Vakantiehuizen Natuurpark des Hauts-Pays

Natuurpark Des Hauts-Pays beslaat een groot gebied in het zuidwesten van België, tegen de Franse grens aan.  Het gebied is een heuvelrug die het stroomgebied van de Maas en de Schelde scheidt. In de Haut-Pays zijn enkele bosgebieden te vinden. Daarnaast zijn er vele stroompjes, beken, graslanden en akkerland. De vele kleine gehuchten in het gebied maken het landschap compleet. Door de zuidelijke ligging, het heuvelachtige karakter en de afwisseling in het landschap is de natuurwaarde van het gebied zeer hoog.

Lees meer over vakantiehuizen in Natuurpark des Hauts-Pays
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Natuurpark Des Hauts-Pays beslaat een groot gebied in het zuidwesten van België, tegen de Franse grens aan. Het gebied is een heuvelrug die het stroomgebied van de Maas en de Schelde scheidt. In de Haut-Pays zijn enkele bosgebieden te vinden. Daarnaast zijn er vele stroompjes, beken, graslanden en akkerland. De vele kleine gehuchten in het gebied maken het landschap compleet. Door de zuidelijke ligging, het heuvelachtige karakter en de afwisseling in het landschap is de natuurwaarde van het gebied zeer hoog.

Des Hauts-Pays strekt zich uit van Roisin in het westen tot Givry in het oosten. In het gebied wordt redelijk wat landbouw bedreven, maar toch is het landschap er bijzonder fraai. De akkerbouw is vaak kleinschalig, en de bermen zijn rijk begroeid met kruidige planten. Verder wisselen stroompjes en bossen elkaar af. De grond is over het algemeen erg kalkrijk. Er zijn vele mogelijkheden om te wandelen, en wie de hogere delen opzoekt wordt beloont met een wijds uitzicht.

Bossen en verlaten akkers

Een bijzonder biotoop dat in het gebied voorkomt zijn verlaten akkers. Deze voormalige landbouwgebieden zijn verlaten en teruggegeven aan de natuur. De grond op deze percelen is vaak erg kalkrijk, wat ervoor zorgt dat vele soorten zeldzame planten hier kunnen groeien. Diverse soorten orchideeën kunnen dan ook op deze voormalige akkers gevonden worden.

Een prachtig heuvelbos in het gebied is het Bois d’ angre. Dit bos is een kalkrijk hellingbos waarin vele bijzondere planten groeien. In het voorjaar zijn hier onder andere gele anemoon, goudveil en slanke zegge te zien. Het is in België de enige plaats waar de Franse veldbies groeit. Een greep uit de andere zeer zeldzame soorten die in dit bos voorkomen zijn de bleke schubwortel, amandelwolfsmelk, spekwortel en twee soorten naaldvarens. Naast planten groeien er ook enkele zeldzame kalkminnende mossoorten, waaronder het groot klokhoedje en het kammos. Andere bossen in het gebied zijn, van west naar oost, Bois de Rampemont, Bois de Colfontaine, Bois de Sars-la-Bruyère en Bois du Tilleul.

In Des Hauts-Pays zijn daarnaast vele vogelsoorten aan te treffen. In de goed ontwikkelde bossen leven volop spechten, waaronder de middelste bonte specht. In de zomer zijn langs de bosranden regelmatig orpheusspotvogels te horen. Op de akkers leven verschillende gorssoorten, waaronder de zeldzame grauwe gors.