Bed and Breakfast Limburg 2024

Samen beschermen we de lokale biodiversiteit

Meer informatie

Bed and Breakfast Limburg

Je kan er natuurlijk voor kiezen om in een hotel te verblijven tijdens een vakantie. Maar in Limburg vind je veel knusse Bed and Breakfasts waar je heerlijk kan ontspannen. Bed and Breakfasts in Limburg vind je vaak in landelijke gebieden en kleine dorpen, waardoor deze accommodaties de perfecte uitvalsbasis zijn voor uitstapjes in de omgeving en wandelingen door het landschap. Een verblijf in een Bed and Breakfast combineert de faciliteiten van een hotel met de gastvrijheid van de gastheer en/of gastvrouw ter plaatse.

Als je aan vakantie denkt, denk je misschien automatisch aan verre tropische bestemmingen met witte zandstranden. Voor een heerlijke vakantie kun je echter ook prima dichter bij huis terecht. In eigen land zijn namelijk veel mooie plekjes te vinden waar je ook heerlijk kan genieten, bijvoorbeeld tijdens een vakantie in een Bed and Breakfast in Limburg. In Limburg vind je veel bijzondere natuur en natuurparken. Het groene, glooiende landschap met veel kastelen en vakwerkboerderijen maken Limburg een provincie die je echt een keer bezocht moet hebben.

Overnachten in een Bed and breakfast in Limburg

Het leuke aan een Bed and Breakfast is dat je even helemaal loskomt van het massatoerisme en tot rust kan komen in een kleinschalige en persoonlijke accommodatie. Het grote voordeel van een verblijf in een Bed and Breakfast is dat de eigenaren bekend zijn in de omgeving en je veel goede tips kunnen geven over plekken die je echt moet hebben gezien. Je wordt er - indien gewenst - voorzien van de beste tips. Wat is het beste restaurant in het dorp? Waar heb je het mooiste uitzicht? En welke bezienswaardigheden mag je beslist niet overslaan tijdens jouw vakantie? De gastheer en/of gastvrouw vertelt je er graag meer over. Natuurlijk is het tweede grote voordeel dat je niet alleen kan genieten van een ontspannen overnachting, maar ook nog kan genieten van een overheerlijk ontbijt de ochtend erna. Overnachten in een Bed and Breakfast wordt steeds populairder en wij snappen waarom! Het is een erg leuke vorm van overnachten en geen enkele B&B is hetzelfde, je beleeft altijd wel iets bijzonders.

Elke B&B heeft zijn eigen bijzonderheden wat de overnachting uniek maakt. Vaak is een Bed and Breakfast ook gelegen in een bijzonder pand. Zo kun je bijvoorbeeld overnachten in boomhutten, monumenten, molens, schoolgebouwen, een oude fabriek, blokhutten en woonboten. Dit is dus een kans bij uitstek om eens binnen te kijken in dat geheimzinnige klooster of het kasteel dat je altijd al hebt willen bezoeken. Of grijp je kans en krijg een unieke bed and breakfast ervaring vanaf het water of verblijf juist in de boomtoppen. Op deze manier kom je op plekjes die je eerder niet zo snel zou bezoeken.

Een luxe B&B in Limburg

Ben je voor de aankomende vakantie wel toe aan wat luxe? Ga dan eens voor een luxe Bed and Breakfast in Limburg! Een B&B is een unieke manier van verblijven, want je verblijft vaak direct in het huis of op het erf van de eigenaren, waardoor een verblijf erg persoonlijk en knus wordt. In een luxe versie van een B&B geniet je van net even wat meer comfort en luxe dan je gewend bent.

De persoonlijke service, het heerlijke ontbijt en het kleinschalige overnachten in een B&B zorgen voor een heel ander soort vakantiegevoel dan overnachten in een hotel. Overnachten in een luxe Bed & Breakfast geeft je het ultieme vakantiegevoel, helemaal tot rust komen in een prachtige kamer met zachte bedden en een fijne badkamer. ‘s Ochtends genieten van een heerlijk ontbijtje met verse jus d’orange, een gekookt eitje en warme croissantjes. Met een volle buik kun je de hele dag op pad, lekker wandelen door de natuur of een interessante fietsroute langs prachtige monumenten volgen. Een B&B is meestal te vinden in het huis of op het erf van de verhuurders. Hierdoor kun je altijd terecht met al je vragen over de omgeving. Zo wordt een verblijf erg persoonlijk!

