Vakantiehuizen Nationaal Park Port-Cros

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Het nationaal natuurpark Port-Cros is een Frans natuurgebied op en nabij het schitterende eiland Port-Cros in de Middellandse Zee, ten oosten van Toulon. Naast het eiland Port-Cros behoren de naburige eilandjes la Gabinière, le Bagaud en le Rascas en de kustwateren van het vasteland bij het park.

Boven water beslaat het park om en nabij 7000 hectare en 1288 hectare aan kustwateren vormen het eerste mariene natuurpark van Europa, welke in 1963 is opgericht. Het onderwaterpark wordt druk bezocht door sportduikers door de rijke onderwaterwereld en de vele zeebaarzen die hun heil zoeken bij de rustige kustwateren van het park. Dit park is echt een parel en van een uitzonderlijke kwaliteit en daarom is het opgenomen in de lijst van UNESCO Werelderfgoed.

De eilanden hebben zeer bijzondere flora en fauna door het mediterrane klimaat en de zilte lucht. Het is een ‘heiligdom’ voor mediterrane vissoorten en zeezoogdieren en in overeenkomst met Italië en het vorstendom Monaco maakt het park deel uit van het uitgestrekte gebied in de corso-tyrrheneo-Ligurische-Provencaalse wateren die zeezoogdieren beogen te beschermen. De kust en de eilanden zijn een waar paradijs voor iedere zonaanbidder en natuurliefhebber!

Flora en fauna

De flora en fauna van het land moeten aan bijzondere eisen voldoen om met het zilte water en de brandende mediterrane zon om te kunnen gaan. De dalen tussen de hoge rotsen is zijn vochtiger en worden gedomineerd door steeneiken en varens. Het bos is een uitstekende broedplek voor vele vogels, waaronder de Provençaalse grasmus, dwerguiltje en de steenuil. De hogere delen bestaan uit heide met bijzondere soorten zoals mirte, Fenicische jeneverbes, lavendel en rozemarijn. Dit is ook het domein van de twee slangensoorten die het park rijk is. De Montpellier slang en de trapslang die hier op zwarte ratten jaagt en op andere reptielen zoals de kleurrijke westelijke smaragdhagedis. Deze bloemrijke heides zijn ook het thuis voor rode patrijzen en de prachtige Jasiusvlinder, waar de Europese bidsprinkhaan op jaagt.

De kliffen zijn begroeid met tal van bijzondere plantensoorten zoals de boomwolfsmelk, aardbeiboompje, zeelelie en de uiterst zeldzame Genista linifolia. Deze kliffen zijn natuurlijk het koninkrijk van zeevogels waaronder jagers, meeuwen en pijlstormvogels. Op deze kliffen worden dikwijls slechtvalken waargenomen en in uitzonderlijke gevallen ook de Eleonora valk. Naast alle pracht en praal op het land is de onderwater flora en fauna ook adembenemend. De anemonen, zoals de rode zee-anemoon, en de endemische rode gorgoniaan, vormen een kleurrijk aanblik. Tussen de rotsen verschuilen murenen zich voor de grote zeebaarzen die zeer algemeen zijn in deze wateren. Hier kunt u zivh vergapen aan de mooie exemplaren van de pauwlipvis en de regenbooglipvis. U moet wel uitkijken dat u niet op een zee-egel stapt, welke als voedsel dienen voor de onechte karetschildpad. Tijdens het varen is de kans groot dat u vergezeld wordt door een groep tuimelaars die genieten van de boeggolf.

Inloggen