Tiny house Friesland

Een tiny house is wat de naam al zegt: een klein huis. Deze huizen zijn vaak niet groter dan 50 m2. Ze zijn zo ingericht dat alles een plekje heeft. Je vindt in een tiny house enkel de spullen zijn die werkelijk belangrijk zijn. Een tiny house is vaak op duurzame wijze gebouwd en is vaak (deels) zelfvoorzienend. Een tiny house biedt vaak een gezellige en warme sfeer tijdens jouw verblijf. Elk tiny house is anders en elke omgeving is anders. Het tiny house concept is nog niet al te lang geleden overgekomen vanuit de Verenigde Staten. Hier begonnen ze met het bouwen van kleine mobiele huisjes nadat er een tekort was aan woningen door orkaan Katrina. Deze huisjes bevielen zo goed als woning, dat al snel andere mensen deze huisjes begonnen te bouwen. En nu vind je ze dus ook in Europa. Ervaar een uniek verblijf in een tiny house in Friesland!

Lees meer over tiny house friesland
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Tiny house Friesland

Een tiny house is wat de naam al zegt: een klein huis. Deze huizen zijn vaak niet groter dan 50m2. Ze zijn zo ingericht dat alles een plekje heeft. Je vindt in een tiny house enkel de spullen zijn die werkelijk belangrijk zijn. Een tiny house is vaak op duurzame wijze gebouwd en is vaak (deels) zelfvoorzienend. Een tiny house biedt vaak een gezellige en warme sfeer tijdens jouw verblijf. Elke tiny house is anders en elke omgeving is anders. Kies dus zeker eens voor een tiny house in Friesland voor een unieke ervaring!

Het tiny house concept is nog niet al te lang geleden overgekomen vanuit de Verenigde Staten. Hier begonnen ze met het bouwen van kleine mobiele huisjes nadat er een tekort was aan woningen door orkaan Katrina. Deze huisjes bevielen zo goed als woning, dat al snel andere mensen deze huisjes begonnen te bouwen. En nu vind je ze dus ook in Europa. Voor een fijne vakantie hoef je overigens ook helemaal niet ver te reizen. Een verblijf in Friesland is dan sowieso een goed idee! In deze provincie valt namelijk nog genoeg te ontdekken.

Vanuit Friesland zit je zo in Groningen, Drenthe of Overijssel, variatie genoeg dus! Qua natuur valt er ook van alles te bewonderen. Bezoek bijvoorbeeld één van de prachtige natuurparken of kies voor een heerlijke wandeling vanuit je tiny house. Onze accommodaties bevinden zich namelijk altijd midden in de natuur, waardoor het groen altijd dichtbij is. Laat je snel inspireren door prachtige natuurgebieden, leuke activiteiten en natuurlijk het overzicht van onze tiny houses! Bekijk vooral de foto’s die bij de accommodaties staan, zodat je een goed beeld krijgt van jouw aankomende vakantieverblijf. Iedere tiny house in Friesland heeft namelijk zo zijn eigen unieke eigenschappen.

Friesland kent een gevarieerd aanbod aan landschappen en diersoorten

Unieke combinaties van landschappen

Wie aan Friesland denkt, denkt vaak aan open weidelandschappen en meren. Maar Friesland is meer dan dat. Je vindt er een ook terpenlandschappen, verveningslandschappen, prachtige bossen, gaasten en kliffen, de Friese wouden en niet te vergeten drie Waddeneilanden. Je vindt hier ook twee Nationale Landschappen: Zuidwest Fryslân en Noardlike Fryske Walden. Een Nationaal Landschap is een gebied in Nederland wat gekenmerkt wordt door zeldzame en uitgesproken landschapskwaliteiten. Zo is het Nationaal Landschap, Zuidwest Fryslân een gebied dat wordt gekenmerkt door weilanden met dijken, terpdorpen, karakteristieke dorpjes die overgaan in de bossen van het Gaasterland. Het andere Nationaal Landschap, de Noardlike Fryske Walden, wordt gekenmerkt door elzensingels, houtwallen en pingo’s. Bomen en sloten staan hier in rechte lijnen. Deze bomen staan vaak ook op een houtwal, op anderhalve meter hoogte. Dit zijn zogenaamde Dykswâlen.

