Vakantiehuis Eifel

De Eifel is een natuurgebied met een oppervlakte van maar liefst 110 vierkante kilometer wat zich verspreidt over zowel België als Duitsland. Ideaal dus voor een vakantie dichtbij huis, waarbij je toch het gevoel hebt dat je erg ver weg bent. Natuurgebied de Eifel is een favoriet onder veel natuurliefhebbers en dat is niet onterecht. De groene lappendekens van velden, de hoogvlaktes, bossen en heldere meren zorgen voor betoverende uitzichten. In een van de landelijk of rustig gelegen vakantiehuisjes in ons aanbod kun je ongetwijfeld genieten van de parels van dit natuurgebied.

Lees meer over vakantiehuizen in de Eifel

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Vakantiehuis Eifel

De Eifel is een natuurgebied met een oppervlakte van maar liefst 110 vierkante kilometer wat zich verspreidt over zowel België als Duitsland. Ideaal dus voor een vakantie dichtbij huis, waarbij je toch het gevoel hebt dat je erg ver weg bent. Natuurgebied de Eifel is een favoriet onder veel natuurliefhebbers en dat is niet onterecht. De groene lappendekens van velden, de hoogvlaktes, bossen en heldere meren zorgen voor betoverende uitzichten. In een van de landelijk of rustig gelegen vakantiehuisjes in ons aanbod kun je ongetwijfeld genieten van de parels van dit natuurgebied.

Natuurgebied de Eifel bevindt zich ten noorden van de Moezel en ten westen van de Rijn. In het westen is het gebied wat lieflijker, maar daarentegen is het landschap in het oosten een stuk ruiger. Als natuurliefhebber kun je ongetwijfeld je ei kwijt in deze schitterende omgeving waar je ‘s nachts ook heerlijk kunt overnachten in een vakantiehuisje zodat je ruim de tijd hebt om deze omgeving en haar schoonheden te verkennen.

Landschap

Het landschap in de Eifel is een prachtige reflectie van de geologische ontwikkeling van dit gebied. Dalen die door rivieren gevormd zijn, gedoofde vulkaankegels, bizarre rotsformaties en gelaagde hoogtes. En dat allemaal zorgt voor een gebied met ongetemde wildernis in Belgie en Duitsland. Doordat het park op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, wordt het hierdoor ook beschermd. Doordat de natuur haar gang wordt gelaten met haar eigen cyclus en zonder het teveel ingrijpen van de mens, heeft de intacte natuurschoonheid veel te bieden aan bezoekers van alle leeftijden.

Vulkanisme

Het zuidoostelijke deel wordt ook wel Vulkaan-Eifel genoemd en dat is niet zonder reden. Hier vindt je kraters die ontstaan zijn door explosies van vulkanische gassen. Hierdoor sloegen er grote gaten in de bodem, het is dus niet hetzelfde als echte vulkaankraters. De meeste kraters zijn gevuld met grondwater. Dit worden Maaren genoemd. Geologisch gezien is het gebied nog actief, blijkt uit onderzoek. Het hele Eifelgebied stijgt maar liefst 1 a 2 millimeter per jaar! Vulkanisme is hier niet ontstaan door het gevolg van plaatbewegingen, maar doordat de vulkanen in de Eifel gevormd zijn boven een zogenaamde hotspot. Een hotspot is een plek op aarde waar zogenaamde mantelpluimen, een soort kanalen, aanwezig zijn. Magma uit de diepte wordt aangevoerd door deze kanalen. In dit gebied kun je prachtige Maaren bezoeken en de omliggende steden en dorpjes. Bijvoorbeeld de hoofdstad van de regio, Daun, is gelegen aan de Dauner Maare. De drie iconische kratermeren hier zijn het gezicht van de regio. Verder zijn er de plaatsen Hillesheim en Nürburg, die laatste plek ken je misschien wel van de bekende Nürburgring. Of het plaatsje Wallenborn met de bekende koudwatergeiser! Voor dit mooie natuurfenomeen hoef je dus niet ver te reizen!