Een Bed and Breakfast is al helemaal het einde door de kleinschaligheid en het persoonlijke aspect, maar als je in een luxe B&B verblijft is het nog veel fijner! Meer ruimte, meer service en meer fantastische faciliteiten. Luxe is natuurlijk een breed begrip, want vaak is een weekendje weg met z’n tweetjes al een hele luxe. Even niks hoeven, even geen werk, even alleen tijd voor elkaar… Als dat geen luxe is! Een luxe B&B doet hier dus nog een schepje bovenop, in de vorm van bijvoorbeeld een hottub, een jacuzzi, een zwembad, een open haard of juist extra ruimtes. Zo kun je helemaal tot rust komen in een luxe B&B, en je helemaal focussen op ontspannen en genieten.

De Limburgse natuur in vanuit je B&B

Ben jij benieuwd naar het glooiende landschap in Limburg en wil jij dit gebied het liefste verder verkennen? Dit kan perfect vanuit een B&B in Limburg. Dit prachtige gebied staat bekend om de vele kastelen en vakwerkboerderijen. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen tijdens wandelingen door de prachtige natuurgebieden. Maar ook de vakantieganger die het liefst op stedentrip gaat, kan zijn ei kwijt tijdens het bezoeken van historische steden als Valkenburg en Maastricht.

Tijdens het maken van een autoritje door het landschap zie je al veel pracht en praal van de natuur, maar natuurlijk kun je de natuur nog beter bewonderen door natuurgebieden te bezoeken vanuit je B&B in Limburg. Zo kan je bijvoorbeeld Nationaal Park De Maasduinen bezoeken. Dit gebied is uniek, omdat zich hier de langste rivier duinengordel van Nederland bevindt. Ook Nationaal Park De Groote Peel en Nationaal Park De Meinweg zijn gebieden die niet mogen ontbreken tijdens een vakantie in Limburg. In Nationaal Park De Groote Peel vind je een hoogveengebied waar vroeger turf is gestoken en in Nationaal Park De Meinweg wisselen bossen, heide, vennen en beekdalen elkaar af.

Een B&B in Limburg is uitermate geschikt om vanuit te fietsen of wandelen, je vindt hier namelijk een gevarieerd landschap met prachtige natuur. Er zijn veel verschillende routes uitgestippeld door de hele provincie die je langs bekende en onbekende plekken brengt. Want ook de onontdekte plekken zijn zeker de moeite waard om te ontdekken. Fiets langs molens of kastelen of volg de prachtige Heideroute. Of volg een culinaire wandeling of juist een stadswandeling. Overnacht je in een B&B in Zuid-Limburg? Dan kun je ook gemakkelijk de grens over. Zo kun je tijdens jouw wandel- of fietstocht door België, Duitsland en Nederland fietsen!

Nationaal Park de Maasduinen

Nationaal Park de Maasduinen is gelegen in het noorden van Limburg en is dus ideaal te bereiken vanuit een B&B in Noord-Limburg. Het natuurgebied bestaat uit het Maasdal, een plateau en hogere en lagere zandgronden. Het gebied is gelegen op een lang gerekte hoge zandrug tussen Duitsland en de Maas. Tot 1998 was de naam van het Nationaal Park nog de Hamert. Het gebied telt een oppervlakte van ruim 4500 hectare. Het Nationaal Park de Maasduinen wordt beheerd door drie verschillende instanties: de gemeente Bergen, Staatsbosbeheer en Stichting het Limburgs landschap. Het gebied is erg toegankelijk voor recreanten. Het is mogelijk om er te wandelen, fietsen, mountainbiken en kamperen. Ook is het gebied voorzien van vier verharde rolstoelpaden.

De voormalige naam van het Nationaal Park was ‘de Hamert’. De Hamert is nu een onderdeel van het Nationaal Park. Kenmerkend voor dit gebied zijn de zogenaamde paraboolduinen. Dit zijn duinen in de vorm van een hoefijzer. Andere type landschap die je hier aantreft zijn maasweiden, heidevelden, loof- en naaldbossen, akkers en veengebieden.

