Vakantiehuizen Biosfeerreservaat Entlebuch

Het eerste en tot nu toe nog enige biosfeer reservaat in centraal Zwitserland. In het 400 km2 grote gebied ligt het grootste alpine veenlandschap van het land. Aangezien 90 % van de vennen en droge weilanden zijn verdwenen of gegradeerd in de afgelopen 80 jaar is de bescherming van dit gebied nodig. Sinds 2001 is het verklaard tot biosfeer reservaat.

Lees meer over vakantiehuizen in Biosfeerreservaat Entlebuch
Lees meer over:

Het eerste en tot nu toe nog enige biosfeer reservaat in centraal Zwitserland. In het 400 km****2 grote gebied ligt het grootste alpine veenlandschap van het land. Aangezien 90 % van de vennen en droge weilanden zijn verdwenen of gegradeerd in de afgelopen 80 jaar is de bescherming van dit gebied nodig. Sinds 2001 is het verklaard tot biosfeer reservaat.

Unesco heef dit gebied verklaard als biosfeer reservaat omdat het een uniek verschijnsel voor Zwitserland vertoont en eentje die wereldwijd zeldzaam is. Van droge, basische, karst habitat tot natte, zure veenlandschappen. Deze met alle gradiënten ertussen bevind zich op zeer korte afstand van elkaar wat het zo bijzonder maakt. De diversiteit van deze landschappen heeft voor een grote biodiversiteit gezorgd in planten en dieren.

Niet alleen heeft dit gebied veel te bieden op natuurlijke schoonheiden maar ook cultureel heeft het een aantal mooie dingen. Zo is het oude handwerk van houtskool maken te zien in Romoos of het grootste boek ter wereld. De bedevaartsplaats Heiligkreuz is ook een hoogtepunt.

Flora en Fauna

Vele botanisten komen naar dit gebied om de Juncus stygius (een rus) te bekijken. Oostenrijkste berenklauw, en enkele mossoorten. Een bijzondere vogelsoort in het gebied die speciale aandacht krijgt is de hazelhoen. Deze grondbroedende vogel wordt niet alleen in het park beschermd maar samen met de andere gebieden waar hij voorkomt.

Pseudoblothrus thiebaudi is een pseudo schorpioen van 2 mm groot die in de grotten leeft. Een zeer klein beestje maar wel eentje die kenmerkend is voor het gebied en bescherming behoeft om te zorgen dat zijn leefomgeving behouden blijft.