Vakantiehuizen Nationaal Park Neusiedler See-Seewinkel

In 1993 is dit prak opgericht en is hiermee het eerste international park van Oostenrijk. Over de grens met Hongarije is in 1991 de wederhelft van het park opgericht. 300 km2 aan steppes, bergen, meren, graslanden en bos wat door verschillende beschermingszones beschermd wordt.

Lees meer over vakantiehuizen in Nationaal Park Neusiedler See-Seewinkel

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

In 1993 is dit prak opgericht en is hiermee het eerste international park van Oostenrijk. Over de grens met Hongarije is in 1991 de wederhelft van het park opgericht. 300 km****2 aan steppes, bergen, meren, graslanden en bos wat door verschillende beschermingszones beschermd wordt.

Het natuurgebied is bijzonder omdat het ongeveer 1200 eigenaren heeft, doordat zij hun gebeid verhuren In Europa zijn alleen in Oostenrijk en Hongarije zout water meren te vinden die zo ver inlands liggen. In dit gebied liggen ongeveer 45 meren, het Seewinkel deel van het park. De bodems van deze meertjes zijn ondoordringbaar waardoor het zout niet weg kan. Afwisselende waterstanden zorgen ervoor dat er de ene keer zoutpannen zijn en na regenval weer meertjes. Heel langzaam neemt het zoutgehalte af waardoor de voordelen voor de halophyten waardoor deze plantengroep zal verdwijnen.

Neusiedler meer is het grootste van het land en heeft een van de grootste rietvelden van Europa, soms wel 5 km breed!

Flora en Fauna

De zoutmeertjes hebben een unieke flora voor het gebied. Door de zoutgradiënt zijn er planten die ook aan de kust voorkomen zoals lepelblad, zulte, zoutmelde en zeekraal.

De grote rietvelden rondom het Neusiedler meer zijn thuis voor de boomkikker, vuurbuikpad, ringslang maar ook spitsmuizen, woelmuizen, reeën en herten voelen zich er thuis. Voor vogels zijn de rietvelden van groot belang. Zo zijn er van de reiger familie alleen al de kwak, purperreiger, kleine en grote zilverreiger en blauwe reiger. Deze en de lepelaar bevinden zich vooral in de natuur reservaat zone. De populaties van zwartkoprietzangers, baardmannen en kleine waterhoen zijn van internationaal belang en worden goed in de gaten gehouden. In het riet bouwen elk jaar duizenden zangvogels hun nest zoals de blauwborst, lijster, rietzanger, snor, rietgors en karekiet maar ook waterral, porseleinhoen, waterhoen en meerkoet. Het gebied is niet alleen voor broed vogels van belang maar is ook voor overwinteren of tussenstop voor trekvogels van belang.