Vakantiehuizen Nationaal Park Bialowieski

Het natuurgebied Białowieski  heeft sinds 1932 de status van Nationaal Park. Dit Nationale Park vormt een natuurterrein, van ongeveer 15.220 hectare. Het staat bekend als het oudste Nationale Park van het land en hier is tevens de Europese bizon met succes opnieuw geïntroduceerd in het wild. Bijzonder aan dit gebied is dat dit het oudst bewaarde oerbos is, wat nog min of meer in een natuurlijke staat is. 

Lees meer over vakantiehuizen in Nationaal Park Bialowieski
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Het natuurgebied Białowieski heeft sinds 1932 de status van Nationaal Park. Dit Nationale Park vormt een natuurterrein, van ongeveer 15.220 hectare. Het staat bekend als het oudste Nationale Park van het land en hier is tevens de Europese bizon met succes opnieuw geïntroduceerd in het wild. Bijzonder aan dit gebied is dat dit het oudst bewaarde oerbos is, wat nog min of meer in een natuurlijke staat is.

Het Nationale Park aan de Poolse zijde is een klein deel van het veel grotere bos van Bialowieza. Oorspronkelijk was het een jachtgebied voor de Russische tsaren en de Poolse koningen. Doordat het jarenlang werd gebruikt als jachtterrein is het beschermd gebleven tegen uitgebreide kap, maar hierdoor zijn er wel vele dieren in het gebied uitgeroeid en gelukkig later weer geïntroduceerd.

Flora

Białowieski Nationaal Park maakt onderdeel uit van een veel groter gebied, namelijk het bos van Bialowieza, wat zowel in Polen als Wit-Rusland ligt. Vroeger was dit gebied een enorm en nauwelijks toegankelijk uitgestrekt bos van honderden kilometers lang en stond ook wel bekend onder de naam Puszcza wat oerbos betekend. Tevens is het bos van Bialowieza het enige overgebleven voorbeeld van een Europees gemengd laaglandbos. In dit oerbos kan men vele florasoorten tegenkomen, wel meer dan 1200, denk hierbij aan de bospaardenstaart, de ruwe berk, de haagbeuk, de wilde lijsterbes, de noorse esdoorn, de zevenster en de boszegge. Daarnaast zijn er eeuwenoude eiken en esdoorns in deze bossen te vinden.

Fauna

Het Nationale Park staat bekend om het succesvol herintroduceren van de europese bizon (ook wel wisent genoemd). Momenteel zijn er meer dan 300 europese bizons te vinden die in het wild in dit park leven. Daarnaast kan men hier ook andere dieren zoals het hert, de wolf, de eland, het wilde zwijn, koninkpaaden, de lynx en de bever tegenkomen. De verscheidenheid van de plantensoorten creëert zeer goede omstandigheden voor de ontwikkeling van vogels en van de zoogdieren die men hier kan vinden. In dit park kan men meer dan 120 vogelsoorten vinden. vogelliefhebbers kunnen hier onder andere de schreeuwarend, de drieteenspecht, de fluiter, de grauwe fitis, de taigaboomkruiper, de kleine vliegenvanger, de bonte vliegenvanger en de withalsvliegenvanger tegenkomen.