Vakantiehuizen Dübener Heide

Het Dübener Heide natuurpark strekt zich uit over het zuidoosten van de deelstaat Saksen-Anhalt en  over het noordwesten van Saksen. De Dübener heide bestreikt in totaal een oppervlakte van 75.000 hectare. De steden Leipzig, Halle en Dessau zijn slechts op een steenworp afstand gelegen van dit natuurpark.
 
Lees meer over vakantiehuizen in Dübener Heide
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Het Dübener Heide natuurpark strekt zich uit over het zuidoosten van de deelstaat Saksen-Anhalt en over het noordwesten van Saksen. De Dübener heide bestreikt in totaal een oppervlakte van 75.000 hectare. De steden Leipzig, Halle en Dessau zijn slechts op een steenworp afstand gelegen van dit natuurpark.

Geschiedenis

Het Dübener Heide natuurpark (Duits: Naturpark Dübener Heide) is het eerste natuurpark in Duitsland die het gevolg is van een burgerinitiatief. Om uitbreiding van de koolwinning in het gebied tegen te houden hebben burgers in 1990 er voor gezorgd dat Dübener Heide een beschermd natuurgebied is geworden.

Landschap

Uitgestrekte bossen, grote vennen en heide zorgen voor de vorming van een mooi gevarieerd landschap. De vroegere koolwinning in het gebied is nog terug te zien in de omgeving.

Fauna

De fauna van Dübener Heide is talrijk. Er zijn vele verschillende zoogdieren die zich thuisvoelen in het gebied, zoals edelherten, wilde zwijnen, dassen en verschillende vleermuizen. Maar ook bevers, otters en dwergmuizen komen voor in dit natuurpark. Ook verschillende bosvogels zijn op hun plek in de uitgestrekte bossen zoals zwarte spechten en ruigpootuil. De amfibien die aangetroffen kunnen worden in Dübener Heide zijn onder andere heikikker en watersalamander. Het gebied is daarnaast ook heel goed voor vlindersoorten. Zo komen er maar liefst rond de 350 vlindersoorten voor zoals grote weerschijvlinder en heivlinder.

Flora

In de bossen groeien bosbessen en paddenstoelen. Typische planten voor de omgeving zijn valse salie en witte veldbies. In de moerassen van de Dübener Heide groeien vooral galigaan, waterdrieblad en kleine veenbes. Ook moeras orchidee en klokjesgentiaan kun je op verschillende plekken in het gebied tegenkomen.

Wandelpaden

Natuurpark Dübener Heide is een ideaal natuurgebied voor wandelaars. Zo zijn er meer dan 500 kilometer bewegwijzerde wandelpaden aangelegd, die je langs de mooiste plekjes leiden.