Fauna

Door de grote variaties in het landschap, is de fauna in de regio ook erg afwisselend. Het gebied is immers niet voor niets zo geliefd als vakantiebestemming voor natuurliefhebbers. De vele soorten zoogdieren, vogels, vissen, reptielen en insecten zijn een lust voor het oog. Met een beetje geluk kun je zelf zien hoe bevers het landschap naar hun wens inrichten en misschien zie je zelfs de oehoe tijdens zijn jachtvlucht. De kleuren van de ijsvogel zijn schitterend als hij het water induikt van de heldere beken en riviertjes om een visje te vangen. Het is ongelofelijk hoeveel dieren er te bewonderen zijn in dit prachtige groene gebied, je kan er niet omheen. De zeldzame libellen en vlindersoorten vallen bijna iedereen wel op, zoals de met uitsterven bedreigde blauwe vuurvlinder. Mocht je veel dieren willen zien, dan is het aan te raden om onder begeleiding van een natuurgids de gevarieerde fauna te bewonderen door middel van uitgezette routes. Geniet tijdens jullie verblijf in een vakantiehuisje in de Eifel dus echt van al het moois dat dit gebied te bieden heeft.

Wisselende seizoenen

De Eifel regio is het hele jaar door een prachtige vakantiebestemming. In de winter is er kans op een adembenemend wit gekleurd landschap. Ideaal om de feestdagen door te brengen met familie of vrienden, of gezellig met zijn tweetjes in een vakantiehuisje. In de lente kleurt het voorjaar het witte landschap om in een landschap vol kleur en vrolijkheid. Een prachtig moment om te wandelen terwijl de vogels om je heen fluiten en de bomen hun bladeren weer terugkrijgen. De zomers zijn aangenaam en het geschikte moment om te kanoën of mountainbiken bijvoorbeeld. Tot slot de herfst, in dit seizoen is het vrij rustig in de regio, terwijl het misschien wel het mooiste seizoen is in de Eifel. De dagen worden korter en de bossen kleuren prachtig in rode en gele tinten. Vooral voor wandelingen is deze periode erg aantrekkelijk, maar ook voor motortochten of gezellige autoritjes. Tussen september en oktober is de kans het grootst dat je kan genieten van een gouden herfst met hier en daar nog wat zonnige dagen tussendoor.

Nationaal Park Eifel

In deze prachtige omgeving kriebelt het bij iedereen om naar buiten te gaan en niet de hele dag in je vakantiehuisje te spenderen. In het noorden van de Eifel bevindt zich het nationaal park Eifel. Hier kun je prachtige wandelingen en fietstochten maken en het stuwmeer de Urftsee bezichtigen. Tijdens je bezoek aan dit park kun je het ontspannen gevoel ervaren, want dat is waar het is deze omgeving om draait: volledig tot rust komen en even resetten. En het park is slechts 3 uurtjes rijden van Nederland af en het voelt alsof je in een andere wereld staat. De velden vol bloemen en de stromende beekjes zorgen voor een sprookjesachtig gevoel. Mocht je er een hele dag zijn, dan kun je overwegen om lekker te lunchen met een picknick langs de heldere riviertjes om vervolgens de heuvels omhoog te klimmen om te genieten van de indrukwekkende vergezichten.

Kasteel Eltz

Dit kasteel lijkt wel uit een sprookje te komen! Wanneer je het ziet, dan kun je je ogen bijna niet geloven. Het kasteel staat op een steile rots en eromheen zie je niets anders dan groen. Houd je van architectuur, dan is dit kasteel echt een droom voor jou. Het kasteel ligt ingesloten in het Eltzerbos, dat een beschermd natuurgebied is. Het Eltzerbos is ook een zeer populaire wandelbestemming. Je kunt het kasteel van binnen bekijken door middel van een rondleiding. In Eltz kun je nog een echte wapen- en schatkamer aanschouwen! Verder kun je onder andere een bezoekje brengen aan de binnenplaats, de ridderzaal en de keuken bekijken. Ook vind je er diverse kunstwerken en bijzondere objecten. Dit prachtige kasteel wordt trouwens nog bewoond door de graaf en de gravin, is dat geen sprookje?

Kerst in Duitsland

Wanneer je verblijft in een vakantiehuisje in de Eifel tijdens de Kerstperiode, dan kun je je lol op. De grootste en mooiste kerstmarkten vind je namelijk in Duitsland! Eind November kun je daar al genieten van de opening van diverse Kerstmarkten. Je vindt er zoveel, dat we ze hier natuurlijk niet allemaal op kunnen noemen. In sommige steden heb je zelfs wel meer dan 4 verschillende, grote Kerstmarkten! Een aantal plaatsen die je absoluut niet mag missen wat betreft Kerstmarkten zijn: Keulen, Aken en Düsseldorf.

