Last minute Veluwe

De bosrijke landstreek Veluwe bevindt zich in de provincie Gelderland. Het is veruit het bekendste natuurgebied van heel het land en daarom een must-see voor alle liefhebbers van natuur. Vanuit een vakantiehuisje op de Veluwe kan jong en oud alle kanten op. Cultuur, natuur en historie komen hier namelijk samen en zorgen ervoor dat je je op de Veluwe weken kunt vermaken zonder ook maar enigszins verveeld te raken. Er is veel te zien én te doen. Je vindt er dieren, rust, ruimte en tal van outdoor activiteiten. De Veluwe is één van de pareltjes van de Nederlandse natuur. Naast prachtige flora kent het gebied ook een gevarieerde wildpopulatie. Zo vind je er bijvoorbeeld wilde zwijnen, maar ook edelherten, boommarters en vossen. Kom het zelf beleven!

Lees meer over last minute Veluwe
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Last minute Veluwe

De bosrijke landstreek Veluwe bevindt zich in de provincie Gelderland. Het is veruit het bekendste natuurgebied van heel het land en daarom een must-see voor alle liefhebbers van natuur. Vanuit een vakantiehuisje op de Veluwe kan jong en oud alle kanten op. Cultuur, natuur en historie komen hier namelijk samen en zorgen ervoor dat je je op de Veluwe weken kunt vermaken zonder ook maar enigszins verveeld te raken. Er is veel te zien én te doen. Je vindt er dieren, rust, ruimte en tal van outdoor activiteiten.

De Veluwe is één van de pareltjes van de Nederlandse natuur. Naast prachtige flora kent het gebied ook een gevarieerde wildpopulatie. Zo vind je er bijvoorbeeld wilde zwijnen, maar ook edelherten, boommarters en vossen. Kom het zelf beleven! De Veluwe bestaat uit zo’n 1000 km² gevarieerd natuurschoon centraal in Nederland en is daarmee ideaal voor een nachtje, weekendje of weekje weg in eigen land. Het natuurgebied bestaat voor het grootste deel uit uitgestrekte bossen, maar daarnaast vind je er ook tal van heidevelden, zandverstuivingen, vennen, landgoederen en kronkelende beken. Het Kootwijkerzand is het grootste stuifzandgebied van de Veluwe en meet zo’n 350 hectare.

Er zijn verschillende mogelijkheden om te overnachten in de Veluwse natuur. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje op of nabij de Veluwe en wil je met eigen ogen zien hoe de natuur hier vrij spel heeft? Bij een last minute vakantie gaat het er natuurlijk om dat je spontaan op vakantie gaat. Niet elke vakantie hoeft weken van te voren te worden gepland. Soms ben je toe aan een vakantie en heb je behoefte aan rust en ontspanning. Je wilt de drukte op werk en in huis even helemaal los kunnen laten. Een spontane last minute vakantie naar Oostenrijk kan een leuk idee zijn dat enkele dagen voor vertrek bij je opkomt.

Op verkenning in de Nationale Parken

Binnen de niet officieel vastgestelde grenzen van de Veluwe liggen twee verschillende nationale parken. Het Nationaal Park Veluwezoom is er hier één van. Dit park beslaat 5000 hectare en wordt beheerd door Natuurmonumenten. De Veluwezoom is het eerste Nationaal Park van Nederland. Het glooiende landschap van stuwwallen, ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd, kenmerkt het gebied. Vanaf de Posbank, een mooi uitzichtpunt in het park, krijg je hiervan een goed beeld. Eén van de stuwwallen is Signaal Imbosch, met bijna 110 meter het hoogste punt van de Veluwe én van Gelderland.

In het Nationaal Park komt groot en klein wild voor, maar je komt er ook veel vogelsoorten en reptielen tegen. Om het park leefbaar en open te houden, worden grote grazers ingezet, zoals Schotse hooglanders en IJslandse pony’s. Weet je niet waar je moet beginnen aan je ontdekkingstocht door de Veluwezoom? Breng dan een bezoek aan het bezoekerscentrum in Rheden. Vanuit hier starten ook diverse wandel-, fiets-, ruiter- en mountainbikeroutes.