In het voorjaar van 2012 was er in het gebied een broedgeval van, de in Nederland zeldzame, hop. Deze insecten etende vogel komt normaal gesproken alleen in Zuid-Europa voor. Het is voor het eerst sinds 1995 dat de hop weer succesvol in Nederland heeft gebroed. Normaal gesproken komt de hop alleen tijdens de trektijd in ons land voor. Naast de bijzondere hop zijn er in het natuurgebied nog een hoop andere vogels aan te treffen. Je vindt er soorten als nachtzwaluw, boomvalk en boomleeuwerik. Daarnaast staat het gebied bekend om zijn rijkdom aan amfibieën en reptielen. Nabij het Heerenven op Landgoed de Hamert kun je met een beetje geluk de knoflookpad aantreffen. Maar ook de rugstreeppad kun je hier in het gebied waarnemen. Reptielen die in het natuurgebied voorkomen zijn: de gladde slang, zandhagedis, hazelworm en de levendbare hagedis.

Nationaal Park De Meinweg

Nationaal Park de Meinweg is gelegen nabij Roermond en ligt tegen de Duitse grens aan. Dit Nationaal Park is rond de 1800 hectare groot. Het landschap van de Meinweg wordt afgewisseld door heide, bossen en vennen. Het park is in de loop der jaren gevormd door afzettingen van zowel de Rijn als de Maas. De Meinweg is een onderdeel van het grotere Maas-Swalm-Nette, een park dat gedeeld wordt met onze oosterburen. Het logo van Nationaal Park De Meinweg is een adder. De adder komt op uitzondering van dit Nationale Park niet voor in Limburg en dat maakt de verschijning van deze slangachtige speciaal. De adder kan zich goed vinden in de vochtige omgeving die de vennen en beekjes in dit natuurpark te bieden hebben.

De flora wordt zoals gezegd gevormd door zowel bossen als heidegebieden. In De Meinweg komen zowel naaldbossen als loofbossen voor waardoor er redelijk veel variatie in de flora van De Meinweg voorkomt. De heide wordt vaak opgesplitst in zowel natte als droge heide. Beide type heide trekken andere flora en fauna aan. Natte heide trekt over het algemeen vaak planten als “zonnedauw” en de schaarsere klokjesgentiaan. Terwijl op droge heide vaak soorten als “brem” en struikheide voorkomen.

De fauna is door de afwisseling tussen bossen en heide ook gevarieerd. Zo trekken de naaldbossen in het natuurpark soorten als kuifmees en goudhaan aan. De heide gebieden van De Meinweg zijn goed voor “typische” heidevogels zoals de nachtzwaluw en geelgorzen. In Nationaal park De Meinweg zijn ook wilde zwijnen waar te nemen. Dit zware zoogdier kan tot wel 120 kilogram zwaar worden. Zoals gezegd vormt de adder een belangrijk dier voor dit Nationale Park. Deze gifslang kan tot wel 70 cm lang worden en is nog redelijk talrijk in dit mooie natuurpark.

Nationaal Park de Groote Peel

De Groote Peel bestreikt een oppervlakte van ruim 1400 hectare en is gelegen op de grens van Limburg en Noord-Brabant. Het gebied dat nu als Nationaal Park wordt beschouwd is onderdeel van wat vroeger een zeer uitgestrekt hoogveengebied was. Het gebied is tot een bepaalde diepte afgegraven, maar het is vervolgens niet ontwaterd. Doordat het gebied niet ontwaterd is vind je er nu een natuurgebied dat je vrijwel nergens anders in Europa vindt. Grote waterplassen afgewisseld met heidevelden, zandruggen en stukken bos. Omdat het gebied zowel nationaal als internationaal van groot belang is voor vogels kun je er tijdens de trek (15 oktober – 30 november) en tijdens het broedseizoen (15 maart – 15 juli) slechts op een aantal wandelpaden in. Naast de wandelpaden zijn er ook diverse knuppelbruggen aangelegd vanwaar je het gebied kunt ontdekken.

Gedurende de voor- en najaarstrek passeren duizenden kraanvogels ons land. Kraanvogels passeren voornamelijk door de provincie Limburg. Een belangrijke pleisterplaats voor deze imposante vogels is Nationaal Park de Groote Peel. Tijdens hun trektocht stoppen de vogels om weer op kracht te komen. Ze vangen kikkers en muizen in de grote natte velden met pijpestrootje. Naast de kraanvogel is de Groote Peel ook een belangrijk gebied voor talloze broedvogels in ons land. Zo zijn er nog gezonden populaties te vinden van blauwborst, ransuil en roodborsttapuit. Ook is het één van de weinige plekken in Nederland waar de grauwe klauwier nog goed vertegenwoordigd is.

