Would you rather browse this website in English? Click here to switch to our English website.

Vakantiehuizen Zweden

Als natuurliefhebber moet Zweden wel op jouw lijstje staan als vakantiebestemming. In de ongerepte natuur kun je heerlijk de rust opzoeken en samen met de duizenden meren en de oneindige bossen zorgt dit ervoor dat jij een onvergetelijk verblijf zult hebben in je vakantiehuis in Zweden.

Lees meer over vakantiehuizen in Zweden
Lees meer over:

Als natuurliefhebber moet Zweden wel op jouw lijstje staan als vakantiebestemming. In de ongerepte natuur kun je heerlijk de rust opzoeken en samen met de duizenden meren en de oneindige bossen zorgt dit ervoor dat jij een onvergetelijk verblijf zult hebben in je vakantiehuis in Zweden.

Zweden is een van de meest dunbevolkte landen van heel Europa. Dit zal je ook merken als je tijd doorbrengt in de natuur, er is een kans dat je heel de dag niemand tegenkomt! De perfecte plek om te genieten van een rustige vakantie, omgeven door de adembenemende natuur van dit Scandinavische land.

Klimaat

Doordat Zweden een erg uitgestrekt land is, heersen er verschillende klimaten in verschillende delen van het land. In het Zuidwesten kent Zweden een gematigd zeeklimaat wat overgaat naar een landklimaat in oostelijke en noordelijke richting. In de zuidelijke helft van Zweden zijn de gemiddelde temperaturen vergelijkbaar met die van Nederland. Het koude seizoen duurt echter wel wat langer, soms wel tot mei, maar het warme seizoen kent daarentegen wat meer zonneschijn. Zweden kent vaak wat betere en stabielere zomers dan Nederland, met meer zonuren en minder neerslag. Dit komt omdat dit Scandinavische land profiteert van de bergenketen in Noorwegen die veel neerslag tegenhoudt. Daarnaast zorgen de bergen ervoor dat er in de zomermaanden een föhneffect ontstaat, waardoor het zelfs tot in Noord-Zweden tropisch warm kan worden. In het uiterste noorden heerst een poolklimaat met veel sneeuw en regen en vaak extreem lage wintertemperaturen. Het aantal uren daglicht is daarom ook erg beperkt in de maanden januari en december, al is er natuurlijk een verschil tussen het zuiden en het noorden van Zweden.

Bekende regio’s en gebieden

Zweden staat bekend om zijn natuurrijke regio’s en gebieden waar veel te zien en te doen is. Tijdens je verblijf in een vakantiewoning in dit mooie Scandinavische land zijn er zeker een paar gebieden die je niet mag vergeten. Ben je op reis in de buurt van de regio Skåne Län, de zuidelijke helft van Zweden, dan vind je gebieden vol groene bossen, heides, prachtige kustlandschappen en mooie zandstranden. Een stad die hier dichtbij ligt is Malmö, de grootste stad van Skåne. Mocht je een uitstapje willen maken naar het stadse leven, dan is deze stad zeker een aanrader.

Dwars door Skåne loopt de skåneleden, een van de mooiste wandelroutes door Europa. De totale route is 1180 kilometer lang, maar je kunt natuurlijk een gedeelte bewandelen tijdens je verblijf in zweden. De natuur is hier adembenemend met ruige rotsen, zandstranden en typisch Zweedse koolzaadvelden. Langs deze route kun je stoppen voor een heerlijke picknick met een sensationeel uitzicht. Zweden heeft naast mooie wandelroutes ook een officiële fietsroute: Kattegattleden. Dit fietspad loopt van Helsingborg naar Göteborg en is 370 kilometer lang. Tijdens je rit op de fiets kom je langs indrukwekkende kusten waar je de bries voelt van de oceaan. De route gaat niet alleen over fietspaden, maar je komt ook oude spoorlijnen en rustige binnenwegen tegen. Onderweg kun je genieten van zandstranden, kliffen, eilanden en pittoreske vissersdorpjes. Of verlies jezelf in het romantische uitzicht over de glooiende velden.

