Stuga

Een stuga is een Zweeds type (gezins)woning die bestaat uit één of enkele ruimtes. De oudste en eenvoudigste vorm van een stuga telt slechts één (slaap)kamer. In een stuga is er een opening in het dak voor de rook van de open haard en voor het binnenlaten van daglicht. Tegenwoordig worden stuga’s meestal gebruikt als vakantiehuisje op het platteland. Voor een Zweed is het de droom om een eigen stuga te hebben als tweede huis, het ‘kleine rode huisje aan het meer’ zit bij de Zweden diep geworteld.

Lees meer over stuga's

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Lees meer over:

Stuga

Een stuga is een Zweeds type (gezins)woning die bestaat uit één of enkele ruimtes. De oudste en eenvoudigste vorm van een stuga telt slechts één (slaap)kamer. In een stuga is er een opening in het dak voor de rook van de open haard en voor het binnenlaten van daglicht. Tegenwoordig worden stuga’s meestal gebruikt als vakantiehuisje op het platteland. Voor een Zweed is het de droom om een eigen stuga te hebben als tweede huis, het ‘kleine rode huisje aan het meer’ zit bij de Zweden diep geworteld.

De meeste vakantiegangers zijn vaak verrast door de eenvoudige levensstijl in een stuga. Zweden is immers technologisch een vooraanstaand land, maar een stuga is juist gericht op eenvoud. Zo wordt het fornuis op hout gestookt, komt water uit een natuurlijke bron of waterput en bevindt het toilet zich in een bijgebouw achter het huis. De stuga wordt ook wel een ‘zomerstuga’ genoemt, maar dit wil niet zeggen dat de stuga alleen in de zomer bewoond is. Het hoogseizoen voor de stuga valt tussen Pasen en eind september, maar de meeste stuga’s worden het hele jaar door verhuurd.

De huisjes die wij verhuren in de vorm van een stuga bevinden zich door heel Zweden. Je hebt dus ruime keus en ook in de buurt van jouw favoriete stad of dorp in Zweden is vast wel iets te vinden! Of verken een nieuw dorp of stadje. Wat dacht je bijvoorbeeld van een ontzettend knus en romantisch houten huisje in Gällö? Deze plaats bevindt zich in Noord-Zweden en ligt op een groot eiland. Tijdens jouw vakantie in Zweden is het een must om de prachtige natuur te gaan ontdekken. Lees snel verder en raak geïnspireerd door dit prachtige natuurrijke land.

Heerlijk genieten in de ongerepte natuur van Zweden

Als er één land is waar het barst van de natuurgebieden is het wel Zweden. Je vindt hier ontelbare Nationale Parken en prachtige groene bossen. Een nationaal park dat je absoluut gezien moet hebben is het Fulufjället National Park. Dit park bevindt zich in het westen van Zweden, net over de grens, en is zeer populair bij natuurliefhebbers. Je kunt er eindeloos wandelen en genieten van al het moois dat de natuur te bieden heeft. In dit park vind je tevens de hoogste waterval van Zweden. Zijn naam heeft het park te danken aan de berg Fulufjället, die zich ook in dit park bevindt, deze berg is 1044 meter hoog. De waterval die je hier tegenkomt is maar liefst 93 meter hoog, met een vrije val van 70 meter.

Ook het Nationaal Park Åsnen mag zeker niet ontbreken. Dit prachtige gebied bevindt zich in het zuiden van Zweden, dus je hoeft er niet eens al te ver voor te reizen. Dit gebied mag zeker uniek genoemd worden en er valt ook nog eens van alles te beleven. Zo kun je er bijvoorbeeld rond het meer fietsen, over het meer kanoën en zelfs midden in de natuur overnachten! Dit park bestaat namelijk voor een groot deel uit water. Dat betekent echter niet dat je hier niet prima kunt wandelen. Je vindt er namelijk diverse wandelpaden waarbij je langs bloemrijke weides en eeuwenoude bomen kunt lopen. Daarnaast kun je hier ook echt genieten als dierenliefhebber, je kunt er namelijk diverse wilde dieren spotten. Denk bijvoorbeeld aan talloze bijzondere vogels, insecten, zoogdieren en reptielen. Je vindt hier onder andere de zeearend, elanden, de visarend, de kraanvogel en de wijnrode duiker.

Ontdek dit prachtige land vanuit een stuga

Een standaard, typisch Zweedse stuga is een eenvoudig houten huis, meestal geverfd in de kleur falurood. Het bestaat uit één tot drie kleine slaapkamers en een badkamer. De keuken en woonkamer bevinden zich in één ruimte. In deze ruimte vind je ook een open haard. In het dak vind je een gat voor de rook van de open haard en voor lichtinval. Tegenwoordig zijn de stuga’s gemoderniseerd met een soort serre (half-verwarmde kamers met glazen wanden en een dun dak) en bevinden er zich ook grote houten terrassen. Het is dan ook niet zo gek dat je vanuit een stuga perfect op ontdekkingsreis kunt gaan in Zweden. Het land is vrij groot en veelzijdig, dus je hoeft je er geen moment te vervelen.

Wat altijd een goed idee is in Zweden, is het ontdekken van prachtige bezienswaardigheden. Natuurlijk heb je je handen vol aan het verkennen van de prachtige natuurgebieden. Maar wil je toch eens wat anders, denk dan aan het bezoeken van mooie kastelen, kerken of historische stadjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van een tripje naar een heus ijshotel? In Jukkasjärvi wordt ieder jaar een ijshotel gebouwd en jij als toerist kunt er zelfs overnachten! Je moet dan natuurlijk wel tegen een beetje kou kunnen, want het is er maar liefst -5 graden binnen, maar het is zeker uniek te noemen! Ook de hoofdstad Stockholm is absoluut een bezoekje waard. Ontdek het historische centrum en geniet van een hapje en een drankje op één van de gezellige terrasjes.

Hoe is het weer in Zweden?

Een vakantie in een stuga in Zweden kan in ieder seizoen. Toch is het wel zo handig om te weten wat je kunt verwachten qua weer. Het klimaat in Zweden kun je gerust wisselvallig noemen, maar dat zijn wij als Nederlanders wel gewend. Je vindt er verschillende klimaatzones, wat niet zo gek is in zo’n groot land. Toch valt het qua temperatuur een beetje te vergelijken met dat van Nederland. Het verschil is echter dat de zomers er een stuk droger zijn dan is ons eigen land. De avonden daarentegen zijn bij ons wel een stuk warmer dan in Zweden. Het noordelijke gedeelte van Zweden heeft een koel landklimaat, terwijl het midden van Zweden een gematigd landklimaat heeft. In de bergen valt er een stuk meer neerslag dan in de overige gebieden. Het zuiden van dit land heeft hetzelfde klimaat als Nederland, namelijk een gematigd zeeklimaat.

De winters in het zuiden zijn vrij mild, terwijl de winters in het noorden juist zeer koud kunnen zijn. Ook vriest het daar regelmatig, de temperaturen kunnen zelfs dalen tot -25 graden. In de berggebieden valt veel sneeuw en die worden dan ook vaak gebruikt als skigebied. Het kan al sneeuwen in dit gebied vanaf oktober tot eind mei. Vanwege de lage temperaturen in de bergen blijft de sneeuw goed en ook lang liggen. Ben je dus op zoek naar een goede wintersportbestemming? Denk dan zeker eens aan bijvoorbeeld Riksgränsen of Idre. Kies jouw volgende vakantie een keer voor een echte Zweedse stuga!