De gevarieerde dierenwereld

Doordat de landschappen en plantengroei zo variëren in Friesland is er ook een gevarieerde dierenwereld aanwezig. Zo is het een gebied waar vogelliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Je kunt hier bijvoorbeeld vogels spotten zoals bosvogels, weidevogels en moerasvogels. Ook vind je hier zoogdiersoorten zoals de ree, haas, konijn, egel en eekhoorn. Misschien kom je zelfs wel de zeer zeldzame en vrij grote boommarter tegen. Twee roofdieren die wat vaker zal tegenkomen zijn de hermelijn en de bunzing.

Welke activiteiten ga jij ondernemen vanuit je tiny house in Friesland?

Ga voor een wateractiviteit

Friesland bestaat uit ongeveer evenveel water als land. Het is een echte watersportprovincie met eindeloos veel mogelijkheden. Ga bijvoorbeeld suppen op de spiegelgladde meren, rustige kanalen en brede waterwegen die dwars door de weilanden lopen. Suppen is niet alleen een leuke activiteit, het is ook nog eens enorm rustgevend. Zoek je wat meer actie? Probeer eens een lesje kitesurfen of windsurfen. Ook kun je gaan nachtvaren in Nationaal Park de Alde Feanen: een bijzondere ervaring waarbij je vaak talloze sterren kunt spotten en de natuur in de nacht kunt bewonderen. Daarnaast zijn er nog vele andere wateractiviteiten te vinden zoals bijvoorbeeld kanoën en vissen.

Wadlopen

Als je in Friesland bent kan je eigenlijk het wadlopen niet overslaan. Als je gaat wadlopen loop je over het lage water van de Waddenzee. Tijdens je wandeling kom je kwelders, slikvelden, zandbanken en diepe geulen tegen. Soms komt zal het water tot je middel komen. Daarom kun je geen kinderen onder de 1.20 meter en honden meenemen. Omdat de omstandigheden snel kunnen omslaan mag je hier ook niet zonder begeleiding wadlopen. Er zijn verschillende tours die je over de Wadden zullen leiden. Kies bijvoorbeeld voor een route waarbij je flink wordt uitgedaagd of voor een familiewandeling waarbij je wat vaker stopt onderweg.

Beklim een uitkijktoren

In Friesland heb je een aantal uitkijktorens met prachtige uitzichten. Een daarvan is de Bosbergtoren. Deze toren staat in Appelscha, is gelegen op het hoogste punt van het Friese vasteland en is wel 33 meter hoog. De toren bestaat uit een aantal platformen op verschillende hoogtes. Op heldere momenten kun je vanaf hier zover kijken dat je de steden Groningen en Leeuwarden zien liggen. Een leuk feitje over deze toren: het ontwerp is gebaseerd op een enorme dennenboom! Last van hoogtevrees? Ga dan naar uitkijktoren de Zeven in het zuidoosten van de provincie. Deze toren is ontworpen in de vorm van een zeven met knikken in de trap zodat mensen minder last hebben van hoogtevrees. Ook handig: de toren is gericht op het noorden zodat bezoekers nooit last van tegenlicht hebben. Vanaf deze toren kan je het uitgestrekte hoogveenlandschap van Friesland bewonderen. Met wat geluk spot je vanaf hier in de lente of de zomer een kraanvogel.

Maak een uitstapje naar Groningen

Friesland staat niet perse bekend als wandelprovincie. Dit komt doordat Friesland vooral een waterprovincie is en de wandelpaden vaak nat zijn. Natuurlijk zijn hier prima opties om te wandelen maar als wandelliefhebber maak je misschien toch liever een uitstapje naar Groningen. In Groningen kun je namelijk perfect terecht als wandelliefhebber, waar vele wandelroutes beschikbaar zijn. Voor iedereen zit er wel wat tussen dat bij ze past, dus ook met kinderen is wandelen een goed idee. Wat dacht je bijvoorbeeld van een wandelroute van 15 kilometer waarbij je prachtige natuurlandschappen ontdekt? Dit kun je doen door de wandelroute ‘Rond de A’ te volgen. Ook kom je hierbij langs landgoed De Duinen en het museum Vosbergen. Tijdens de wandeling kom je langs prachtige vijvers en veenweidelanden. Daarnaast kun je kiezen voor een bezoekje aan de Hortus Botanicus in Haren. Dit is een prachtige tuin die wordt beheerd door de Stichting Behoud Groene Hortus. Deze tuin is tevens aangesloten bij de Stichting Nationale Plantencollectie. Als je daar toch bent kun je meteen een bezoekje brengen aan 't Huis de Wolf, een prachtig landhuis dat zeker een bezoekje waard is.