De Hoge Veluwe is het bekendste natuurgebied van Nederland

Het tweede Nationaal Park dat zich op de Veluwe bevindt, is de Hoge Veluwe, voor de outdoor liefhebbers een echt hoogtepunt van de Nederlandse natuur. Het park is nauwelijks toegankelijk voor auto’s en ander gemotoriseerd verkeerd, maar je kunt er wel kilometers lang wandelen, paardrijden of segway rijden door steeds weer andere landschappen, met of zonder begeleiding. Ook fietsen is er volop mogelijk, bijvoorbeeld op de ‘’witte fietsen’’ die je gratis mag gebruiken binnen de parkgrenzen. Tussendoor even op adem komen? Breng dan een bezoek aan het beroemde Kröller-Müller Museum, aan Natuurmuseum Museonder of aan Jachthuis Sint-Hubertus. Ook mogelijk is een bezoek aan één van de wildobservatiepunten. Misschien spot je wel een ree, edelhert of wild zwijn!

Niet gelegen in één van de twee nationale parken, maar absoluut wel noemenswaardig, is Kroondomein Het Loo. Dit domein is met zijn ruim 10.000 hectare het grootste landgoed van Nederland. Het landgoed strekt zich uit ten noordwesten van de plaats Apeldoorn. Het grootste deel van het landschap, zo’n 80%, bestaat er uit bossen. Daarnaast vind je er ook enkele heidevelden en akkerland. 50 hectare van het landgoed op de Veluwe betreft bebouwing en de daarbij horende tuinen. Een voorbeeld hiervan is Paleis Het Loo. Dit voormalig koninklijk paleis en diens paleistuinen zijn toegankelijk voor publiek.

Op de Veluwe is nog veel meer te beleven!

Omdat de Veluwe zo groot is, is er natuurlijk ook genoeg te doen. Je kunt namelijk kiezen uit allerlei plaatsen als het gaat om een vakantie op de Veluwe. Denk bijvoorbeeld aan Nijkerk, Otterlo, Emst of Terwolde. Je vindt altijd dus wel een leuk dorp of mooie stad in de buurt. Tijdens je vakantie op de Veluwe zal alles voornamelijk in het teken van natuur staan. Toch is het leuk om daarnaast ook wat cultuur te gaan snuiven. Wat dacht je van een dagje sightseeën of een dagje shoppen? Breng een bezoekje aan een mooi kasteel, een pittoresk dorpje of geniet gewoon van een dagje door de stad slenteren. Natuurlijk is er volop keuze uit diverse terrasjes, dus een hapje of een drankje mogen ook niet ontbreken.

Ontdek de mooiste dorpen van Gelderland

Een dorpje dat ook zeker een bezoekje waard is, is Loenen. Het ligt tussen Apeldoorn en Arnhem. Hier kun je uitstekend winkelen en een beeldentuin bezoeken. Ook vind je hier een aantal oorlogsmonumenten. Een andere optie is Hoenderloo, waar je ook heerlijk een dagje kunt rondslenteren. Dit dorp heeft een zeer rijke geschiedenis, en vormt daarnaast één van de drie toegangspunten tot de Hoge Veluwe. Naast het Nationale Park de Hoge Veluwe en de verschillende schattige dorpjes, kun je ook de andere landschappen van de Veluwe verkennen. Dit zijn natuurgebieden die geen nationaal park vormen, maar wel even mooi zijn. Je kunt onder andere heerlijk vertoeven met een heerlijke wandeling of fietstocht door de heidevelden, grasvlakten en de stuifzandlandschappen.

Wat ook altijd leuk is om te doen, is het bezoeken van een pretpark. Ook een mooie botanische tuin of landgoed is nooit ver weg. Zelfs een buitenpark kan voor een leuke dag zorgen. Neem een picknickkleed mee en geniet van elkaars gezelschap en van wat lekker eten en drinken. Natuurlijk kun je ook altijd een bezoekje brengen aan een plas of een meer. Zo komt iedereen de dag wel door! Neem af en toe een duik, speel een potje beachtennis en lees een boek. Dat is pas echt genieten.

Deze bezienswaardigheden zijn zeker de moeite waard!