Het is ontzettend gezellig om met je partner om met je gezin over de gezellig kerstmarktjes rond te struinen. Terwijl je overal om je heen prachtige versieringen vindt, leuke kerstlampjes en kerstbomen tegenkomt en zelfs Engelen kunt spotten, kun je ook nog eens genieten van de vele eetkraampjes die je er zult vinden. Denk bijvoorbeeld aan churro’s, curryworst, hamburgers en flammkuchen. Ook kun je er niet omheen om te genieten van een heerlijke glühwein. Voor de kids is er natuurlijk ruime keuze uit warme chocolademelk met slagroom en daarop allerlei lekkere snoepjes, zoals marshmallows, smarties, rolo’s, enz.

Op de Kerstmarkten vind je ook diverse, schattige kraampjes waar je van alles kunt kopen. Zo zul je er kraampjes zien waar ze écht, typische Duitse hebbedingetjes verkopen, maar ook gewoon kraampjes waar je jassen en kleding kunt kopen. De kraampjes zien er natuurlijk niet zo uit als wanneer je naar een markt gaat. De meeste zijn echt heel erg mooi en van hout gemaakt. Uiteraard zijn alle kraampjes ook weer rijkelijk versierd met lampjes en andere kerstdecoratie. Trek er gerust een dagje voor uit wanneer je van plan bent om meerdere Kerstmarkten in 1 stad te gaan bezoeken. Sommige liggen namelijk nogal een flink stuk uit elkaar, waardoor je af en toe wel eventjes onderweg bent. Heb je geen zin om uren kwijt te zijn aan het zoeken van een parkeerplaats? Kies dan eens voor een taxi of voor het openbaar vervoer. Wil je zeker weten dat jullie goed voorbereid op weg gaan? Vraag dan gerust wat advies aan de eigenaren van jullie accommodatie.

Wandelvakantie

Ben je van plan om veel te gaan wandelen in de Eifel? Een goede voorbereiding is dan absoluut noodzakelijk. Je kunt niet zomaar van het één op het andere moment besluiten om een wandelvakantie te gaan houden, zonder dat je weet wat je nodig hebt. Ga je bijvoorbeeld wandelen in een bergachtig gebied? Dan zijn stevige, hoge schoenen echt van belang. Ga je juist ergens wandelen met veel rivieren, waar je misschien wel doorheen moet? Dan is het natuurlijk belangrijk dat je schoenen waterdicht zijn, maar ook eventueel je kleding en zelfs je tas. Gelukkig is alles tegenwoordig gemakkelijk verkrijgbaar en kun je je volop laten adviseren door verkoopmedewerkers of de online klantenservice. Hier hebben we in ieder geval een aantal belangrijke punten voor je op een rijtje gezet.

Wandelschoenen

Zorg dat je een goede en stevige wandelschoen hebt wanneer je van plan bent om veel te gaan wandelen. Voor de ene kan dit juist een stevige sportschoen zijn, terwijl de ander juist zweert bij bergschoenen. Nogmaals, dit hangt natuurlijk ook af van wat voor soort wandeling je gaat maken. Ook is het vaak zo dat jongere mensen ander soort schoenen nodig hebben dan wat oudere mensen. Naast wandelschoenen zijn ook de sokken belangrijk! Kies het liefst voor ademende sokken die speciaal ontwikkeld zijn voor lange wandelingen. Voordat je op vakantie gaat, is het belangrijk om de schoenen nog wel even in te lopen! Het zou natuurlijk zonde zijn dat je de schoenen op vakantie aantrekt en dat je meteen een blaar hebt. Trek ze van tevoren zeker een paar keer aan en loop er alvast een flink stuk mee. Zo kunnen je voeten eraan wennen en weet je of ze geschikt zijn voor lange wandelingen tijdens jullie vakantie in de Eifel.

Nordic walking stokken

Je kent ze vast wel; de nordic walking stokken. Een aantal jaar geleden waren deze namelijk echt in opkomst en zag je ze ineens overal! De laatste tijd is het wat minder, maar dat betekent niet dat je ze niet meer kunt gebruiken. Nordic walking stokken zijn namelijk goed voor een complete work-out en sommige mensen kunnen door de stokken een stuk langer wandelen. Door met de stokken te lopen, belast je je lichaam namelijk minder. Ook train je door middel van het lopen met deze stokken je rug én je armen, terwijl je met wandelen zelf over het algemeen alleen de beenspieren traint. Laat je informeren in een winkel als je niet weet of je ze wilt gebruiken of niet.