Een ander bekend gebied dat zeker een bezoek waard is tijdens je verblijf in een vakantiehuisje is Småland, wat in het landsdeel Götaland ligt net boven de regio Skåne. Het is de thuisbasis van Astrid Lindgren en haar beroemde boekfiguur Pippi Langkous. Småland staat erg bekend om zijn groene en waterrijke omgeving. Er is een grote kans dat je wilde elanden tegenkomt tijdens je reis door Småland, want die zijn hier volop te vinden. Maar mocht je verzekerd willen zijn om er een (of meerdere) te zien, dan kun je een safari doen in het elandenpark Smälandet Elk park. Vlakbij Småland ligt het eiland Öland, dat een andere ervaring biedt dan bossen en meren. Hier vind je een vlak heidelandschap vol grazend vee en bloemen. Maar ook veel zandstranden, mooie kustlijnen én de meeste zonuren van Zweden.

Flora en fauna

Finland wordt dan wel het land van de duizend meren genoemd, maar deze naam mag ook zeker aan Zweden gegeven worden. Het land telt maar liefst 96.000 meren, waarvan de twee grootsten in het zuiden liggen, namelijk het Vättermeer en het Vänermeer. Bij de Alvastra op de oostelijke oever van het Vättermeer zijn zelfs nog resten van prehistorische nederzettingen gevonden. Ook kun je heerlijk tot rust komen bij het Vänermeer, door een duik te nemen in het kristalheldere water van het meer. In het noordelijke deel van dit prachtige meer vind je de Lüro eilandengroep, een klein vakantieparadijs. Hier kun je de archipel van Kristinehamn bezoeken of nog leuker: neem de bootbus. Of ga op avontuur door te varen met het oude zeilschip Bojorten.

Naast de vele meren, zijn er ook grote oppervlakten aan ongerept natuurgebied, met name in het midden en noorden van het land en in het berggebied aan de grens met Noorwegen. In het noorden zal je vooral naaldbossen vinden en in het uiterste noorden gaan de bossen over in toendra met schaarse boomgroei. Richting het zuiden vind je juist weer gemengd loofbos met beuken, eiken, berken et cetera. De natuur hier is vergelijkbaar met dat van West- en Midden-Europa. Zweden staat niet alleen bekend om zijn diverse boomsoorten, maar ook bloemliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Op het zonnige eiland Visby staat het soms tot in de winter toe vol met rozen, wat een uniek plaatje oplevert. Daarnaast wordt deze stad omringt met een stadsmuur van 3.5 kilometer lang. Ideaal voor een fijne wandeling en om de stad te verkennen!

In Zweden zijn ook veel grote diersoorten te vinden, het land heeft zijn eigen ‘big five’ en met een beetje geluk spot jij ze allemaal tijdens je verblijf in een vakantiehuis in Zweden. In de Zweedse bossen en berglandschappen leeft een grote populatie wilde dieren, waaronder wolven, beren, lynxen, elanden en veelvraten. Het is mogelijk om wolven te spotten in het noorden van Zweden, maar deze dieren weten zich goed te camoufleren en zijn vaak alleen snacht’s te zien. Het zou natuurlijk geweldig zijn om tijdens je reis in Zweden het gehuil van een wolf te horen! De natuur in Zweden wordt beschermd door middel van natuurreservaten en nationale parken, het land ligt er vol mee. In Zweden geldt het Zweedse allemansrecht, dit betekent dat men particuliere grond mag betreden om met respect van de vrije natuur te genieten. Dit geeft je dus nog meer vrijheid om niet in je vakantiehuisje te blijven, maar op verkenning te gaan in de prachtige omgeving!

Activiteiten

Een actief dagje

Kungsleden (letterlijk vertaald ‘koningstrail’), is de langste wandelroute in Zweden. Een onvergetelijke wandeltocht die je door de het Scandinavische berggebied leidt. De totale lengte van deze route is meer dan 400 kilometer, maar het is leuk om een stuk van deze route of van de vele anderen af te leggen tijdens je verblijf in Zweden. Naast wandelen zijn er nog veel meer manieren om van de natuur te genieten, bijvoorbeeld door een hondensledetocht te boeken in de winter. Op diverse locaties bevinden zich Husky boerderijen met getrainde en verzorgde husky’s. Tevens is er een gids die je zal begeleiden en de mooiste plekken zal laten zien. Natuurlijk biedt dit prachtige Scandinavische land nog veel meer mogelijkheden om je dag sportief door te brengen, zo kun je bijvoorbeeld ook kanoën, mountainbiken, langlaufen of vissen!

Safari op zee

Mocht je zelf niet zo’n fan zijn om zelf te vissen, dan biedt het zuidelijke eiland van de Kostereilanden uitkomst. Hier ligt namelijk een bezoekerscentrum waar ze excursies aanbieden om zeedieren, vissen, sponzen, koralen, vogels en zeehonden te ontmoeten. Zeker een aanrader als je op vakantie bent in de buurt van dit prachtige en unieke eiland.

