Bed and breakfast Drenthe 2022

Drenthe: een waar paradijs in Nederland als het op natuur aankomt. Ingeklemd tussen Duitsland en de provincies Friesland, Groningen en Overijssel, is deze provincie een heerlijke bestemming om een Bed and Breakfast te boeken. Bij Natuurhuisje hebben we alvast de mooiste Bed and Breakfasts in de regio voor je verzameld. In een B&B ervaar je het comfort van een hotel, maar dan nét iets gezelliger en persoonlijker. En met ontbijt!

Lees meer over b&b's drenthe

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Bed and breakfast Drenthe

Drenthe: een waar paradijs in Nederland als het op natuur aankomt. Ingeklemd tussen Duitsland en de provincies Friesland, Groningen en Overijssel, is deze provincie een heerlijke bestemming om een Bed and Breakfast te boeken. Bij Natuurhuisje hebben we alvast de mooiste Bed and Breakfasts in de regio voor je verzameld. In een B&B ervaar je het comfort van een hotel, maar dan nét iets gezelliger en persoonlijker. En met ontbijt!

Je zult vast wel hebben gezien dat er talloze, werkelijk duizenden opties zijn voor accommodaties in Drenthe! Bij Natuurhuisje hebben wij het wat gemakkelijker voor je gemaakt, want hier vind je een selectie aan de mooiste vakantiehuisjes middenin de Drentse natuur. Een erg leuke accommodatievorm is een Bed and Breakfast. Hier vind je er velen van in Drenthe, en dit is een erg gezellige, persoonlijke en kleinschalige manier van verblijven. Dit komt doordat een B&B vaak gelegen in op het erf van de eigenaren, of zelfs direct bij hun in huis. Daarom kun je altijd persoonlijk terecht bij hen met vragen over de omgeving. En zoals de naam al doet vermoeden zit er een ontbijt bij inbegrepen! Zo kun jij écht tot rust komen en je focussen op wat echt belangrijk is: genieten! Vanuit je Bed and Breakfast in Drenthe zit je tevens zo in de mooiste natuurgebieden, maar meestal vind je in je achtertuin al een natuurgebied!

Voordelen van een B&B in Drenthe

Een Bed & Breakfast is een gezellige accommodatie voor jong en oud waarbij je geniet van een comfortabele overnachting, maar dan veel kleinschaliger vergeleken met een hotel. Hierdoor voelt je verblijf veel knusser, persoonlijker en daardoor gezelliger aan. In de meeste gevallen staan de verhuurders van de Bed & Breakfast voor je klaar om je te voorzien van tips in de omgeving. Ook zit een lekker ontbijtje vaak inbegrepen. Dit is dus een uitstekend alternatief op een hotel. De Bed and Breakfasts in Drenthe zijn gesitueerd op de allermooiste plekjes in de natuur, ver weg van het massatoerisme.

Op vakantie gaan of een weekendje weg in een Bed & Breakfast in Drenthe is leuk voor jong en oud. Je kunt gemakkelijk met een heel gezin of een hele familie terecht in een Bed & Breakfast, afhankelijk van de grootte van de accommodatie. Er zijn Bed and Breakfasts met slechts één kamer in het huis, maar er zijn ook grotere opties waarbij 6 tot 7 kamers beschikbaar worden gesteld door de gastheer of gastvrouw. Meestal is het maximaal aantal kamers toch wel 7. In sommige gevallen krijg je er een eigen badkamer bij, maar het kan ook zijn dat je een badkamer moet delen met andere gasten op de gang. Het ontbijtje wat je krijgt is uitmuntend in een Bed and Breakfast! Dit komt omdat het dagelijks vers wordt bereid en geserveerd door de gastheer of gastvrouw, met veel liefde en zorg. Je zult doorgaans verwend worden met bijvoorbeeld eitjes, vers fruit en warm gebakken broodjes.

Elke bed and breakfast heeft zijn eigen bijzonderheden wat de overnachting uniek maakt. Vaak is een Bed and Breakfast ook gelegen in een bijzonder pand. Zo kun je bijvoorbeeld overnachten in boomhutten, monumenten, molens, schoolgebouwen, een oude fabriek, blokhutten en woonboten. Dit is dus een kans bij uitstek om eens binnen te kijken in dat geheimzinnige klooster of het kasteel dat je altijd al hebt willen bezoeken. Of grijp je kans en krijg een unieke bed and breakfast ervaring vanaf het water of verblijf juist in de boomtoppen. Op deze manier kom je op plekjes die je eerder niet zo snel zou bezoeken.

