B&B Overijssel

Overijssel is een gezellige provincie waar voor iedereen veel te beleven en te doen is. Naast de prachtige natuur, kun je ook genieten van de oude, mooie plaatsen. De provincie Overijssel en voornamelijk haar hoofdstad Zwolle, heeft een groot aanbod aan hotels. Maar we kunnen het ons goed voorstellen dat er genoeg mensen zijn die liever niet in een hotel of vakantiehuisje willen verblijven, maar liever op zoek zijn naar iets wat meer kleinschalig is. Je kan er daarom ook voor kiezen om in een Bed and Breakfast te overnachten.

Lees meer over b&b's in Overijssel
Lees meer over:

B&B Overijssel

Overijssel is een gezellige provincie waar voor iedereen veel te beleven en te doen is. Naast de prachtige natuur, kun je ook genieten van de oude, mooie plaatsen. De provincie Overijssel en voornamelijk haar hoofdstad Zwolle, heeft een groot aanbod aan hotels. Maar we kunnen het ons goed voorstellen dat er genoeg mensen zijn die liever niet in een hotel of vakantiehuisje willen verblijven, maar liever op zoek zijn naar iets wat meer kleinschalig is. Je kan er daarom ook voor kiezen om in een Bed and Breakfast te overnachten.

De naam verklapt het natuurlijk al een beetje. In een Bed and Breakfast kun je na een heerlijke overnachting ook genieten van een lekker ontbijt. Het comfort van een hotel wordt hier gecombineerd met de gezelligheid en persoonlijke aanpak van de gastheer en/of gastvrouw. In een Bed and Breakfast zal je al snel merken dat de gastheer en/of gastvrouw er alles aan doen om jou een zo goed mogelijk verblijf te laten hebben en hun passie voor de omgeving met jou te delen. Omdat de eigenaren vaak ook zelf in Overijssel wonen, kunnen ze je veel tips geven over activiteiten en interessante informatie met je delen.

Diverse B&B’s in Overijssel

Geen enkele Bed and Breakfast is hetzelfde. Omdat de gastheer en/of gastvrouw veel vrijheid heeft in het concept en ontwerp van het verblijf, kom je de meest unieke B&B’s tegen en kun je iets vinden wat precies bij je past. Of je nu met familie of vrienden op vakantie bent of samen met zijn tweeën, er zit altijd wel iets tussen!

Zo kun je bijvoorbeeld in het centrum van Giethoorn overnachten in een rietgedekt natuurhuisje met een ruime tuin die grenst aan een natuurgebied. In de omgeving kan je heerlijk wandelen, fietsen en varen. De Bed and Breakfast is voorzien van een ruime woon- en eetkamer met een compleet ingerichte open keuken. Er is een vide met twee eenpersoonsbedden en een badkamer met douche, wastafel en toilet. De omgeving van Giethoorn is erg bijzonder, zo kent het meer waterwegen dan andere wegen. Denk aan de dorpsgracht, de vele slootjes en de fraaie meren. In de omgeving zijn diverse activiteiten te beleven, zoals boottochtjes, fiets- en wandeltochten of het bezoeken van een museum. Heerlijk voor een rustige vakantie in de natuur van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Je kunt hier heerlijk fietsen, wandelen en rondvaren.

Ook op een rustig vakantieparkje in Den Ham staat een prachtige blokhut die jouw volgende vakantiehuisje zou kunnen zijn. De eigenaren hebben dit vakantiehuisje zelf ontworpen en gebouwd en staat op hun eigen ruime perceel. De verhuurders begroeten je graag met een heerlijk flesje wijn. Het natuurhuisje is ingericht in een country style met woonkamer en keuken, twee slaapkamers en een badkamer met een luxe douchecabine. Heerlijk om na een dagje wandelen of fietsen even onder te springen! In de omgeving kun je genieten van het bosgebied dat zich uitstrekt van De Oldemeyer bij Hardenberg via de bossen en zandverstuivingen van Ommen naar het Lemelerberg gebied. Mocht je iets meer actie willen, dan zijn er ook diverse mountainbike routes.

