Vakantiehuizen Huis ter heide

Huis ter Heide is landgoed met in het zuidenlandbouwgronden en enkele vennen en in het noordelijke deel naaldbossen. Het was in het verleden wel een heide gebied maar is in 1939 met stoomploegen ontgonnen. Sinds Natuurmonumenten het gebied in 1976 in handen heeft is het begonnen om in de naaldbossen meer variatie te creëren.

Door kleine groepjes bomen te kappen komt er licht op de bodem en is het mogelijk voor loofbomen om zich te vestigen. Uiteindelijk zou het een eiken- en berkenbos moeten worden omdat dit hier van nature thuishoort. Aangezien bossen niet in een snel tempo groeien of veranderen zal het nog even duren voordat het zover is maar ondertussen is al duidelijk te zien dat er meer diversiteit komt in een voorheen kaal bos.
 
Lees meer over vakantiehuizen in Huis ter heide

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Huis ter Heide is landgoed met in het zuidenlandbouwgronden en enkele vennen en in het noordelijke deel naaldbossen. Het was in het verleden wel een heide gebied maar is in 1939 met stoomploegen ontgonnen. Sinds Natuurmonumenten het gebied in 1976 in handen heeft is het begonnen om in de naaldbossen meer variatie te creëren. Door kleine groepjes bomen te kappen komt er licht op de bodem en is het mogelijk voor loofbomen om zich te vestigen. Uiteindelijk zou het een eiken- en berkenbos moeten worden omdat dit hier van nature thuishoort. Aangezien bossen niet in een snel tempo groeien of veranderen zal het nog even duren voordat het zover is maar ondertussen is al duidelijk te zien dat er meer diversiteit komt in een voorheen kaal bos.

Schotse Hooglanders zijn in dit gebied uitgezet om te zorgen dat de bodemstructuur verbeterd en e meer variatie komtin de vegetatie. Doordat ze sommige planten of stukken intensiever begrazen dan andere komt er een andere structuur in de vegetatie.

Flora en fauna
Er zijn drie observatie plekken die de vennen overzien, Leikeven, Grote Bodemven en Plakkeven. Bij het Leikeven is het niet zomaar een observatiehut maar is hoger gelegen zodat het mogelijk is om een weids uitzicht over het gebied te krijgen. Ook is er een vlonderpad zodat met een beetje geluk u in het water de heikikker of de vinpootsalamander ziet. Ook zeldzame plantsoorten als moerashertshooi en water lobelia zijn hier te vinden. Het water heeft een bruinige kleur door de aanwezigheid van humuszuren in het water. Door deze zurige omstandigheden treft u ook andere soorten flora en fauna aan dan met zoet water.

Niet alleen de noordelijke bossen zijn aangepakt maar ook de landbouwstukken in het zuiden. Deze zijn weer omgevormd tot het heide- en vennen gebied wat het voorheen ook was. De klokjesgentiaan is een zeldzame plant die het uitstekend in deze omgeving doet.

Vanuit de observatie punten zult u vogelsoorten in en rond het water vinden als de brilduiker, watersnip en bergeend. Verder hoort u wellicht al de graspieper of ziet u de schaduw van een jagende havik overkomen.