Wij willen zo veel mogelijk bijdragen aan de natuur, en anderen inspireren om dit ook te doen. Daarom hebben we dit impact label gecreëerd. Het stimuleert zowel verhuurders als gasten om bewuste keuzes te maken.
Een natuurhuisje kan het label ontvangen doordat de verhuurder vragen over de duurzaamheid van het verblijf beantwoordt. Het label is een beloning voor verhuurders die zich inzetten om positieve impact te maken met hun verblijf. Het is hierdoor zichtbaarder hoe natuurvriendelijk accommodaties zijn, wat het eenvoudiger maakt voor gasten om te kiezen voor een natuurhuisje met een positieve impact.
Het impact label is gebaseerd op 32 vragen over de duurzaamheid van het natuurhuisje. Wanneer de verhuurder alle vragen heeft beantwoord ontvangt het verblijf een bepaald aantal punten. Er zijn drie niveaus van het impact label. Welk niveau het natuurhuisje ontvangt is afhankelijk van het aantal vragen dat met "ja" beantwoord kan worden. Het niveau wordt vervolgens weergegeven in de advertentie van het natuurhuisje. Het hoogst haalbare aantal punten is 112. Bij minimaal 90 punten krijgt het natuurhuisje 3 blaadjes, bij minimaal 67 punten 2 blaadjes en bij minimaal 45 punten 1 blaadje.
Lees hieronder meer over de thema's waarmee een natuurhuisje positieve impact kan maken.
Wanneer gaat een natuurhuisje efficient om met energie? 1. De lampen en grotere elektrische apparaten, zoals koelkast en vriezer, zijn nieuw met een goede energieklasse. 2. Een nieuwe verwarmingsketel. 3. Het verblijf is goed geïsoleerd, met zowel muur- als zolderisolatie in combinatie met een thermostaat. 4. Er is dubbel glas geïnstalleerd. 5. Zonnepanelen en/of groene daken op het huisje. 6. De meubels en materialen in het verblijf zijn voornamelijk duurzaam, zoals bamboe.
Door afval te scheiden in het natuurhuisje draag je bij aan het milieu. Een verhuurder kan het organische afval hergebruiken als mest in de tuin met een compostbak. Of er bijvoorbeeld voor kiezen om de wormen het composteringsproces te laten overnemen en een wormenhotel opzetten.
Gebruik voor water hervulbare flessen, zodat je minder afval produceert tijdens je verblijf.
Is er bij het natuurhuisje een opvang voor het regenwater? Sommige natuurhuisjes gebruiken dit opgevangen water om de toilet mee door te spoelen, voor de douche of de afwas. Ook een regenton in de tuin is een goede keuze van de verhuurder, zo is er in droge tijden genoeg water om de tuin te onderhouden. En, wat helemaal een boost geeft aan de biodiversiteit, is een vijver in de tuin. Heeft de accommodatie waar je verblijft een tuin met een vijver? Kijk maar eens hoe insecten en vogels er op af komen!
Hoe ziet de tuin van het natuurhuisje eruit? Is er veel ruimte voor groen, variatie in de begroeiing en bestaat de tuin voornamelijk uit inheemse planten? Dan is de verhuurder goed bezig, dit zijn namelijk belangrijke aspecten voor het creëren van een natuurlijke tuin.
Ook stroken met wilde bloemen en fruitbomen hebben een grote impact, zien er prachtig uit en zijn leuk om van te plukken. Dit houd de bijen bezig!
Hoe reis je naar het natuurhuisje? En op welke manier verken je de omgeving? Laat de auto thuis en neem de fiets of maak gebruik van het openbaar vervoer.
Koop daarnaast je boodschappen bij lokale boerderijen en winkels in plaats van grote supermarktketens. Zo ondersteun je de lokale gemeenschap. En kies voor groenten en fruit in het seizoen. Beter voor de natuur, en beter voor jezelf!