Vakantiehuizen Belgisch Limburg

Niet alleen in Nederland vind je een provincie die Limburg heet, ook in België kun je deze provincie vinden. De provincie is gelegen in het noordoosten van België, tegen de Nederlandse grens aan. De provincie is erg bosrijk, het grootste deel van de provincie behoort dan ook tot de Ardennen. Wanneer mogen we jouw verwelkomen in een vakantiehuis in Belgisch Limburg?

Lees meer over vakantiehuizen in Belgisch Limburg
Lees meer over:

Je hebt vast wel eens gehoord dat Limburg ontzettend mooi is, maar ben je er wel eens naartoe geweest in een vakantiehuisje? Zo niet, dan zou je dat echt eens moeten overwegen! Deze Zuidelijke provincie van Nederland beschikt namelijk over prachtige natuur landschappen die je als natuurliefhebber absoluut niet mag missen.

Limburg heeft veel te bieden

Niet alleen heeft Limburg een eigen streektaal, ook kenmerkt het zich door het platteland afgewisseld met het heuvellandschap in het Zuiden. Tijdens het verblijf in een vakantiehuisje in Limburg, voelt het alsof je in het buitenland bent, zeker ook omdat zowel België als Duitsland aan Limburg grenzen. Wanneer je met de auto naar Limburg gaat, dan zul je echt positief verrast worden van de uitzichten die je treft zodra je Limburg binnen rijdt. Je wordt meteen omgeven door groen en naarmate je verder naar het Zuiden rijdt, kun je zelfs genieten van heuvelachtige landschappen.

Het lijkt bijna alsof je Oostenrijk binnen bent gereden wanneer je in de buurt van Valkenburg komt. In deze omgeving zijn er dan ook veel mooie dorpen en steden te ontdekken, die elk hun eigen karakter hebben. Denk bijvoorbeeld aan Valkenburg, Margraten, Heijenrath en het prachtige Maastricht. Limburg staat bekend om de vele natuur die je er aantreft en verder kent iedereen natuurlijk de echte Limburgse vlaaien wel! Verder staat Limburg nog bekend om haar grote carnavalsoptochten waarbij je mond openvalt van verbazing. In het voorjaar vind je er velden vol witte asperges, wat ook echt een typisch Limburgs kenmerk is. Maar daarnaast heeft Limburg nog zoveel meer te bieden! Denk bijvoorbeeld aan het variërende landschap met hier en daar uitstekende kerktorens en sprookjesachtige kastelen. Ontzettend mooi om deze te bewonderen als je de gordijnen ’s ochtends open doet in jouw vakantiehuisje.

Natuur

Noord-Limburg

In het Noorden van het prachtige Limburg is het natuurrijke land van Peel en Maas te vinden. Daarnaast vind je hier ook de vennen en stuifduinen in de Maasduinen met haar lieflijke schoonheid. De omgeving leent zich voor lange wandelingen in de natuur en met een beetje geluk vind je hier een van de unieke plantensoorten die in de rest van Nederland niet te vinden zijn, zoals bijvoorbeeld het zeer zeldzame zinkviooltje. Door de zinkmijnen in de 19e eeuw, verspreidde zink zich langs de oevers en groeide hier het juweeltje onder de bloemen: het zinkviooltje.

Midden-Limburg

In Midden-Limburg bevinden zich de Maasplassen, een uitgestrekt gebied van maar liefst 3000 hectare en daarmee is het het grootste aaneengesloten watersportgebied van heel Nederland. Op een warme dag kun je er dus heerlijk een dagje op uit met een van de vele rondvaartboten of ontspannen langs de maasplassen met een goed boek. Voor watersporters is dit een populaire bestemming, je kunt er onder andere wakeboarden, zeilen, surfen en nog veel meer.

