Vakantiehuis Zeeuws Vlaanderen

Omgeven door de Westerschelde-monding en de Noordzee, zijn de uitgestrekte stranden van Zeeuws-Vlaanderen een geliefde bestemming voor zwemmers en natuurliefhebbers. Zeeuws-Vlaanderen grenst aan België en heeft een leuke sfeer. Toch zijn de stranden, duinen en uitgestrekte polders allemaal typisch Zeeland. Wandelend of fietsend door Zeeuws-Vlaanderen kom je het artistieke dorp Groede of het mosseldorp Philippine tegen. Je vindt er ook vestingsteden, zoals Hulst en Sluis.

Lees meer over vakantiehuisjes in Zeeuws Vlaanderen
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Vakantiehuis Zeeuws Vlaanderen

Omgeven door de Westerschelde-monding en de Noordzee, zijn de uitgestrekte stranden van Zeeuws-Vlaanderen een geliefde bestemming voor zwemmers en natuurliefhebbers. Zeeuws-Vlaanderen grenst aan België en heeft een leuke sfeer. Toch zijn de stranden, duinen en uitgestrekte polders allemaal typisch Zeeland. Wandelend of fietsend door Zeeuws-Vlaanderen kom je het artistieke dorp Groede of het mosseldorp Philippine tegen. Je vindt er ook vestingsteden, zoals Hulst en Sluis.

Bezienswaardigheden

Zeeuws-Vlaanderen heeft vele speciale culturele bezienswaardigheden en tientallen galerijen: prachtige historische gebouwen, kerken en windmolens in de mooie steden en dorpen, waarvan sommige windmolens nog steeds liefdevol worden onderhouden en zelfs op bepaalde tijden operationeel zijn. Het is fascinerend om te zien hoe graan wordt omgezet in bloem, en je kunt vaak ook een vers brood kopen.

De diversiteit aan kerken in Zeeuws-Vlaanderen kan je ook verrassen. De Willibrorduskerk in Hulst werd in 2009 uitgeroepen tot 'Mooiste kerk van Nederland'. Daarnaast vind je de Sint-Bavokerk in Aardenburg. Dit is de enige kerk in Nederland gebouwd in de "Schelde" gotische stijl, met zijn fijne houtsnijwerk en een basiliek met een prominente toren die u kunt beklimmen. Je vindt de kerken op de meest onverwachte plekken. Je kunt tijdens je vakantie de ‘Kapelletjesroute’ volgen, deze route neemt je mee naar een aantal religieuze gebouwen in Zeeuws-Vlaanderen.

Natuurgebieden

Zeeuws-Vlaanderen heeft twee grote natuurreservaten. Het Zwin, in het westen, is een bekende archeologische vindplaats waar tanden van 40 miljoen jaar oude haaien zijn gevonden. In het oosten is het Verdronken Land van Saeftinghe het grootste zoutwatermoeras van Europa.

Het Zwin

Ongeveer 80 procent van het natuurreservaat Het Zwin ligt aan de Belgische kant van de grens en wordt beheerd in nauwe samenwerking met de Belgische manager. Schapen grazen in de zomermaanden een smalle strook kwelder langs de zeedijk.

Het Zwingeul-kanaal drong door een opening in een keten het gebied van duinen binnen en nu liggen er zandstranden die geleidelijk veranderen in moerassen direct achter het kanaal. De kwelders verder landinwaarts zijn een belangrijk broedgebied voor vogels zoals roodstelen, avocets en scholeksters. De kleine witte zilverreiger kan bijna elke dag vanaf de zeedijk worden gezien als hij voedsel zoekt in de poelen achter het getij. Lavendel groeit hier in overvloed, in België bekend als "Zwinblomme" of Zwin-bloem, en zee-postelein is er ook in overvloed. De zeldzame zeebiet is te vinden aan de waterkant en de gele hoornpapaver groeit langs de zeedijken van het gebied. Vanaf het voetpad op de zeedijk heb je een fantastisch uitzicht over het hele gebied: stranden, het estuarium en de zandplaten die allemaal vrij toegankelijk zijn vanaf de Nederlandse kant. Dat gezegd hebbende, toegang tot de moerassen is niet toegestaan, tenzij je een ervaren gids meeneemt.