Ook qua bezienswaardigheden zit je in Gelderland helemaal goed. Wat dacht je bijvoorbeeld van een bezoekje aan het Kröller Müller museum? Of een dagje weg waarbij je een bezoekje brengt aan Paleis het Loo? Ook Slot Loevestein mag zeker niet ontbreken tijdens jouw last minute naar de Veluwe. Ben jij een fan van Afrika? Dan is het Afrika museum echt wat voor jou! Hieronder hebben we een aantal van deze prachtige bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet.

Slot Loevestein

Een prachtig kasteel en fort waar je de geschiedenis bijna kunt proeven. Het kasteel is onder andere gebruikt als staatsgevangenis waar Hugo de Groot gevangen zat. Deze is na 2 jaar echter ontsnapt door te schuilen in een boekenkist. Na zijn ontsnapping heeft hij nog 24 jaar geleefd. Je vindt er onder andere een museum en er zijn regelmatig exposities. Het Loevestein is tevens het beroemdste kasteel van Nederland.

Het Afrika Museum

Dit mooie museum bevindt zich in Berg en Dal. Hier draait alles om de Afrikaanse cultuur. Je vindt er onder andere kunst dat ontstaan is uit verzamelingen van de Congregatie van de Heilige Geest. Daar werden Afrikaanse voorwerpen verzameld. Het museum is geopend in 1958 en bestaat uit een binnenmuseum met een grote collectie Afrikaanse kunst. Je kunt er ook terecht in een buitenmuseum waar je onder andere beelden uit Zimbabwe kunt bewonderen. Iedereen die van Afrika houdt of meer wil leren over dit continent zit hier helemaal goed!

Kasteel Huis Bergh

Houd je van kastelen? Breng dan zeker een bezoekje aan Kasteel Huis Bergh. Je vindt dit kasteel in 's-Heerenberg en het is gegarandeerd een leuk uitstapje voor de hele familie. Dit kasteel vormt de grootste waterburcht van Nederland en is omringt door een slotgracht. Het mooie hiervan is het feit dat het kasteel zich midden in de bossen bevindt. Uiteraard kun je het kasteel van binnen bekijken en daarbij genieten van prachtige Italiaanse schilderijen. Als kunstliefhebber kom je hier dus absoluut aan je trekken. Laat je verrassen door de prachtige kamers en geniet van een unieke ervaring. Ook de tuinen zijn absoluut de moeite waard! Je vind er namelijk diverse standbeelden en bloementuinen en een wandeling door deze tuinen is dan ook zeer bijzonder te noemen.

Waar op de Veluwe geniet jij van je last minute vakantie?

Kies je voor een van onze natuurhuisjes op de prachtige Veluwe dan kun je kiezen uit diverse, zeer gevarieerde vakantiehuisjes en parken. Bij de vakantieparken op de Veluwe van Natuurhuisje moet je dan niet denken aan grootschalige en drukke parken met tientallen huisjes erop. Bij ons vind je namelijk alleen kleinschalige vakantieparken en zullen er maximaal 30 accommodaties op te vinden zijn. Geniet dus van de rust en privacy waar je naar op zoek bent, terwijl je toch contact kan maken met de buren wanneer jij dat wilt. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een ander soort accommodatie die zich helemaal vrij in de natuur bevindt.

Een aantal bestemmingen op de Veluwe die je bij ons vindt zijn onder andere: Otterlo, Malden, Nijkerk, Groesbeek en Winterswijk. Wat dacht je bijvoorbeeld van een prachtig en luxe huisje met alles erop en eraan in Nijkerk? Deze prachtige woning bevindt zich midden in de polder in een open landschap. Je kunt er onder andere genieten van een infrarood sauna en het uitzicht is er prachtig! Je waant je in luxe, terwijl je geniet van de rust en stilte om je heen. Er zit zelfs een heerlijk ontbijtje bij inbegrepen. Een aantal geweldige bestemmingen voor jouw last minute vakantie op de Veluwe zijn bijvoorbeeld: Laren, Putten, Malden of Hattem.