De flora van het gebied is tamelijk monotoon. Op de grote open vlakten vind je voornamelijk berk afgewisseld met pijpestrootje. De omliggende bossen zijn rijk aan vuilbomen, zomereik, zwarte els en populier. Ook zijn er nog tamelijk grote stukken naaldbos aanwezig, bestaande uit grove den en fijnspar.

Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg zijn veel verschillende groene hotspots te vinden die je zeker niet over zou moeten slaan vanuit je B&B in Zuid-Limburg. Deze hotspots zijn stuk voor stuk bijzondere plekjes in de natuur van Zuid-Limburg. In de Maasvallei stroomt de levende Maas tussen grindbanken en wilde bloemen. Het heuvelachtige Ravensbosch is een onbekend bos dat vanuit alle windrichtingen bezocht kan worden. Wanneer je uitkijkt over het landschap van de Eyser Heuvelrug kun je genieten van een gebied dat oogt alsof je in Toscane bent.

De natuur in combinatie met het gevarieerde landschap zorgt ervoor dat Zuid-Limburg uitermate geschikt is om te wandelen of fietsen vanuit een Bed and Breakfast in Zuid-Limburg. Er zijn veel verschillende routes uitgestippeld die je langs bekende en onbekende plekken brengt. Want ook de onontdekte plekken zijn zeker de moeite waard om te ontdekken. Fiets langs molens of kastelen of volg de prachtige Heideroute. Of volg een culinaire wandeling of juist een stadswandeling.

Door de ligging van Zuid-Limburg kun je ook gemakkelijk de grens over. Zo kun je tijdens jouw wandel- of fietstocht door België, Duitsland en Nederland fietsen! Naast het unieke landschap staat Zuid-Limburg ook bekend om de Bourgondische gastvrijheid. Wil je hier meer van zien, volg dan een van de culinaire wandelingen. Zo kun je een wandeltocht lopen die je langs een wijngaard brengt, of bezoek je liever een bierbrouwerij? Ook wanneer je met het gezin gaat wandelen of fietsen vanuit een B&B in Zuid-Limburg zijn er veel leuke routes die je kunt volgen! Ook de waterratten kunnen zich goed vermaken. Zo kun je op de Maas gaan raften, kanoën of kajakken. De Grensmaas is gelegen in een schitterend natuurgebied en vormt een natuurlijke scheiding tussen Nederlands en Belgisch Limburg. Hier kun je zelfs een echt strand bezoeken.

Overnachten in een B&B in Limburg

Het fijne aan een Bed and Breakfast in Limburg is dat je niet alleen geniet van een prettige overnachting, maar ook van een overheerlijk ontbijt en van de gezelligheid van de gastheer en/of gastvrouw. Vaak komen de eigenaren uit de buurt en wonen ze hier zelf al lang, hierdoor kunnen zij veel tips geven voor plekken die je echt moet bezoeken. Omdat een Bed and Breakfast altijd een kamer aanbiedt in het huis van de eigenaren of op het erf van de eigenaren krijg je ook veel mee van de gebeurtenissen rondom de Bed and Breakfast. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om te verblijven in een Bed and Breakfast in Limburg op een boerderij. Je hebt zo niet alleen een prachtig uitzicht over de landerijen, maar kan ook even mee proeven van de sfeer op een werkende boerderij.

Ben jij benieuwd naar het unieke glooiende landschap van Limburg en wil jij de natuurgebieden, steden en omliggende buurlanden graag bezoeken tijdens de vakantie? Klinkt dit je als muziek in de oren, dan is een verblijf in een Bed and Breakfast in Limburg precies wat je zoekt! Een B&B is hoe dan ook een aantrekkelijk alternatief voor een reguliere hotelkamer. Voor wat voor soort natuurhuisje je ook kiest, je brengt je vakantie altijd door in de natuur en weg van de massa. Dit zorgt ervoor dat je helemaal vrij bent om je eigen plan te maken tijdens jouw overnachting. Of je nu voor een actieve vakantie gaat of juist voor een ontspannen relaxvakantie, beide zijn mogelijk.

Inloggen

Privacy vind je in de natuur! Cookies voor onderweg?

Natuurhuisje maakt gebruik van 3 soorten cookies om jouw online struintocht bijzonderder en persoonlijker te maken! Lees hier alles over in ons cookiebeleid.