Vakantiehuizen Natuurpark Douro Internacional

In 1998 is dit 85.000 hectare grote gebied uitgeroepen tot natuurpark. Het Spaanse deel wat ongeveer even groot is, is vier jaar later verklaard en samen vormen ze het internationale natuurpark Douro. 

Lees meer over vakantiehuizen in Natuurpark Douro Internacional
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

In 1998 is dit 85.000 hectare grote gebied uitgeroepen tot natuurpark. Het Spaanse deel wat ongeveer even groot is, is vier jaar later verklaard en samen vormen ze het internationale natuurpark Douro.

Er wonen maar liefst 15000 mensen in het park waarvan landbouw de grootste inkomsten bron is. Wijn, olijven, amandelen en sinasappelen zijn de belangrijkste inkomstenbron in de regio dicht bij de rivier. Op de hoogvlaktes is het vaak moeilijker om boomgaarden te hebben dus daar wordt graan verbouwd en liggen vele weidegronden waar schapen, geiten en runderen grazen. Er zijn vele mogelijkheden om te wandelen in het park, enkele gemarkeerde routes maar ook een heel netwerk aan paden.

Flora en fauna

In de hoogvlakte zijn vele meertjes die ook weer vol leven zitten. Adderringslangen (ondanks zijn naam niet giftig), beekschildpadden, Spaanse knoflookpad, vroedmeesterpad, Spaanse watersalamander, marmersalamander en de Spaanse ribbensalamander. Bij het water zijn boomsoorten als de zwarte els, Europese netelboom, wilgen en smalbladige essen. Er zijn ook reptielen die niet gebonden zijn aan het water zoals de boomkikker, Algerijnse zandloper, roodstaartfranjeteenhagedis, parelhagedis, hagedisslang (giftig maar niet dodelijk), trapslang en hoefijzerslang (niet giftig).

Pyreneese desman

Zoogdieren zijn er in alle maten, van de kleine Pyreneese desman (een soort water mol die in snelstromende koude beken leeft) tot de krachtige wolf en alles ertussen in als de wilde katten, genet katten, zwijnen, reeën en de cabrera woelmuis. De vale en de langvleugelvleermuizen zijn de meest algemene soorten. Overdag vliegt er ook van alles, zo kunt u de kleurige bijeneter, de scharrelaar, roodkopklauwier, Moorse nachtzwaluwen maar ook steppevogels als grielen, kleine trappen en kalenderleeuweriken. Zo veel prooi trekt ook vele roofvogels aan, havikarenden, steenarenden, dwergarenden, slangenarend, oehoe, grijze wouw en grote populaties aas en vale gieren.

Niet alleen de fauna heeft een grote diversiteit maar ook de vegetatie. Grote delen van het park zijn bedekt met struiken, er zijn wel 5 soorten brem maar ook kuiflavendel, schermbloemige heide en andere planten als zonneroosje, kegelsilene en bieslelie.