Last minute Groningen

De meest noordelijke provincie van Nederland, Groningen, is lange tijd een vrij onbekende toeristische bestemming geweest, maar tegenwoordig weten steeds meer vakantiegangers de stad Groningen, het Westerkwartier of het Nationaal Park Lauwersmeer te vinden. Massatoerisme kennen ze in de natuurlijke gebieden van Groningen nog niet, dus als je tijdens je verblijf in een Gronings vakantiehuis op zoek bent naar rust en ruimte, dan ben je hier helemaal op de goede plek!

Lees meer over last minute Groningen

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Last minute Groningen

De meest noordelijke provincie van Nederland, Groningen, is lange tijd een vrij onbekende toeristische bestemming geweest, maar tegenwoordig weten steeds meer vakantiegangers de stad Groningen, het Westerkwartier of het Nationaal Park Lauwersmeer te vinden. Massatoerisme kennen ze in de natuurlijke gebieden van Groningen nog niet, dus als je tijdens je verblijf in een Gronings vakantiehuis op zoek bent naar rust en ruimte, dan ben je hier helemaal op de goede plek!

Niet elke vakantie hoeft weken van tevoren te worden gepland. Soms ben je toe aan een weekend weg en heb je behoefte aan rust en ontspanning. Je wilt de drukte op werk en in huis even helemaal los kunnen laten. Een spontane last minute vakantie kan een leuk idee zijn dat enkele dagen voor vertrek bij je opkomt. Ook kun je van tevoren nog even het weerbericht checken en daar jouw vakantie op afstemmen. Een last minute reis betekent trouwens niet dat de reis één minuut voor vertrek wordt geboekt, maar wel kort voor vertrek.

Dit kan bijvoorbeeld enkele dagen voor vertrek zijn. Het is soms kort dag om de geschikte accommodatie te vinden voor een last minute vakantie. Je kan het beste eerst voor jezelf bepalen naar welke streek of stad je wilt. Als je dit hebt bepaald, wordt de zoekopdracht al een stuk specifieker, waardoor je kan kijken naar het type accommodatie dat je het liefste boekt. Je kan kiezen voor een comfortabel verblijf zoals een bungalow of voor een uniek verblijf zoals een yurt of boomhut. Er zijn zelfs last minute veel verschillende mogelijkheden, waardoor je vast iets kan vinden dat het beste bij je past! In een Natuurhuisje in Groningen beleef je een ultiem rustige vakantie middenin de natuur in een kleinschalige, unieke accommodatie op een unieke plek ver weg van het massatoerisme! Misschien ben je bang dat er weinig aanbod meer is als je zo kort voor vertrek boekt, maar dat valt reuze mee. Gelukkig vind je het complete overzicht van last minute huisjes in Groningen op deze pagina.

Ontdek de mooiste natuurgebieden van Groningen

Groningen is een prachtige locatie voor de echte natuurliefhebber. De provincie heeft een gevarieerde natuur, waarbij vele meren zich afwisselen door uitgestrekte polders. Groningen bevat daarmee één van de oudste Europese cultuurlandschappen, grenzend aan de Wadden. De Waddenzee biedt vele gezichten en daarmee ook een variëteit aan flora en fauna. In het water en op het land leven in dit gebied ruim 10.000 verschillende planten en dieren! Je raakt hier niet snel uitgekeken, mede door het rauwe landschap, de zeehonden, ganzenkolonies en andere vogelsoorten die hier elk jaar weer overwinteren.

Een gebied dat zeer populair is bij natuurliefhebbers, is het Lauwersmeer. Dat is ook niet zo gek, want je vindt hier uitgestrekte graslanden, wilgenbossen, plas- drasgebieden en moeras. In het gebied lopen Konikpaarden en Schotse Hooglanders. Deze zorgen ervoor dat de verschillende landschapstypen ook in stand blijven. Wanneer deze beesten er niet zouden lopen zou het gebied dichtgroeien met een groot wilgenbos. Ieder seizoen heeft een totaal eigen karakter en is op haar manier boeiend, zeker in het Lauwersmeer. In de winter kun je er genieten van duizenden eenden en ganzen die er op de weilanden foerageren. In het voorjaar staan alle bloemen en planten en de bloei, waaronder een aantal zeldzame orchideeën. In de zomer kunt u er heerlijk wandelen en fietsen en genieten van de natuur.

Ga wadlopen, fietsen en varen

Vanuit Groningen worden er jaarlijks verschillende wadlooptochten georganiseerd richting de bij de provincie behorende onbewoonde Waddeneilanden: Rottumeroog, Rottumerplaat en Zuiderduintjes. De stad Groningen biedt een schat aan mogelijke activiteiten, die ook met de kids leuk zijn om te ondernemen. Beklim de Martinitoren, vier het Gronings Ontzet of breng een bezoek aan de Hortus Botanicus in Haren. Voor ‘gewoon’ fietsen, wandelen en varen kun je in een vakantiehuis in de provincie Groningen, net zoals in veel andere Nederlandse provincies, uiteraard ook je hart ophalen.

Ook bij slecht weer is er uiteraard genoeg te doen. Als het bijvoorbeeld regent, kun je natuurlijk altijd gaan winkelen in een overdekt winkelcentrum. Ook een bezoek aan een mooi kasteel of een mooie kerk is dan goed te doen. En wat dacht je van een bezoekje aan een museum? Waar je ook verblijft in Nederland, overal is wel wat te ontdekken! Ook is er overal wel iets te doen qua indooractiviteiten. Denk hierbij aan minigolf, paintballen, bowlen of karten. Als je lekker op pad bent en het begint ineens te regenen kunnen jullie altijd nog even schuilen in een restaurant. Maak van deze gelegenheid gebruik om eens uitgebreid te lunchen of te dineren in een goed restaurant. Verwen jezelf gerust tijdens deze last minute vakantie in Groningen.

Hoe zit het met het weer in deze provincie?

Uiteraard ben je bekend met het Hollandse weer. Je wist vast ook al dat er in Nederland sprake is van een gematigd zeeklimaat. Maar wat houdt dat eigenlijk precies in? En hoe zit dat precies in Groningen? Een gematigd zeeklimaat houdt in dat het behoorlijk wisselvallig is, maar dat er wel sprake is van seizoenen. Ook is de temperatuur de laatste tijd behoorlijk aan het stijgen in de zomer. De winters zijn nog milder dan normaal en de zomers worden steeds warmer.

Toch kan de winter ons nog wel eens verrassen met een flinke temperatuurdaling en flinke vorst in de nacht. Een hittegolf is ook niet meer ongewoon in ons eigen landje. In Augustus 2020 was er zelfs sprake van een hittegolf die maar liefst 8 dagen duurde! In Limburg liepen de temperaturen hierbij op tot wel 38 graden. In Groningen was dit een aantal graden minder. In April 2021 heeft het zelfs nog een aantal dagen gesneeuwd! Dat is nou echt typisch Nederland.

Doordat Groningen in het noorden ligt is de temperatuur er gemiddeld iets lager dan in de rest van Nederland. In Groningen wordt dan ook gesproken van een zeeklimaat. Door de wind uit zee daalt de temperatuur in de winter minder snel als in de gebieden waar sprake is van een landklimaat. Qua temperatuur en klimaat is de zomer het perfecte moment om deze provincie te bezoeken. Je hebt dan de minste kans op regen en de temperaturen zijn er zeer aangenaam. Gelukkig kun je bij het boeken van een last minute vakantie kort van tevoren het weer nog even checken.