Fietsvakantie in Drenthe

Wat is er leuker dan een fietsvakantie in het mooie Drenthe? Als je kiest voor een vakantie in eigen land, is een vakantie met de fiets natuurlijk ideaal. Neem de fietsen mee van thuis of huur een accommodatie die beschikt over eigen fietsen. Helemaal fijn is het natuurlijk als je gebruik kunt maken van een elektrische fiets. Op die manier ben je na een dagje fietsen niet helemaal uitgeput en kun je ook wat verder weggaan. Ontdek de mooiste plekjes en vergeet je picknickspullen niet mee te nemen!

Lees meer over fietsvakantie in drenthe

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Fietsvakantie in Drenthe

Wat is er leuker dan een fietsvakantie in het mooie Drenthe? Als je kiest voor een vakantie in eigen land, is een vakantie met de fiets natuurlijk ideaal. Neem de fietsen mee van thuis of huur een accommodatie die beschikt over eigen fietsen. Helemaal fijn is het natuurlijk als je gebruik kunt maken van een elektrische fiets. Op die manier ben je na een dagje fietsen niet helemaal uitgeput en kun je ook wat verder weggaan. Ontdek de mooiste plekjes en vergeet je picknickspullen niet mee te nemen!

In Drenthe is natuurlijk van alles te beleven. Het bevindt zich tevens naast een aantal andere provincies en ook nog eens aan de grens van Duitsland. Een uitstapje naar ons buurland is dus ook zo gemaakt. Bovendien barst het van de leuke activiteiten en mooie natuurgebieden in Drenthe. Bezoek eens een natuurreservaat of een nationaal park en ga ook zeker een dagje winkelen in één van de gezellige steden. Ontdek de mooiste bossen, fiets langs het water en wandel door de heide. Omdat onze accommodaties zich midden in de natuur bevinden kun je de ochtend al beginnen met een fijne korte wandeling.

Natuurlijk kun je ook meteen beginnen met de fietstocht. Plan je route vanaf het huisje of neem de fietsen mee op de auto en plan je route vanaf een ander punt. Er zijn altijd wel een aantal fietsroutes te verkrijgen, maar je kunt natuurlijk ook op eigen houtje gaan fietsen. Bijna iedereen is tegenwoordig wel in het bezit van een gsm met GPS, dus verdwalen hoeft sowieso niet meer. Ook kan het handig zijn om een landkaart mee te nemen, zodat je op de ouderwetse manier op ontdekkingstocht kunt gaan. Bekijk snel de mogelijkheden van onze Natuurhuisjes in Drenthe voor jullie volgende fietsvakantie!

Bezoek de Nationale Parken van Drenthe

In Drenthe zelf zijn maar liefst 3 Nationale Parken te vinden. Dat betekent dus dat je als natuurliefhebber in Drenthe absoluut goed zit. Je hoeft in principe niet eens de grens over of een bezoekje te brengen aan een naastgelegen provincie. Zeker omdat je op de fiets gaat, kun je eindeloos blijven fietsen. Natuurlijk is het te veel om allemaal in een paar dagen te zien, maar als je kiest voor een langere vakantie kun je alle 3 de gebieden prima verkennen. De 3 Nationale Parken zijn het Nationaal Park Drents- Friese Wold, het Nationaal Park Dwingelderveld en Nationaal Park De Drentsche Aa.

Bij het landschap van de Drentsche Aa draait niet alles om natuur, maar ook om landbouw en leefbaarheid. Vanwege de hoge cultuurhistorische waarde van het landschap in dit gebied, krijgen de bescherming van natuur en van cultuur hier evenveel aandacht. Natuurlijk kun je op de fiets ook talloze andere natuurgebieden ontdekken. Een aantal routes waar je onder andere uit kunt kiezen zijn de Roldertorenroute van maar liefst 50 kilometer, de Brandeveenroute van 39 kilometer en de Sleenerzandroute van 44 kilometer. Uiteraard zijn er nog veel meer te vinden op internet. Natuurlijk kun je ook prima gewoon gaan fietsen en daarbij de bordjes volgen. Kies bijvoorbeeld een leuke plaats en fiets daar naartoe, eventueel met een omweg. De kans is groot dat je een aantal prachtige plekjes tegenkomt!

Wat kun je nog meer doen behalve fietsen?

Tijdens een fietsvakantie ga je natuurlijk fietsen. Toch kan het ook zijn dat je wel eens een dagje ergens anders zin in hebt. In dat geval kun je natuurlijk kiezen voor een dagje ontspannen. Je kunt dan lekker bij het huisje blijven en in de tuin gaan zitten, maar je kunt ook kiezen voor een dagje naar de spa. Of wat dacht je van een heerlijk dagje naar het strand? In Drenthe is natuurlijk geen zee te vinden, maar je kunt er prima naar een meer gaan om te zonnen en te zwemmen. Neem een goed boek mee en geniet van een middagdutje. Daarna ben je weer helemaal opgeladen om de volgende dag weer een heel stuk te gaan fietsen.

Je kunt fietsen ook combineren met een andere activiteit. Denk bijvoorbeeld aan een dagje winkelen, waarbij je naar de bestemming fietst. Of ga eens lekker sightseeën in de omgeving. Zoek bijvoorbeeld een paar mooie bezienswaardigheden uit en ga deze al fietsend ontdekken. Stop tussendoor bij een mooi kasteel of een mooie kerk en leer wat over de geschiedenis. Vergeet niet wat foto’s te maken tussendoor. Natuurlijk is het ook heerlijk om wat picknickspullen mee te nemen. Overal vind je tegenwoordig wel een mooi plekje om te gaan zitten of om je kleedje neer te leggen. Ben je bang voor beestjes in het gras? Dan zoek je natuurlijk een mooi picknickbankje uit.

Het weer speelt een belangrijke rol tijdens jouw fietsvakantie

Als je kiest voor een fietsvakantie in Drenthe, wil je natuurlijk een beetje weten hoe het weer is. Omdat je natuurlijk zoveel naar buiten zal gaan, is het wel zo fijn als je goed voorbereid bent. Wist je dat we in Nederland beschikken over een gematigd zeeklimaat? Dat houdt in dat het er relatief vochtig is en dat er duidelijk sprake is van seizoenen. De temperatuurverschillen tussen de zomers en de winters zijn niet extreem groot en er is sprake van milde wintertemperaturen. Uiteraard staat Nederland bekend om zijn vele regen, wat vaak wel jammer is. Gelukkig kun je je hierop voorbereiden door regenkleding mee te nemen. Toch hebben we in de zomer vaak geluk en zitten er prachtige dagen bij met temperaturen tussen de 20 en 35 graden. Heel af en toe komt er zelfs een hittegolf voorbij die zomaar een paar dagen kan duren.

In Nederland is de lente de droogste periode van het jaar. Omdat de zomers steeds warmer worden is er ook meer kans op flinke regenbuien en onweer. Toch valt de meeste regen in Nederland in de herfst. Alleen op de plekken van Nederland die hoog liggen is meer kans op sneeuw. Verder valt er over het algemeen weinig sneeuw in Nederland en als het valt is het vaak ook zo weer weg. Wil je op de fiets volop van de natuur genieten en daarbij ook nog eens droog blijven? Qua temperatuur en klimaat is de lente het perfecte moment om deze provincie te bezoeken. Je hebt dan de minste kans op regen of op hittegolven.