Bezoek Drottningholm palace

Naast de adembenemende natuur, heeft Zweden ook zeker een prachtige cultuur en geschiedenis. Ga een dagje naar Drottningholm en ervaar een historische omgeving van de hoogste standaarden. Drottningholm Palace is Zwedens best bewaarde koninklijk paleis, gebouwd in de 17e eeuw. Vol geschiedenis en diverse architectuurstijlen, raak je hier niet snel verveeld. Het paleis staat ook op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is het permanente verblijf van de koning en koningin. Wie weet kom je ze wel tegen tijdens je bezoek!

Bezoek een botanische tuin

In het centrum van de stad Göteborg ligt de botanische tuin Botaniska Trädgård, met een oppervlakte van maar liefst 175 hectare. Zo zijn er serres met meer dan vierduizend planten, je kunt een natuurreservaat bezoeken of een arboretum. De botanische tuin heeft 1500 exemplaren orchideeën en heeft daarmee de grootste verzameling ooit. Wat deze tuin nog meer bijzonder maakt, is dat er een boom van Paaseiland staat die niet meer in zijn natuurlijke habitat bestaat. Wat ook zeker een bezoek waard is als je tijdens je vakantie in de buurt bent van de botanische tuin, is het stadspark van Göteborg, gelegen in het zuidwesten van de wijk Haga. Het is de perfecte omgeving voor een heerlijke wandeling op een zonnige zomerdag. Ook is er een gratis zoo waar je heel wat dieren kunt bewonderen.

Aanschouw het noorderlicht

De meeste mensen zijn het er wel mee eens dat het noorderlicht een van de meest unieke natuurverschijnselen ter wereld is. En tijdens je verblijf in een vakantiehuis in Zweden, heb je de unieke gelegenheid om dit te aanschouwen. Het noorderlicht is met name te zien in de wintermaanden in de meest noordelijke provincie van Zweden, Lapland. Dit is te danken aan de noordelijke ligging boven de poolcirkel. In de wintermaanden kun je ’s nachts het noorderlicht aan de poolhemel zien dansen, een palet aan kleuren dat je nergens anders zult tegenkomen.

Bezoek een nationaal park

Met maar liefst 29 officiële grote natuurparken, is Zweden bijna één groot nationaal park. De nationale parken liggen verspreid door het hele land. Zo vind je in het noorden het Sarek National Park met meer dan 100 gletsjers en National Park Muddus met haar diepe ravijnen. In Midden-Zweden vind je Nationaal Park Fulufjället, hier bevindt zich de hoogste waterval van Zweden. In de winter, als de waterval bevroren is, biedt dit een spectaculair uitzicht. Mocht je wat meer naar de beboste gebieden willen, dan is het zuiden een aanrader. Hier vindt je meerdere nationale parken die samen 2000 hectare omvatten met voornamelijk loofbossen. Zo staat Stora Sjöfallet Nationaal park bekend als het grootste aaneengesloten oerlandschap binnen Europa. Dit park biedt mooie wandelroutes langs meren met uitzicht op prachtige bergen die bekleed zijn met donkergroene bossen.

Hoge Kusten

De hoge kusten (letterlijk vertaald Höga Kusten) bied een prachtig uitzicht op de Oostzee en is voor veel ‘’niet-Zweden’’ onbekend. Reden om een bezoekje te brengen dus tijdens je verblijf in Zweden! Het bevindt zich tussen de steden Härnosand en Örnsköldsvik en is ideaal als wandelbestemming.

Het stenen schip

Aan de zuidkust van Zweden is Ystad gevestigd, een klein stadje waar je ook heerlijk kunt wandelen langs de zandstranden. Als je richting het oosten loopt, dan kom je langs het monument Ales Stenar, dat bestaat uit 59 grote keien die samen een stenen schip vormen.