Zuid-Limburg

Helemaal in het Zuiden is er het groene Heuvelland met top van de Vaalserberg als hoogste natuurlijke punt in Nederland op maar liefst 323 meter hoogte. Tijdens de vorming van de Ardennen zijn de Limburgse heuvels ontstaan. De bodem werd met zo’n grote kracht omhoog gedrukt dat rivieren en smeltwater ervoor zorgden dat er diepe dalen in de dikke krijtbodem werden uitgesleten. Het Zuidoosten wordt ook wel vaak ‘mergelland’ genoemd. Hier bevinden zich onder andere de Mergelse grotten rond Valkenburg, maar ook de Sint Pietersberg bevindt zich in deze omgeving

Limburgs eten en drinken

Waar Limburg om bekend staat, zijn natuurlijk de echte Limburgse vlaaien. Deze smaken nergens anders zo lekker als in Limburg en moet je dus absoluut een keer geproefd hebben wanneer je in Limburg verblijft. Van nog meer zoetigheid kun je genieten met ‘de nonnevot’. Dit is een soort donut, maar dan in de vorm van een grote pretzel, met suiker erop. Erg lekker en wordt vooral veel genuttigd tijdens de carnavalperiode. Een hartig gerecht dat je absoluut een keer geprobeerd moet hebben in Limburg is ‘zoer vleisj’ oftewel zuur vlees. Vooral erg lekker met een frietje erbij en in Limburg kun je dit in elke snackbar sowieso bestellen. Een typisch Limburgse drank is kruidenbitter. Het is een sterke drank met een kruidige smaak. Verder staat Limburg bekend om de vele bieren die er gebrouwen worden, denk bijvoorbeeld aan Gulpener. Grappig feitje, wanneer je in Limburg een kop koffie besteld, noemen zij dat ‘een tas koffie’.

Traditie: carnaval

Als er 1 traditie is die absoluut in ere wordt gehouden in Limburg, dan is het wel carnaval! Zij noemen het ook wel vastelaovend en officieel vindt dit plaats op 3 dagen ergens eind Februari. Feit is dat veel Limburgers hier al veel langer naartoe leven en sommige zelfs meerdere maandsalarissen sparen voor het vieren van carnaval. Het gaat namelijk gepaard met hele organisaties waarbij je besprekingen hebt, feesten plant en zelfs rondgaat bij de mensen met een krantje voor een bijdrage voor de carnavalsvereniging. Er wordt ook elk jaar een prins carnaval uitgekozen die een belangrijke rol speelt tijdens alle festiviteiten.

Overal in Limburg zul je optochten kunnen bekijken, waarbij allerlei praalwagens met versierde mensen voorbij rijden, die vervolgens van alles naar de toeschouwers gooien. Denk hierbij aan zakdoekjes, prulletjes, maar vooral snoepjes. Tijdens carnaval gaat iedereen natuurlijk ook lekker uitbundig verkleed en in vele winkelstraten vind je dan ook hele winkels vol met carnavalskleding. Natuurlijk wordt er tijdens dit feest veel alcohol genuttigd en worden er volop nonnevotten gegeten. Een echte carnavalsgroet is ‘alaaf!’ wat veel wordt geroepen tijdens het feesten en bij de optochten. Wil je dus een keer een echte carnaval beleven? Zorg er dan voor dat je tijdens de carnavalsperiode in Limburg bent om dit fenomeen mee te kunnen maken.

Activiteiten in Limburg

Zoals je ziet is er dus genoeg te beleven in Limburg, maar wanneer je een echte natuurliefhebber bent, is Limburg ook zeer geschikt voor jou. Daarnaast is Limburg ook een zeer goede plek om eens lekker tot rust te komen of juist om eropuit te gaan en te genieten van de omgeving rondom je vakantiehuisje in Limburg. Naast de uitgestrekte natuur, bruist Limburg ook door het culturele erfgoed en haar geschiedenis.

Een bezoek aan de mergelgrotten

Mocht je in Zuid-Limburg zijn, dan mag een bezoek aan de mergelgrotten in het schilderachtige Valkenburg zeker niet ontbreken van je lijstje. Het Limburgse mergel is de naam die de bevolking heeft gegeven aan het krijtgesteente. Wat weinig mensen weten is dat als resultaat van de mergelwinning er zich nu een eeuwenoud gangenstelsel bevindt van maar liefst 250 kilometer! In de mergelgrotten is van alles te doen, van een tour op een mountainbike tot het bezoeken van Europa’s grootste ondergrondse kerstmarkt.