Ontdek wat er allemaal te zien valt vanuit jouw tiny house in Friesland

Nationaal park Drents Friese Wold

Tijdens je vakantie in Friesland, moet je absoluut een bezoekje brengen aan het Nationaal park Drents Friese Wold. Dit is namelijk een van de grootste natuurgebieden van Nederland en je kunt er genieten van een gevarieerd landschap. Niet alleen kun je door de bossen wandelen, je kunt er ook door de duinen en langs vennen lopen. Echte natuurliefhebbers die zich graag midden in de natuur bevinden en houden van rust en stilte, zitten hier absoluut goed! Je kunt het gebied onder andere wandelend, fietsend of te paard gaan ontdekken. Eromheen bevinden zich diverse, gezellige dorpjes met elk hun eigen karakter. Daar kun je dus uitstekend even langsgaan voor een hapje of een drankje of gewoon om even uit te rusten.

Doordat dit natuurpark zo groot is, is de kans klein dat je elkaar in de weg loopt. Je zult dus weinig last hebben van andere vakantiegangers of bezoekers. Tijdens je wandeling door dit gebied zul je je geen moment vervelen. Het ene moment loop je langs droge stuifzanden en het volgende moment loop je midden door het bos met natte veen. Ook als dieren- en vogelliefhebber kun je je hart hier ophalen. Je kunt er onder andere bosvogels, weidevogels en moerasvogels spotten. Ook zoogdieren voelen zich hier thuis, denk bijvoorbeeld aan de haas, ree, konijn en de egel. Verblijf je in een tiny house in Friesland, dan is een bezoekje aan dit natuurgebied dus zeker de moeite waard.

Nationaal Park de Alde Feanen

In Nationaal Park de Alde Feanen kun je genieten van weidse uitzichten over het grote open water tot de beschutting van het moerasbos. Deze variatie in landschappen zorgt voor een rijke natuur met veel verschillende soorten diersoorten. Er komen wel meer dan 450 soorten planten voor en het is een broedgebied voor ruim honderd soorten vogels, waaronder de bijzondere zeearend. Elk deel van het laagveenmoeras heeft weer zijn eigen diersoorten. Zo vindt je op de rietlanden allerlei moerasvogels en op de natte graslanden weer allerlei weidevogels. De beste manier om het park te verkennen is varend, maar ook zijn er prima wandel- en fietsmogelijkheden. Als je hier gaat wandelen, vergeet dan niet om stevige schoenen aan te trekken. De paden zijn namelijk niet altijd even droog.

Nationaal park Lauwersmeer

In het Nationaal Park Lauwersmeer kun je overdag genieten van vele vogelsoorten en prachtige uitzichten over het gebied. Maar het beste kun je dit park ’s nachts ontdekken. Wat dit park namelijk onderscheidt van de andere nationale parken in Friesland is dat het park in 2016 officieel het label ‘Dark Sky Park’ kreeg. Dit is een gebied waar het s’ nachts erg donker is en waar de duisternis behouden wordt door weinig lichtvervuiling. Dit is bijzonder omdat het Nederland een van de landen is met de meeste lichtvervuiling ter wereld. Echte duisternis in Nederland is dus zeldzaam maar in dit park kun je het nog vinden! Bezoekers zijn dan ook ’s nachts van harte welkom om deze duisternis mee te maken en de sterrenhemel te bewonderen. Er zijn twee zogenaamde hemelplatforms in het park waar je heerlijk liggend de sterren kan bewonderen. Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf een kleedje meenemen om van de sterrenhemel te genieten.

Bewonder de planeten vanuit een planetarium

Gefascineerd door de sterrenhemel en de ruimte? Op zoek naar meer nadat je de prachtige sterrenhemel ’s nachts hebt bewonderd in Nationaal Park Lauwersmeer? In Franker, in het westen van Friesland vind je een wetenschapsmuseum en planetarium: het Eise Eisinga Planetarium. Eise Eisinga was een astronoom die in de 18e eeuw een planetarium bouwde in zijn eigen huis. Hij bouwde een astronomisch uurwerk waarop je tot op de dag van vandaag nog de positie van de planeten kan zien. Wat dit planetarium extra indrukwekkend maakt is dat het het oudste nog werkende planetarium van de wereld is. Naast de planetariumkamer valt hier nog veel meer te ontdekken. Ontdek ook de wolkammerij van Eisinga, zijn astronomische instrumenten, de filmzaal en wisselende exposities die je meer leren over sterrenkunde.

Waar kun je onze tiny houses vinden in Friesland?