De natuurpracht van Drenthe

De Bed and Breakfasts die worden aangeboden bij Natuurhuisje zijn allemaal gunstig gelegen ten opzichte van de verschillende Nationale Parken waarover Drenthe beschikt. Je vindt in Drenthe maar liefst drie Nationale Parken, allemaal uniek op hun eigen manier! Dit natuurschoon is dan ook voor velen een primaire reden om in deze provincie te verblijven.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Het Drents-Friese Wold bestaat uit de boswachterijen van Appelscha en Smilde. Het Nationaal Park ligt op de grens van de provincies Friesland en Drenthe en is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het gebied behelst ongeveer 6000 hectare aan bos, heide, stuifzand en beekdalgraslandschap.

Boswachterij Appelscha is aan het begin van de 20ste eeuw aangeplant om het stuifzand in bedwang te houden. Terwijl op dit stukje wél aanplant plaatsvond, werd op het Aekingerzand niets geplaatst. Dit gebied wordt vandaag de dag begraast door grote runderen om het unieke karakter zo te behouden. In de boswachterij Appelscha zijn diversie recreatieve voorzieningen te vinden, zo vind je er vakantiehuisjes, kampeerterreinen en langlaufroutes.

Boswachterij Smilde sluit aan op de boswachterij Appelscha. De bossen die hier zijn aangelegd werden aangelegd om de lokale bevolking van werk te voorzien in het begin van de 20ste eeuw. Het natuurgebied bestaat niet alleen uit bos, maar er zijn ook andere habitattypen aanwezig, zoals vennen en jeneverbes struweel. Door Staatsbosbeheer wordt er intensief beheer toegepast waardoor er een grote variëteit aan flora en fauna in de bossen leven.

Doordat er in het Nationaal Park verschillende habitattypen voorkomen is de flora en fauna er erg divers. Het beste kun je dit terugvinden in de vogelsoorten die in het gebied voorkomen. Zo leven er op een relatief klein oppervlakte zowel bosvogels, weidevogels als moerasvogels naast elkaar. De verschillende bossen zijn rijk aan typische bossoorten als kuifmees, zwarte specht en zwarte mees. Op de weidegebieden tref je in het voorjaar de grutto en de tureluur aan. In de moerassen maak je kans op het zien van kleine karekiet of zelfs zwarte stern. Op het stuifzandgebied van het Aekingerzand, ook wel ‘Kale duinen’ genoemd tref je de meest bijzondere fauna aan. De dieren die hier voorkomen kom je alleen maar tegen in een stuifzandgebied. Hier heb je een kans op het zien van de zandhagedis en de kommavlinder.

Nationaal Park Beek- en Esdorpenlandschap Drentsche Aa

Het gebied van de Drentsche Aa bevindt zich in het midden en noorden van de provincie Drenthe. De Drentsche Aa is een verzamelnaam voor een aantal meanderende beken door het landbouwlandschap. Al verschillende malen stond de Drentsche Aa op het punt om toegevoegd te worden als Nationaal Park. Het gebied bestaat echter uit ongeveer 15 dorpen en gehuchten en is geen aaneengesloten natuurgebied, zoals je bij een Nationaal Park zou verwachten. De officiële en volledige naam van het Nationaal Park is sinds 2007: Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa. De grenzen van dit Nationaal Park worden gevormd door de drie steden Glimmen, Assen en Gieten. De totale oppervlakte van het gebied is ruim 34.000 hectare.

Centraal in het Nationaal Park staan de verschillende meanderende beken. Op vrijwel alle plekken in Nederland zijn massaal beken gekanaliseerd, dat wil zeggen: rechtgetrokken. Echter in het gebied van de Drentsche Aa heeft deze kanalisering nooit plaatsgevonden. Op deze manier werden de traditionele beken en het esdorpenlandschap in de omgeving bewaard. Het bekenlandschap trekt vele bijzondere planten en dieren. Met name de zogenaamde struweel bossen zijn erg rijk aan vogels. Vogelsoorten die in de rest van Nederland moeite hebben om voet aan de grond te krijgen doen het hier relatief goed. Zo is er hier een gezonde populatie van de grauwe klauwier te vinden. Deze struweelvogel zoekt naar uitkijkposten in het struweel om vervolgens duikvluchten te maken op muizen en insecten. Deze prooidieren spiest hij aan de naalden van de meidoorn. Naast de grauwe klauwier vind je er ook de geelgors, ijsvogel en de grasmus.