Of kies voor een Bed and Breakfast in Dalfsen, waar je heerlijk kunt vertoeven in de bosrijke en landelijke omgeving. Dit natuurhuisje is namelijk zeer uniek gelegen, direct aan de zuidoever van de vecht. Het biedt ruimte voor vier, eventueel vijf personen. Er zijn twee slaapkamers, een moderne badkamer met douche en toilet en een goed uitgeruste keuken. Je ervaart hier ultieme rust en ontspanning wanneer je uitkijkt over de Vecht en het kabbelende water van de rivier hoort. Je kunt de omgeving ontdekken met de (gratis) fietsen of de kajak (tegen vergoeding). Wandelaars kunnen richting Zwolle of naar het prachtige gebied aan de zuidzijde: het Sterrenbos. Bewonder historische landgoederen, prachtige bossen en de meest unieke natuurgebieden.

Een ander historisch landgoed om in te overnachten is bijvoorbeeld een boerderij. Het natuurhuisje in Bathmen is een zeer leuke plek om in te overnachten. Je vindt deze Bed and Breakfast in het mooie landschap van Salland, op de grens met Twente en de Achterhoek. Van oorsprong was dit natuurhuisje een keuterboerderijtje, maar inmiddels verbouwd tot een verblijf met drie kamers voor twee personen. Er is een gezamenlijke keuken waar je heerlijk kunt dineren. Mocht je met een groep op pad zijn dan is het ook mogelijk om de boerderij als groepsaccommodatie te huren. In de omgeving kun je fijn wandelen, deze regio biedt namelijk een scala aan heuvelachtig terrein, bossen, water en landbouw.

Of wil je graag helemaal omringd zijn door de natuur, dan is de Bed and Breakfast in Ossenzijl de perfecte locatie. Op een idyllische locatie aan de Kalenbergergracht, in het hart van de Weerribben in Nationaal Park Weerribben-Wieden vind je dit prachtige natuurhuisje. Het is dé plek voor wie houdt van natuur, stilte, sterren en planeten. De verhuurders willen de gasten een plek aanbieden waar de natuur centraal staat, daarom is er geen radio en televisie aanwezig. Zo geniet je optimaal van de je vakantie door even helemaal back to basic te gaan. Zo kun je gebruik maken van de Canadese kano, een kajak of de aanwezige fietsen. In en rond de Bed and Breakfast bevinden zich diverse terrassen waar je heerlijk kunt zitten. Mocht je even heerlijk willen ontspannen, dan kun je (gratis) gebruik maken van de yogaruimte in een apart gelegen gebouw. Zo kom je zeker helemaal tot rust! Waar je ook naar op zoek bent, in Overijssel zijn zoveel leuke B&B’s dat er ongetwijfeld iets geschikts voor je bij zit.

De natuur in Overijssel

Overijssel, dé provincie van de Hanzesteden zoals Zwolle, Kampen en Deventer. Deze steden hebben een interessante en grootste geschiedenis. Voor de natuur in deze provincie is dat net zo. Tijdens de laatste ijstijd werd de noordelijke helft van Nederland bedenkt met landijs en kwam in de vorm van gletsjertongen ons land binnen. Deze gletsjers schoven als een bulldozer alle natuur voor zich uit en stuwden het op naar voren en opzij. Deze bulten worden ook wel stuwwallen genoemd. Uiteindelijk bleken deze stuwwallen goed om op te wonen, omdat de omliggende grond erg vruchtbaar was. Later ontstond er ook heide, waar de schapen werden geweid en er werden plaggen gestoken. In de negentiende eeuw werden de heidevelden voor een groot deel beplant met bomen.

Verder bestaat de provincie uit een met riviertjes en beken doorsneden zand grondgebied, behalve in het noordwesten, daar overheersen polders en meertjes. In het zuidwesten is de rivier de IJssel die grotendeels de natuurlijke grens met Gelderland vormt. Verder is Overijssel een vrij uitgestrekte provincie die in het oosten aan Duitsland grenst. In de dorpen aan de grens zul je deze Duitse invloed ook merken. Landschap Overijssel beheert en beschermt maar liefst 64 prachtige en afwisselende natuurgebieden in deze provincie. Bijna allemaal zijn ze vrij toegankelijk zodat je ze gewoon kunt bezoeken.

Een van de meest bekende natuurgebieden is misschien wel de Lemelerberg, een stuwwal die zo’n 150.000 jaar geleden is ontstaan toen gletsjers zand en grind voor zich uit duwden. Met een hoogte van bijna 80 meter is het een unieke natuurbeleving. De Lemelerberg is omgeven door een prachtig stuk natuur met uitgestrekte heide, zandvlaktes, jeneverbessen en bossen. Daarnaast is dit zo’n bijzonder natuurgebied, dat Europa het heeft aangewezen als Natura-2000 gebied.