Het klimaat in Gelderland

Je zal vast wel bekend zijn met het klimaat in Nederland. Ook in de provincie Gelderland is het dus niet veel anders. In principe varieert het weer door heel Nederland namelijk niet zo heel erg. Toch hoor je vaak genoeg op het weerbericht dat de temperaturen in iedere provincie wel wat verschillen. Vooral op erg warme of juist erg koude dagen kan het overal anders zijn. Zo kan het in Limburg bijvoorbeeld sneeuwen in de winter, terwijl het in Zuid-Holland gewoon droog is. Ook kan het in Limburg tijdens een hittegolf 37 graden zijn, terwijl het in Gelderland 33 graden is.

Het klimaat dat in Nederland geldt is een gematigd zeeklimaat. Dat houdt in dat het er relatief vochtig is en dat er duidelijk sprake is van seizoenen. De temperatuurverschillen tussen de zomers en de winters zijn niet extreem groot en er is sprake van milde wintertemperaturen. Uiteraard staat Nederland bekend om zijn vele regen en ook in Gelderland is dat dus niet anders. Toch hebben we in de zomer vaak geluk en zitten er prachtige dagen bij met temperaturen tussen de 20 en 35 graden. Heel af en toe komt er zelfs een hittegolf voorbij die zomaar een paar dagen kan duren.

Aangezien de Veluwe landinwaarts ligt is er weinig sprake van invloed vanuit zee. Hier is de lente dan ook de droogste periode van het jaar. Omdat de zomers steeds warmer worden is er ook meer kans op flinke regenbuien en onweer. Toch valt de meeste regen in dit gebied in de herfst. In de winter is hier ook grote kans op sneeuw, vanwege de hoge ligging van de Veluwe. Wil je als wandelaar volop van de natuur genieten en daarbij ook nog eens droog blijven? Qua temperatuur en klimaat is de lente het perfecte moment om de Veluwe te bezoeken. Je hebt dan de minste kans op regen of op hittegolven.

De perfecte accommodatie voor jouw last minute reis

Een last minute reis betekent niet dat de reis één minuut voor vertrek wordt geboekt, maar kort voor vertrek. Dit kan bijvoorbeeld enkele dagen voor vertrek zijn. Het is soms kort dag om de geschikte accommodatie te vinden voor een last minute vakantie. Je kan het beste eerst voor jezelf bepalen naar welke streek of stad je wilt. Als je dit hebt bepaald, wordt de zoekopdracht al een stuk specifieker, waardoor je kan kijken naar het type accommodatie dat je het liefste boekt. Je kan kiezen voor een comfortabel verblijf zoals een bungalow of voor een uniek verblijf zoals een yurt of boomhut. Er zijn zelfs last minute veel verschillende mogelijkheden, waardoor je vast iets kan vinden dat het beste bij je past!

Of je nu de voorkeur heeft voor een luxe huisje of juist een eenvoudig huisje, er is zelfs last minute meer dan genoeg keuze. Voor wat voor soort natuurhuisje je ook kiest, je brengt je vakantie altijd door in de natuur en weg van de massa. Dit zorgt ervoor dat je helemaal vrij bent om je eigen plan te maken tijdens jouw weekendje weg. Tijdens jouw last minute vakantie in een natuurhuisje op de Veluwe draag je automatisch bij aan een groenere aarde. Voor elke geboekte nacht doneren wij namelijk een euro aan een lokaal natuurproject, zodat we er samen voor zorgen dat de natuur op onze aardbol behouden blijft.

Misschien ben je bang dat er weinig aanbod meer is als je zo kort voor vertrek boekt. Natuurlijk loop je altijd het risico dat de accommodatie die jij het liefste boekt niet meer beschikbaar is. Maar er zal genoeg ander aanbod zijn, waardoor jouw last minute vakantie een groot succes wordt! Op onze website vind je tientallen natuurhuisjes, allen variërend in prijsklasse en luxeniveau. Zo hopen we dat er voor iedereen een geschikt huisje tussen zit! Heb je hulp nodig bij het vinden van jouw volgende vakantiehuis of vakantiebestemming, dan helpen wij je graag. Voor vragen, boekingen en tips zijn wij bereikbaar per telefoon, via social media of per e-mail.