Naast een groot aantal bijzondere vogelsoorten is het gebied van de Drentsche Aa ook uitermate geschikt voor verschillende plantensoorten. Langs de verschillende beken groeien bijzondere soorten orchideeën. De reden dat er in het natuurgebied veel bijzondere planten voorkomen is dat de beken deels door kwelwater worden gevoed. Dit kwelwater heeft een bijzondere samenstelling en bevat nutriënten die gunstig zijn voor veel plantensoorten. Van de 1400 plantensoorten die in Nederland voorkomen, floreren er maar liefst 800 soorten in het Nationaal Park Drentsche Aa.

Nationaal Park Dwingelderveld

Het natuurgebied Dwingelderveld heeft sinds 1991 de status van Nationaal Park. Dit Nationale Park vormt een natuurterrein, van ongeveer 3500 hectare, dat een mooi beeld geeft van het oude Drentse esdorpen landschap. Het bestaat uit heidegebieden, graslanden, akkers, open stuifzand en bossen. Met name de vochtige heidevelden met daarin voedselarme plassen hebben een grote natuurwaarde en is één van de weinige plekken in Europa waar u dit type habitat nog terug kunt vinden.

Het Dwingelderveld is opgedeeld in een aantal deelgebieden, namelijk: boswachterij Dwingeloo, het Lheebroekerzand en de Anserdennen. De boswachterij bestaat voornamelijk uit bossen die zijn aangelegd zijn rond 1900, afgewisseld met kleine stukken stuifzand. Het Lheebroekerzand is een stuifzandgebied met bos en veel jeneverbessen, dit is een zeldzame plantensoort in Nederland. De Anserdennen bestaat uit een heuvelachtige gedeelte met voornamelijk gemengd bos. Voor excusies in het Nationale Park kunt u terecht bij Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer.

Het Nationaal Park Dwingelderveld is een uniek gebied. Onder meer omdat het gebied het grootste aaneengesloten natte heidegebied is van West-Europa. In dit heidegebied overheersen twee typische plantensoorten, namelijk dopheide en struikheide. Maar er komen ook zeldzamere planten voor zoals beenbreek en klokjesgentiaan. Daarnaast groeien er zes verschillende soorten orchideeën, waaronder de gevlekte en de dennenorchis.

In het Dwingelderveld zijn drie verschillende soorten slangen te vinden. Eén van deze slangen is giftig, namelijk de adder. Toch is de adder een relatief ongevaarlijk dier dat niet snel een mens zal bijten. Naast de adder komen er in het natuurgebied ook de gladde slang en ringslang voor. Voor het zien van slangen heb je altijd wel een beetje geluk nodig. In en rondom het Dingelderveld vind je maar liefst vier verschillende soorten spechten. In de beukenbossen en op de heide vind je de zwarte specht. Vrijwel overal heb je kans op het zien van de grote bonte specht en de kleine bonte specht. En op de meer gecultiveerde stukken vind je de groene specht. Ook komen er verschillende soorten zoogdieren voor in het Nationaal Park. Tijdens je wandeltochten door het gebied kun je zomaar oog in oog komen te staan met een ree. Ook vind je er eekhoorns, konijnen en misschien zelfs wel een boommarter.

Uitstapjes in Drenthe

Houd je wel van historische verschijnselen, dan mag een bezoekje aan de Drentse hunebedden echt niet missen! In de provincie vind je zo’n 52 hunebedden, gemaakt van keien. Deze eeuwenoude bouwwerken dienden als prehistorische grafkamers in de periode 3350-3050 voor Christus. Het is erg fascinerend om zo dichtbij zúlke oude bouwwerken te zijn! Je zult zien dat ze gemaakt zijn uit draagstenen met daarop een deksteen. De hunebedden zijn erg typerend voor Drenthe, en ze zijn één van de redenen waarom mensen zo graag naar Drenthe op vakantie willen. Er zijn enkel twee andere hunebedden in het land, namelijk één in Groningen en de andere in Delfzijl. Een uitstapje naar de hunebedden is erg leuk voor een dagje afwisseling na al de wandelingen in de natuur!