Een ander natuurgebied wat een prachtige uitgestrekte plek is, is Salland. Bejaarde eiken tussen de weilanden, de blauwe lijnen van kanalen en gezellige dorpen vormen dit prachtige natuurgebied. In deze natuurgebieden kun je heerlijk wandelen en fietsen en daarmee lekker tot rust komen tijdens je dagje uit. Of bezoek de oude stad Deventer, die hier relatief dichtbij ligt!

Een ander bijzonder en prachtig natuurgebied is natuurlijk de Weerribben en de Wieden, die samen het grootste en mooiste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa vormen. Je vindt hier vanalles, zoals meren, sloten en vaarten, hooilanden en weilanden, rietlanden, trilvenen en moerasbossen. Elk landschapstype is waardevol, omdat er verschillende planten en dieren leven. Ga op zoek naar de grote vuurblinder, de otter en de zwarte stern. Ben je een echte plantenkenner dan kun je op zoek naar zegge, waterzuring, watermunt en natuurlijk riet. In het water leven vissen als blankvoorn, modderkruiper en snoek en insecten als ruggenzwemmers, libellenlarven en kokerjuffers. Genoeg te zien dus!

Heerlijk wandelen in Overijssel

In deze provincie kun je ook heerlijk wandelen. Er zijn veel wandelroutes beschikbaar, vaak gemaakt door andere fanatieke wandelaars. Ga jij liever voor een korte of een hele lange route? Het is allemaal te vinden online! Zo zijn er ook diverse routes die van treinstation naar treinstation gaan waardoor je niet dezelfde route terug hoeft te lopen, maar eventueel de trein terug kan pakken. Ook in de omgeving van alle B&B’s kun je heerlijk wandelen en genieten van prachtige stukken natuur.

Kies bijvoorbeeld voor een wandelroute van vijftien kilometer: Trage Tocht Hellendoorn. Je tocht begint op landgoed Schuilenberg. Ooit was dit een kasteel, maar helaas is daar niets van bewaard gebleven. Bij het begin van de wandeling steek je dwars de bossen van de Sallandse Heuvelrug over. Vervolgens kom je een mooi halfopen landschap tegen en vervolg je je weg richting Reggedal. Hier heb je een prachtig uitzicht op de Rhaander es, die op de flanken van de Mekkelink ligt, een kleine stuwwal van ongeveer twintig meter hoog.

Vind je het fijner om niet dezelfde route terug te lopen, kies dan voor de NS-wandeling Ommen-Dalfsen van 16,6 kilometer. Tijdens je wandeling kom je door Vilsteren, een eeuwenoud esdorp dat ooit bestond uit een hooggelegen akker en omringd door woeste gronden. Tegenwoordig is het een groot particulier landgoed, dat bestaat uit landbouwgrond, bos en natuurterrein. Een andere leuke NS-wandeling is de route Bomendijk Deventer. Je loopt van dit station naar het station van Klarenbeek. Je loopt direct de IJssel over en dan tot Wilp door de uiterwaarden. Volg de kronkelende en bomenrijke Veluwse Bandijk en geniet van het prachtige uitzicht over het landschap van Overijssel. Tijdens je wandeling kom je ook door het bijzondere Appense bos.

Mocht je liever een kortere wandeling maken, dan is de Manderheide route van 8,1 kilometer aan te bevelen. In het noorden van Twente vind je dit prachtige cultuurlandschap met een bijzondere geschiedenis. Midden in dit landschap vind je de Manderheide, dat zelfs is aangewezen als een Natura-2000 gebied. Heb je een Bed and Breakfast in september geboekt, dan zie je de heide prachtig in bloei staan. Maar de wandelroute is natuurlijk ook erg mooi in andere seizoenen. Wil je liever een wandeling maken door een van de Hanzesteden, kies dan voor de Hanzestadswandeling Kampens. Tijdens deze wandeling van 4,6 kilometer maak je kennis met de Hanzestad Kampen. In de kleine steegjes waan je je even terug in de middeleeuwen.

In je verblijf in een Bed and Breakfast kun je natuurlijk ook altijd aan de gastheer- of vrouw vragen naar de mooiste of bijzondere wandelroutes bij jou in de buurt. Ze helpen je graag verder! Of kijk online, daar zijn ook genoeg leuke wandelroutes te vinden.