Eropuit met de fiets

Limburg kent een groot fietsknooppuntennetwerk wat het bijna onmogelijk maakt om te verdwalen in een voor jou waarschijnlijk (nog) onbekende omgeving. Zo is er bijvoorbeeld een Drie Grenzenroute en een Heideroute en mocht je er in het voorjaar zijn, dan is de Aspergeroute zeker een leuk uitstapje. Deze route van 47 kilometer die start in Arcen, passeert diverse plekken waar asperges groeien en komt langs de geweldigste restaurants die gerechten met asperges op de menukaart hebben staan. De asperges staan ook wel bekend als het ‘witte goud’ van Limburg, maar worden maar 2 maanden in het voorjaar geoogst, dus wees er op tijd bij!

Wandel door de natuurreservaten

De diverse natuurgebieden in Limburg zijn zeker een bezoekje waard. Limburg barst van de wandelroutes en er is voor ieder wel wat passends te vinden. Loop jij liever door een stiltegebied of door de historische straten van Vaals? Welke route je ook kiest, je komt altijd wel een van Limburgs pareltjes tegen. Op vele routes raak je niet uitgekeken op de omgeving. Laat alles even op je inwerken en geniet van het moment. Teruggekomen in je vakantiehuisje is het tijd om de wandelschoenen lekker uit te trekken en te genieten van een kop koffie of thee.

Neem een kijkje in een katholieke kerk

Geen enkele andere provincie kent procentueel gezien zoveel katholieken als Limburg. De provincie is al sinds de Romeinse tijd katholiek en die rijke historie heeft duidelijk zijn sporen achtergelaten in de vorm van diverse bouwwerken, niet alleen kerken, maar ook kloosters en vele kapellen die je langs de weg kunt tegenkomen. Tijdens een bezoek aan een van de kerken of kloosters kun je in alle rust de religieuze architectuur en kunst aanschouwen. Door de vele kunstwerken, beelden en glas-in-lood ramen, raak je eigenlijk nooit uitgekeken en ontdek je altijd wel weer een nieuw detail.

Drielandenpunt

Wanneer je in een vakantiehuisje in Limburg verblijft, is het bezoeken van het drielandenpunt echt iets dat niet mag ontbreken. Ben je er nog nooit geweest, dan weet je niet wat je ziet. Ben je er wel al eens geweest, dan overtreft het de tweede keer absoluut je verwachtingen weer. Het drielandenpunt is een stukje waar, zoals de naam al zegt, 3 landen samenkomen. Namelijk België, Nederland en Duitsland. Het drielandenpunt zelf bevindt zich in Vaals en is het hoogste punt van Nederland (323 meter!). Het uitzicht dat je daar treft is geweldig. Als Nederlander ben je waarschijnlijk gewend aan platte oppervlaktes, terwijl je in dit gebied prachtige bergen kunt aanschouwen en het net lijkt alsof je je ergens in Oostenrijk bevindt!

Je vindt er onder andere een hoge toren met panorama view én glazen vloer. Ook hebben ze er een labyrint, een restaurant en diverse wandelroutes. Je hebt er dus genoeg te doen en hoeft je geen moment te vervelen. Voor de allerkleinsten is er ook nog een speeltuin. Vergeet absoluut je camera niet, want een mooiere plek voor een foto vind je niet snel. Misschien ook leuk om meteen een toffe foto van het hele gezin te (laten) maken. Wanneer je toch in deze omgeving bent, vergeet dan ook niet meteen even Vaals verder te ontdekken. Wanneer je door de smalle en leuke, ouderwetse straatjes naar boven rijdt, kom je bij een prachtig natuurgebied waar je eindeloos kan wandelen. Een zeer gezellig restaurant met divers wild op het menu verwelkomt jullie, waar je ook terecht kan voor warme chocolademelk of een lekker speciaalbiertje. Daarna kunnen jullie dan een fijne wandeling door de prachtige bossen maken.

Valkenburg

Houd je van lekker eten, gezellige straatjes en natuur? Dan is Valkenburg een plaats dat je absoluut gezien moet hebben. Het gezellige centrum van Valkenburg bestaat voornamelijk uit geweldige restaurants en terrasjes. Wanneer je een echte foodie bent, kun je hier je lol op. Mexicaans, Italiaans of gewoon lekker een frietje met zuurvlees scoren, het kan hier allemaal. Het centrum is gezellig en knus, waardoor je er lekker rond kunt slenteren of gewoon op een terrasje kunt genieten van alle mensen om je heen.