Het Verdronken Land van Saeftinghe

Het verdronken land van Saeftinghe is een van de belangrijkste en grootste moerassen van Nederland. De ligging aan de rand van de monding van de Westerschelde betekent dat zout water uit de Noordzee zich vermengt met de kanalen waardoor ze brak worden. Hoe verder je naar binnen gaat, hoe frisser het water wordt.

Saeftinghe is bijzonder vanwege zijn grootte en zijn gevarieerde flora en fauna, maar het geeft ook een goed beeld van het prehistorische Zeeuwse landschap. Het heeft wadden doorkruist met waterkanalen, en dat is precies hoe het Deltalandschap ooit gevormd werd.

Het plantenleven in de moerassen weerspiegelt de impact van het brakke getijdenwater. Scheurbuikgras is een van de vele ongewone planten die je hier zult vinden, samen met andere zoutwater minnende planten zoals speerbladige orache, postelein, zeeaster, kwelderbies, zeediergras en zeebodem. In het oosten, waar de invloed van zoet water groter is, vind je verschillende rietvelden die door de eeuwen heen zijn geëvolueerd.

Saeftinghe is rijk aan vogels. Duizenden kustvogels komen naar dit gebied om te broeden, zoals zilvermeeuwen, kokmeeuwen, gewone sterns en scholeksters. Het riet is een belangrijk broedgebied voor soorten op de bedreigde lijst, zoals het baardmannetje, de blauwborst, de grasmus en de bruine kiekendief. In het laatste deel van de zomer verzamelen zich soms meer dan 100 bruine kiekendieven uit het Deltagebied in Saeftinghe. In de loop van de herfst trekken de meeste migranten naar het zuiden en Saeftinghe is ook een belangrijke aanloophaven voor veel migrerende en overwinterende vogels. Van de ganzensoort is de grauwe gans de meest voorkomende, met ongeveer 50.000 van hen in het gebied op een bepaald moment. Bovendien is het aantal smienten, shelducks, pijlstaarten en lepelaars van internationale betekenis.

Overnachten in Zeeuws-Vlaanderen

Tijdens een bezoek aan Zeeuws-Vlaanderen zijn er ook een aantal leuke steden te bezoeken. Aardenburg is de oudste stad van Zeeland. In de 12e eeuw was het een van de eerste Nederlandse steden met stadsrechten. Sluis en Hulst zijn echte vestingsteden; je kunt meer dan 3,5 kilometer stadsmuren lopen in Hulst. Sluis heeft het enige stadhuis in Nederland met een belfort. Het artistieke dorp Groede staat bekend om zijn paptaarten, smakelijke vla die de landeigenaren boeren aanboden nadat ze hun huur hadden betaald.

In Zeeuws-Vlaanderen kun je kiezen uit een uitgebreid aanbod van natuurhuisjes. De accommodaties hier zijn voor een klein reisgezelschap van twee personen beschikbaar, maar ook voor grotere groepen, zodat je ook met een vriendengroep of grotere familie kan genieten van een vakantie in Zeeuws-Vlaanderen.

Voor wat voor soort natuurhuisje je ook kiest, je brengt je vakantie altijd door in de natuur en weg van de massa. Dit zorgt ervoor dat je helemaal vrij bent om je eigen plan te maken tijdens jouw vakantie in Zeeuws-Vlaanderen. Tijdens jouw vakantie in een natuurhuisje draag je automatisch bij aan een groenere aarde. Voor elke geboekte nacht planten wij namelijk namens jou een boom, zodat we er samen voor zorgen dat de natuur op onze aardbol behouden blijft.

Op onze website vind je tientallen natuurhuisjes in Zeeuws-Vlaanderen, allen variërend in prijsklasse en luxeniveau. Zo hopen we dat er voor iedereen een geschikt huisje tussen zit! Heb je hulp nodig bij het vinden van jouw volgende vakantiehuis of vakantiebestemming, dan helpen wij je graag. Voor vragen, boekingen en tips zijn wij bereikbaar per telefoon, via social media of per e-mail.