Ondanks het relatief kleine oppervlak van Drenthe, is er een duidelijk verschil in soorten landschappen. Het midden van de provincie, het ‘oude Drenthe’, wordt gekarakteriseerd door brinkdorpen, heidevelden en beekdalen waar nog regelmatig schaapskuddes te zien zijn. De lager gelegen delen van de provincie zijn gevormd door veengronden, die tot halverwege de vorige eeuw werden ontgonnen voor turfwinning. Dieren die zich thuis voelen op de Drentse heides zijn onder andere de ringslang, veenvlinder, salamander, havik, Schotse hooglander en ree.

In Drenthe vind je niet bijster veel grote steden. Kleine, gezellige (brink)dorpen zijn er echter wel in overvloed. De grootste en meest noemenswaardige steden van de provincie zijn Assen, Emmen, Hoogeveen en Meppel. Hier kun je onder andere terecht voor een bezoek aan het TT-circuit, het Drents Museum, de Wildlands Adventure Zoo Emmen en - voor de liefhebbers van geschiedenis en historie - het Herinneringscentrum bij Kamp Westerbork. Voor liefhebbers van fietsen en wandelen is er in Drenthe ook genoeg te beleven. Door de hele provincie zijn goed geasfalteerde routes aangelegd, ook voor mountainbikers en ruiters.

In de 19e eeuw zijn er in Drenthe veel kanalen aangelegd, omdat de riviertjes en beekjes te smal waren voor de vaart en voor de afvoer van turf. Tegenwoordig worden deze kanalen voornamelijk gebruikt om in te vissen en om over te varen met kano’s en boten. Soms is dit zelfs mogelijk direct vanuit je vakantiehuisje of vakantiepark! Op stap met de kinderen? Breng dan eens een bezoek aan een schaapskooi of beklim de uitkijktorens in één van de drie nationale parken, waarover je hieronder meer kunt lezen.

Assen

Assen is de hoofdstad van de provincie Drenthe. Rondom Assen vind je een afwisselend landschap waarin er veel ruimte is voor de natuur. Ook zijn er uitgestrekte en interessante natuurgebieden, zoals het Fochteloërveen. In Assen zelf kun je vanuit je B&B diverse bezienswaardigheden bezoeken, zoals het Drents museum en enkele oude gebouwen. Tussen Assen en Emmen ligt het gebied de Hondsrug, wat vooral bekend staat vanwege de aanwezigheid van vele hunebedden. De hunebedden zijn zeer oude en grote keien, die bij graven neergezet werden. Het is zeker de moeite waard om tijdens een verblijf in een B&B enkele hunebedden te bezoeken.

Ten westen van Assen vind je het Fochteloërveen. Dit prachtige veengebied leent zich uitstekend voor een wandeling of fietstocht. Het veen herbergt een rijke flora en fauna. Wanneer je vanuit je vakantiewoning het Fochteloërveen bezoekt kun je bijvoorbeeld de kraanvogel tegenkomen, die in het gebied broed. Ook is er in de zomer regelmatig een slangenarend te zien en broeden er grauwe klauwieren. Er is een vogelkijkscherm en een uitkijktoren in het gebied aanwezig. Daarnaast groeien er in het veen talrijke zeldzame plantensoorten en kun je er bijzondere libellen zien. Ten zuidoosten van Assen ligt de heuvelrug de Hondsrug. In dit glooiende gebied vind je een mozaïek van bossen, heidevelden, vennen en landbouwgebieden. Het beste kun je vanuit je BB& de Hondsrug met de fiets verkennen, maar er zijn ook delen waar mooie wandelingen gemaakt kunnen worden. Er zijn op de Hondsrug talloze mooie natuurplekjes. Er zingen veel soorten zangvogels, waaronder gekraagde roodstaarten en geelgorzen.

Een onvergetelijk verblijf in een Drentse Bed and Breakfast

Voor de ideale vakantiebestemming hoef je dus helemaal niet ver van huis te zijn. Drenthe biedt voor de natuurliefhebbers en de cultuurliefhebbers vele mogelijkheden om er lekker op uit te gaan. Omdat Drenthe de meest dunbevolkte provincie is van Nederland, zal je je hier ver weg van de massa bevinden in een heerlijke Bed and Breakfast in de natuur. Word wakker met een heerlijke ontbijtje en met het geluid van de fluitende vogels, en ga op pad naar één van de Nationale Parken in de provincie om helemaal op te laden in de pure, ongerepte natuur. Een Bed and Breakfast in Drenthe heeft alle ingrediënten voor een onvergetelijke vakantie voor jong en oud!