Zuidwest Friesland

In het zuidwesten van Friesland vindt je 7 van de Elfsteden, de Friese meren, veel authentieke dorpjes, de bossen van Gaasterland, de kust van het IJsseleer en Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Deze regio bestaat voor een groot deel uit water en staat daarom ook wel bekend als Waterland. Ben je dus vooral op zoek naar wateractiviteiten? Boek dan een van onze tiny houses in bijvoorbeeld Poppenwier, Warns, Easterein of Koudum.

Zuidoost Friesland

Het zuidoosten van Friesland wordt ook wel eens het andere Friesland genoemd. Dit komt doordat dit gebied zo anders is dan de rest van Friesland. In plaats van overal water vindt je hier vooral uitgestrekte zandvlaktes. In het zuidoosten van Friesland is ook geen een stad te vinden. Wel zijn er genoeg leuke dorpjes. Ben je dus op zoek naar eens wat anders? Kies dan een van onze tiny houses in bijvoorbeeld Appelscha, Oldeberkoop, Bakkeveen, Surhuizum.

Noordoost en noord Friesland

In dit deel van Friesland vind je de onder andere de Waddenkust en een groot deel van de nationale parken: Nationaal Park de Alde Feanen, Nationaal Park Lauwersmeer en Nationaal Landschap Noardlike Fryske Walden. Ben je dus van plan om vooral nationale parken te bezoeken? Dan zit je in deze regio helemaal goed! Hier bieden wij tiny houses aan in onder andere Westergeest, Kollumerpomp, Ternaard en Wyns.

Het gematigde klimaat van Friesland

Het klimaat van Nederland is over het algemeen wel bekend, toch is de temperatuur de laatste tijd behoorlijk aan het stijgen. De winters zijn nog milder dan normaal en de zomers worden steeds warmer. Een hittegolf is dan ook niet meer ongewoon in ons eigen landje. In Augustus 2020 was er zelfs sprake van een hittegolf die maar liefst 8 dagen duurde! In Limburg liepen de temperaturen hierbij op tot wel 38 graden. In Friesland was dit een aantal graden minder. Ook tijdens de warme zomers in Nederland zit je dus perfect in deze provincie.

Doordat Friesland in het Noorden ligt is de temperatuur er gemiddeld iets lager dan in de rest van Nederland. Er wordt dan ook gesproken van een zeeklimaat. Door de wind uit zee daalt de temperatuur in de winter minder snel als in de gebieden waar sprake is van een landklimaat. Qua temperatuur en klimaat is de zomer het perfecte moment om deze provincie te bezoeken. Je hebt dan de minste kans op regen en de temperaturen zijn er zeer aangenaam. Je kunt er dan dus lekker het water op, maar natuurlijk ook gewoon lekker wandelen of fietsen.

Tiny houses komen in verschillende maten en vormen

Wil jij eens weten hoe het is om minimalistisch te leven en zoek je naar een verblijf in Friesland? Dan is een tiny house de perfecte uitvalsbasis. Het begrip tiny houses is ontstaan vanuit de beweging van het minimalisme en is overgewaaid vanuit de Verenigde Staten. Deze beweging is overtuigd dat je weinig nodig hebt om echt van het leven te kunnen genieten. Wie deze manier van leven volgt bezit alleen dingen die echt noodzakelijk zijn om te leven en gelukkig te zijn. Een tiny house heeft vaak een oppervlakte van 15 vierkante meter tot 50 vierkante meter. Het zijn dus kleine huisjes, maar ze zijn zo praktisch mogelijk ingericht. Elke vierkante centimeter wordt benut! Tijdens jouw verblijf in een tiny house kan je dan ook gewoon alle basisfaciliteiten vinden die je nodig hebt. De meeste tiny houses beschikken over een tweepersoonsbed, een bank en een kleine woonkamer. Ook is er gewoon een volledig uitgeruste keuken en badkamer te vinden.

Ook komen de tiny houses in verschillende stijlen. Zo is de ene tiny house super strak en modern en is de ander weer wat knusser ingericht. Ook de buitenkant van de tiny houses zijn vaak verschillend. Zo heb je vierkante tiny houses, maar ook ronde en andere gekke vormen. Kortom, keuze genoeg dus. En ook nog eens perfect om Friesland vanuit te verkennen! Ben jij al klaar voor je verblijf in een tiny house om de prachtige natuur van Friesland vanuit te ontdekken? Kijk dan eens naar de mogelijkheden op deze pagina!