Activiteiten in Overijssel

Overijssel is een provincie waar van alles te doen is voor jong en oud. Omdat je je tijd waarschijnlijk optimaal wilt benutten, hebben we hieronder een paar leuke ideeën op een rijtje gezet voor activiteiten in Overijssel.

Ga op (koe)safari!

Stap op de tractor van Boerin Simone van Vechtdal Hoeve en ontdek meer over de Brandrode runderen en het boerenleven. Je kunt dit ook combineren met ‘Sloepje Varen, Koetje Kijken’ en een uur op een sloep doorbrengen richting het natuurgebied waar de Brandrode runderen staan. Een erg leuke activiteit voor zowel volwassenen als kinderen!

Boerengolf in Denekamp

Wil je een leuke actieve sport doen in de natuur, kies dan voor boerengolf! Op negen prachtig aangelegde banen kun je kennismaken met een van de snelst groeiende buitensporten. Elke baan heeft een eigen thema en vertelt iets over de omgeving en het boerenleven uit het verleden en het heden. Ook heeft elke hole zijn eigen moeilijkheidsgraad. Je bent ongeveer een uur tot anderhalf wel zoet. Na het spelen kun je wat lekkers drinken en/of eten in het restaurant.

Een dagje varen in Giethoorn

Giethoorn wordt niet voor niets klein-Venetië genoemd. Huur een fijn bootje en ga heerlijk een dagje rondvaren. In Giethoorn vind je ook allerlei leuke musea die zeker de moeite waard zijn om te bezoeken. Vaar door de smalle wateren en onder de schattige brugjes temidden van alle met rietgedekte huisjes. Ook zijn er genoeg winkeltjes waar je leuke souvenirs kunt scoren om mee naar huis te nemen. Vaar je liever niet zelf? Dan zijn er ook genoeg boottochten waar je je voor kunt aanmelden.

De Hanzesteden

Overijssel heeft een paar Nederlandse Hanzesteden. Deze steden worden verbonden door het water en zijn ontstaan door het Hanzeverbond ergens tussen 1100 en 1200. Dit betekende dat deze steden samenwerkten wanneer het om handelen ging. Breng een bezoekje aan Zwolle of Deventer en boek een stadstour om meer over de stad te weten te komen! Neem lekker de tijd om rond te struinen in deze steden.

Klimmen en klauteren als Tarzan

Ben je op zoek naar een actieve en leuke activiteit om samen met de kinderen te doen, ga dan klimmen in recreatiepark het Rutbeek. In een bos van ongeveer 1 hectare is een spannend parcours met touwbanen gebouwd. Klim van boom tot boom en geniet ondertussen van het mooie uitzicht in het bos. Natuurlijk staat veiligheid voorop, daarom word je veilig gezekerd in een klimgordel en in een dubbele zekeringslijn met twee karabiners. Na een uitgebreide instructie mag je de vaste grond verlaten voor een ontdekkingstocht op hoogte! Zwaai als een echte Jane of Tarzan aan een touw van boomplateau tot boomplateau. Plezier gegarandeerd!

Een fijne vakantie in Overijssel

Wil jij binnenkort op vakantie naar Overijssel maar verblijf je liever niet in een hotel? Dan is een Bed and Breakfast misschien wel een geschikte tussenweg voor jou. Zo kun je toch die fijne gastvrijheid ervaren, terwijl je ook in een rustigere omgeving verblijft. Geniet van de natuur om je heen en Op deze pagina vind je alle B&B’s in Overijssel zodat de zoektocht voor je een stuk makkelijker wordt!

Voor wat voor soort natuurhuisje je ook kiest, je brengt je vakantie altijd door in de natuur en weg van de massa. Dit zorgt ervoor dat je helemaal vrij bent om je eigen plan te maken tijdens jouw overnachting. Of je nu voor een actieve vakantie gaat of juist voor een ontspannen relaxvakantie, beide zijn mogelijk.

Op onze website vind je tientallen B&B’s, allen variërend in prijsklasse en luxeniveau. Zo hopen we dat er voor iedereen een geschikt huisje tussen zit! Heb je hulp nodig bij het vinden van jouw volgende vakantiehuis of vakantiebestemming, dan helpen wij je graag. Voor vragen, boekingen en tips zijn wij bereikbaar per telefoon, via social media of per e-mail.