Heb je genoeg gegeten en gedronken? Dan kun je altijd nog een tochtje met de kabelbaan maken, waar je tegelijkertijd geniet van het prachtige uitzicht dat Valkenburg te bieden heeft. Mocht je dat allemaal te voet willen ontdekken, dan ben je wel even bezig en mag je gerust je beste wandelschoenen meenemen. Het landschap is er namelijk ontzettend bergachtig. Dat betekent niet dat het er niet geschikt is om te wandelen. Er zijn diverse wandelroutes te vinden, waarbij je door de prachtige bossen komt en allerlei mooie kastelen kunt bewonderen. Ook de grotten in Valkenburg mogen niet ontbreken aan jullie trip. Ben je er in de Kerstperiode? Dan heb je geluk! In December vind je er namelijk veel, leuke kerstmarkten in de grotten. Tijdens de kerstperiode is Valkenburg dus ook super gezellig om eens te vertoeven. In en om Valkenburg vind je diverse vakantiehuisjes door heel Zuid-Limburg, dus je hebt er genoeg keuze.

Maastricht

Naast Valkenburg is de hoofdstad van Limburg, Maastricht, ook een geweldige stad die je absoluut niet mag missen. Hier kun je terecht voor de prachtige oude gebouwen, de pittoreske straatjes en je kunt er ook nog eens geweldig winkelen. Alle winkels die je maar kan bedenken, vind je in Maastricht. Naast de winkels en oude gebouwen, kun je hier ook prima terecht voor gezellige terrasjes en lekkere restaurants. Maastricht biedt ook prachtige musea die zeker de moeite waard zijn.

Houd je meer van de natuur en vind je het tegelijkertijd erg leuk om kastelen te bezoeken? Ook daarvoor zit je in Maastricht goed. Je vindt er zeer veel kastelen, waarvan sommige met prachtige tuinen en ook het stadspark is iets dat je absoluut gezien moet hebben als echte natuurfanaat. Het zijn er teveel om op te noemen, maar een paar die absoluut de moeite waard zijn, zijn Kasteel de Hoogenweerth en Kasteel Geulzicht. Natuurlijk is Limburg ontzettend groot en kun je het onmogelijk allemaal in een week tijd ontdekken, maar dat is natuurlijk logisch. Toch kan een weekendje of een weekje in Limburg al ontzettend leuk zijn om een keer te doen! Het is gewoon in je eigen land, dus je hoeft er niet heel ver voor te reizen en toch heb je het idee dat je je ergens in het buitenland bevindt. Naast de grote steden die je er vindt, zijn er ook ontzettend veel leuke en pittoreske, kleine dorpjes die zeker een bezoekje waard zijn. We zouden urenlang kunnen vertellen over al het moois dat je kunt ontdekken wanneer je een vakantiehuisje in Limburg boekt, maar eigenlijk is het iets dat je echt met eigen ogen moet ontdekken.

Als je eenmaal in Limburg bent geweest en hebt geproefd van de fijne sfeer die er hangt, én van het lekkere eten natuurlijk! Dan weten we zeker dat je er nog eens regelmatig terug zal komen. Je zal er al snel achter komen dat Limburg absoluut meer te bieden heeft dan zoete vlaaien, carnavalsoptochten en velden vol asperges. Het glooiende heuvellandschap en haar charme, zorgt ervoor dat menig mens verliefd raakt op deze groene en bourgondische provincie. Kijk dus gerust eens rond op onze website en vind het perfecte vakantiehuisje dat bij jou past! Selecteer je opties, bekijk de foto’s en boek. Zo simpel kan het zijn. Bij Natuurhuisje verblijf je altijd in een natuurrijke omgeving en weg van het massatoerisme. Ook planten wij een boom voor elke geboekte nacht!

Cottages Limburg
Vakantiehuisje Gulpen
Vakantiehuisje Landgraaf
Vakantiehuisje Roermond
Vakantiehuisje Roggel
Vakantiehuisje Schin op Geul
Vakantiehuisje Simpelveld
Vakantiehuisje Venlo
Vakantiehuisje Vijlen
Vakantiehuisje Weert
Vakantie appartement Limburg
Ferienhauser Limburg