Bezoek het winterse Zweden

In de winterperiode is er natuurlijk ook genoeg te zien en te beleven. Mocht je in deze periode een vakantiehuisje in of nabij Värmland hebben geboekt, dan biedt dit vele mogelijkheden voor wintersport. In de winterperiode veranderen enkele dorpjes van centraal Zweden zich om tot bruisende wintersportbestemmingen. De grootse skigebieden, zoals Branäs, hebben tot 23 kilometer piste. In Långberget reiken de skigebieden tot een hoogte van 630 meter. Natuurlijk kan je nog steeds heerlijke wandelingen maken door de weelderige bossen, het uitgestrekte heuvellandschap en de vele bevroren meren. Daarnaast is Zweden de droom van iedere schaatser: krakende, koude winters met bevroren meren en rivieren waar je heerlijk op kunt schaatsen. Het is mogelijk om op een van de offiële natuur schaatsbanen lekker actief bezig te zijn. Of je kuntsamen met een gids een tocht maken door de natuur. Een andere wintersport die je goed in Värmland kunt doen is sneeuwschoenwandelen. Je wandelt op een soort brede, kleine snowboard die niet massief is. Je klikt je schoenen op deze ‘sneeuwschoenen’ en kunt direct gaan wandelen! Het voordeel is dat je op deze manier op plekken komt waar je normaal gesproken niet kunt komen. De schoenen zorgen ervoor dat je niet wegzakt in de sneeuw en door twee skistokken te gebruiken als ondersteuning kun je op een makkelijke en leuke manier het winterse Scandinavische landschap verkennen.

De Zweedse keuken

Als je in Zweden bent, zou het zonde zijn om niet te proeven van de moderne Zweedse keuken. Wat er gegeten wordt in Zweden, wordt medebepaald door de omstandigheden. Door de lange winters moet het eten lang houdbaar zijn. De Zweedse keuken is vrij eenvoudig en wild, gehakt, worst, vis, vruchten en gebak spelen een belangrijke rol. Het verschilt ook per regio wat er voornamelijk gegeten wordt. Doordat vlees nogal duur is, zal je op de menukaarten zien dat vooral gehakt en worst in veel gerechten voorkomen. Maar ook voor vegetariërs is het aanbod steeds ruimer en vind je heerlijke vegetarische schotels op de menukaart.

Tijdens je verblijf in een van de vakantiehuisjes in Zweden is het natuurlijk heerlijk om van een typisch Zweeds onbijt, lunch of dinermaaltijd te genieten. Ze eten echter weinig brood, maar gebruiken het wel als basis voor een Zweedse broodtaart (Smörgastårta). Anders dan in Nederland, eten de Zweden twee keer per dag een warme maaltijd, tijdens de lunch en tijdens het diner. Omdat ze al stevig lunchen, is de avondmaaltijd meestal eenvoudig, bijvoorbeeld macaroni met geraspte kaas en een gerookte worst (falukorv).

Een bekend Zweeds gerecht is Smörgåsbord: een buffet wat bestaat uit vier gangen. Het start met een haringbuffet, vervolgens wordt er zalm geserveerd, gevolgd door koude vleesgerechten en ten slotte warme vleesgerechten. Zo kun je bijvoorbeeld gerookt rendier, hert en eland eten. Natuurlijk mogen de Zweedse gehaktballetjes niet ontbreken, de köttbullar. Bij de bereiding worden speciale kruiden gebruikt, die ervoor zorgen dat de gehaktballetjes een heerlijke smaak krijgen.

Ondanks dat Zwedenaren dol zijn op vlees en vis, zijn er ook genoeg gerechten voor vegetariërs. Dillkött wordt normaal gesproken geserveerd met lams- of kalsvlees, maar de vegetarische variant bestaat uit knapperig gebakken knolselderij en gekookte groenten. De rauwe wortelen worden gemarineerd in een heerlijke marinade wat zorgt voor een stevige bite. De zachte smaak van dille en honing in de schotel combineert het goed met het scheutje azijn wat wordt toegevoegd. Voeg er een paar aardappelen aan toe en je hebt een heerlijk vegetarisch gerecht voor je!

Ook zijn Zweedse mensen dol op koffie, bij voorkeur vers gemalen. Hier kan natuurlijk geen Zweeds gebakje ontbreken. Semla is een typisch taartje wat op diverse manieren bereid kan worden. Het zijn veelal tarwe gebakjes waarvan de bovenkant afgesneden wordt en de binnenkant uitgehold. Daarna wordt er broodkruim, melk en amandalpasta gemengd. Hiermee worden de tarwe gebakjes gevuld. Om het af te maken wordt er een toefje slagroom bovenop toegevoegd.

Maak daarom kennis met het prachtige Zweden, het land vol rust en ruimte waar jij als natuurliefhebber zeker een keer geweest moet zijn. En of je nu in de zomer of winter in een vakantiehuisje verblijft, je hoeft je geen zorgen te maken dat je je verveelt, want er is altijd iets te doen. Op dit land met haar adembenemende natuur raak je niet uitgekeken!

Glamping Zweden
Last minute Zweden
Skiën in Zweden