisjes kennen de streek natuurlijk op hun duimpje. Ze voorzien je dan ook graag van tips.

Veel vakantiehuisjes beschikken tegenwoordig over een WiFi internetverbinding. Dit maakt het net een tikje makkelijker om ideeën voor een dagje uit te vinden, wat helemaal prettig is wanneer het weer bijvoorbeeld een keer wat minder is en gemaakte plannen last-minute gewijzigd moeten worden. Wil je alvast plannen maken vóór vertrek? Denk dan eens aan een bezoek aan het Zeehondencentrum in Pieterburen (Friesland), cultuur snuiven in Hanzesteden die barsten van de rijksmonumenten, suppen op de Vinkeveense Plassen, uitgaan in bruisende steden als Amsterdam (Noord-Holland) of Utrecht, het maken van een herfstwandeling over het strand of dineren in een sfeervol plattelandsdorpje in bijvoorbeeld Groningen of Noord-Brabant.

Wat voor soort accommodaties zijn populair in Nederland?

Op Natuurhuisje.nl heb je de keuze uit een groot aanbod accommodaties in Nederland. Er zijn boshuisjes, luxe villa’s en Bed & Breakfasts, maar ook vind je er volop glamping accommodaties, bungalows, basic trekkershutten en groepsaccommodaties. Of je nu jong of oud bent, alleen bent of met een grote groep, er is voor iedereen passende accommodatie te vinden. Op onze website vind je in totaal meer dan 2000 vakantiehuisjes in de Nederlandse natuur, allen variërend in prijsklasse en luxeniveau. Onze natuurhuisjes staan niet op vakantieparken in Nederland.

B&B’s

Het leuke aan een Bed and Breakfast is dat je even helemaal loskomt van het massatoerisme en tot rust kan komen in een kleinschalige en persoonlijke accommodatie. Het grote voordeel van een verblijf in een Bed and Breakfast is dat de eigenaren bekend zijn in de omgeving en je veel goede tips kunnen geven over plekken die je echt moet hebben gezien. Je wordt er - indien gewenst - voorzien van de beste tips. Wat is het beste restaurant van het dorp? Waar heb je het mooiste uitzicht? En welke bezienswaardigheden mag je beslist niet overslaan tijdens jouw vakantie? De gastheer en/of gastvrouw vertelt je er graag meer over. Natuurlijk is het tweede grote voordeel dat je niet alleen kan genieten van een ontspannen verblijf, maar ook nog kan genieten van een overheerlijk ontbijt de ochtend erna. Overnachten in een Bed and Breakfast wordt steeds populairder en wij snappen waarom! Het is een erg leuke vorm van overnachten en geen enkele B&B is hetzelfde, je beleeft altijd wel iets bijzonders.

Vakantieboerderij

Waar vroeger alle boerderijen exclusief werden gebruikt voor veeteelt en agricultuur, wagen nu veel boeren zich aan het switchen naar het vormen van een recreatieve bestemming voor toeristen. Zo krijgt iedereen de kans om te logeren bij de boer en meer te leren over de streekproducten, de dieren en het boerenleven. Dit is een waar avontuur voor kinderen, en daarom is een vakantie in een vakantieboerderij zeer geschikt voor gezinnen. Zij zullen zich als waren boeren en boerinnen voelen! Het is tevens een kans om helemaal tot rust te komen, aangezien je in een vakantieboerderij heerlijk op het platteland verblijft, ver weg van de herrie en vervuiling van de stad. Echt bijkomen!

Vakantievilla’s

In een vakantievilla komt het er eigenlijk op neer dat je geniet van luxe en comfort zoals je dat in een hotel zou doen, maar dan wel op een onafhankelijke manier. Doordat een vakantievilla vaak van alle gemakken is voorzien zoals thuis, ben je hier helemaal flexibel en kun je helemaal je eigen plan trekken. Hier ben je niet gebonden aan vaste eettijden zoals in grote hotels, maar kun je lekker zelf weten wanneer je gaat koken en wanneer je op pad gaat! Je hebt vakantievilla’s door heel Nederland in alle soorten en maten, dus voor alle budgetten, reisgezelschappen en luxe voorkeuren zit er wel een geschikte accommodatie tussen. Het fijne van een vakantievilla van Natuurhuisje is dat je je middenin de natuur bevindt. Zo kun je direct met het hele reisgezelschap het natuurschoon in de omgeving gaan verkennen zonder dat je hiervoor hoeft te reizen vanuit de accommodatie!

Er zijn volop verblijven waar je nog kunt genieten van ongerepte en onontdekte Nederlandse natuur. Dus waar wacht je nog op? Kom ook genieten in eigen land en laat je verrassen door wat de Nederlandse natuur je allemaal te bieden heeft.

Voor wat voor soort natuurhuisje je ook kiest, je brengt je vakantie altijd door in de natuur en weg van de massa. Dit zorgt ervoor dat je helemaal vrij bent om je eigen plan te maken tijdens jouw vakantie in Nederland. Of je nu voor een actieve vakantie gaat of juist voor een ontspannen relaxvakantie, beide zijn mogelijk. Tijdens jouw vakantie in een natuurhuisje in Nederland draag je automatisch bij aan een groenere aarde. Voor elke geboekte nacht planten wij namelijk namens jou een boom, zodat we er samen voor zorgen dat de natuur op onze aardbol behouden blijft. Bekijk ook zeker ons aanbod aan last minute vakanties in Nederland.

Appartement Nederland
Mountainbiken Nederland
Zomer in Nederland

Deutsch? Besuchen Sie unsere Deutsche Website
Ferienhaus Holland

English? Visit our English website
Holiday cottages Holland

Français? Visitez notre site français
Gites en Pays-Bas