De juiste kleding

Tijdens een wandeling is het belangrijk dat je niet te warm ingepakt bent, maar je moet het ook niet koud hebben. Dit hangt dus sterk af van de temperaturen waarin je gaat lopen. Ook ligt het aan het seizoen en waar je je bevindt. Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat je stevige kleding moet dragen. Denk bijvoorbeeld aan een sportbh, een ondersteunende legging en een strak t-shirt of longsleeve. Al is dit tijdens een niet zo stevige wandeling niet per se nodig. Wandel je dus op een wat langzamer tempo, dan is het vooral belangrijk dat de kleding ademend is en lekker zit. Het moet dus niet schuren of in de weg zitten. Wanneer je wel kiest voor strakke kleding, zorg er dan ook weer voor dat het ademend is, maar ook dat het van vochtafdrijvend materiaal gemaakt is. Op die manier kan het zweet worden afgevoerd en wanneer het nat wordt door een riviertje of door de regen, zal het snel weer opdrogen. Is het koud en/of nat? Kies dan voor een sportjack die winddicht en waterdicht is. Ga je wandelen in de sneeuw, dan zijn er natuurlijk andere maatregelen nodig. Laat je in dat geval adviseren door een expert in de winkel of online.

Een moment voor jezelf

Soms ben je echt even toe aan niets anders dan rust en ontspanning. De hectiek van je dagelijks leven staat steeds meer op de voorgrond en je hebt bijna geen momenten meer voor jezelf. Het kan op zo’n moment goed zijn om even een stapje terug te doen en even wat meer aan jezelf te denken. Ga even rustig zitten en plan een dag, een weekend of zelfs een week of langer voor jezelf in. Je kunt zelf het beste inschatten waar je behoefte aan hebt en wat er mogelijk is. Is langer dan een dag niet mogelijk? Kies dan voor een dag ontspanning en even helemaal niets doen.

Bij Natuurhuisje vind je absoluut wat je zoekt. De accommodaties staan vaak middenin de natuur en ver weg van de drukte van toeristen of het stadsleven. Ben je dus toe aan een moment voor jezelf? Of een moment met je partner en/of de kinderen? Laat je dan eens verrassen door de diverse mogelijkheden die Natuurhuisje te bieden heeft. Geniet bijvoorbeeld van luxe door middel van een glamping vakantie te boeken. Of maak het nóg wat bonter en boek een villa met een zwembad! We zijn ervan overtuigd dat we ook voor jou hét perfect vakantiehuisje in de Eifel hebben. Ga je voor totale ontspanning? Kies dan eens voor een accommodatie of kleinschalig vakantiepark met sauna of een jacuzzi! Op die manier geniet je echt van een ontspannen verblijf. Laat je eens lekker in de watten leggen en ontdek dat je ’s avonds heerlijk zult slapen. Zelfs het wakker worden is in onze accommodaties een feestje. Open de gordijnen en geniet van de vogeltjes die fluiten. Verder ervaar je alleen stilte en geluiden van de natuur. Een keertje niet wakker worden door je wekker en meteen gehaast uit bed springen, is gewoon al ontzettend fijn!

Ervaar je stress of heb je het de laatste tijd ontzettend druk? De natuur kan je absoluut tot rust laten komen en helpen te ontspannen. Een wandeling door het bos of over het strand kan een zeer prettige werking hebben op lichaam en geest. Je leeft in het moment en ervaart al het moois om je heen. Sta af en toe even stil en snuif de frisse lucht op. Tijdens een boswandeling of een strandwandeling is er meestal wel een tentje in de buurt waar je even heerlijk een kop warme chocomelk kunt drinken. Of geniet na de wandeling van een heerlijke lunch of in de zomer van een lekker, koud ijsje! Ontdek de natuurlijke schoonheid van deze regio tijdens je verblijf in een van de vakantiehuisjes of kleinschalige vakantieparken uit ons ruime aanbod. Zo kun je ervoor kiezen om in het Duitse gedeelte van de regio te verblijven, maar ook in het Belgische. Het aanbod is ruim en daarom is er voor iedereen die kennis wil maken met deze regio dicht bij huis, wel iets te vinden. De regio Eifel laat zien dat een gebied niet groot en wild hoeft te zijn om als prachtige vakantiebestemming te dienen. Begin meteen met de zoektocht naar jouw perfecte vakantiehuisje in de Eifel!