Vakantiehuizen Limburg

Verblijf in een vakantiehuis in Limburg en geniet van al het moois dat Limburg je te bieden heeft. In Zuid-Limburg is het door het heuvellandschap een paradijs voor mountainbikers en wandelaars die op zoek zijn naar uitdaging. In Noord-Limburg wandel of fiets je langs verschillende soorten landschappen en door eeuwenoude dorpjes. Lees meer over de mogelijkheden voor een vakantiehuis in Limburg.

Lees meer over vakantiehuizen in Belgisch Limburg

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer information

Vakantiehuizen Limburg

Verblijf in een vakantiehuis in Limburg en geniet van al het moois dat Limburg je te bieden heeft. In Zuid-Limburg is het door het heuvellandschap een paradijs voor mountainbikers en wandelaars die op zoek zijn naar uitdaging. In Noord-Limburg wandel of fiets je langs verschillende soorten landschappen en door eeuwenoude dorpjes. Lees meer over de mogelijkheden voor een vakantiehuis in Limburg.

Waan je in een ander land

Limburg heeft een eigen spreektaal en kent als enige provincie van Nederland een heuvellandschap. Tijdens een verblijf in een vakantiehuisje in Limburg, voelt het daarom alsof je in het buitenland bent. Wanneer je met de auto naar je bestemming rijdt, word je verrast door de uitzichten zodra je Limburg binnenrijdt. Je wordt meteen omgeven door groen en naarmate je verder naar het zuiden rijdt, kun je ook genieten van de heuvelachtige landschappen. De Limburgse natuurgebieden zijn zeker een bezoek waard. Het barst er van de wandelroutes en er is voor ieder wel wat passends te vinden. Loop door een stiltegebied of door de historische straten van Vaals. Op de vele routes raak je nooit uitgekeken. Geniet van het moment. Teruggekomen in je vakantiehuisje is het tijd om de wandelschoenen uit te trekken en te genieten van een drankje.

Vakantiewoningen in Limburg

In Midden-Limburg bevinden zich de Maasplassen, een uitgestrekt gebied van 3000 hectare. Het is het grootste aaneengesloten watersportgebied van heel Nederland. Op een warme dag kun je er heerlijk een dagje op uit met een van de vele rondvaartboten of ontspannen langs de maasplassen met een goed boek. Helemaal in het zuiden vind je het groene Heuvelland. Tijdens de vorming van de Ardennen zijn hier de Limburgse heuvels ontstaan. De bodem werd met zo’n grote kracht omhoog gedrukt dat rivieren en smeltwater ervoor zorgden dat er diepe dalen in de dikke krijtbodem werden uitgesleten. Het zuidoosten wordt ook wel vaak ‘mergelland’ genoemd. Hier bevinden zich onder andere de Mergelgrotten rond Valkenburg, maar ook de Sint Pietersberg bevindt zich in deze omgeving

Populaire bestemmingen

Overnacht in een vakantiehuisje in Limburg en ontdek de provincie. Verblijf in een B&B in Mechelen, een landhuis in Gulpen of een groepsaccommodatie in Valkenburg. Waar je ook verblijft, het huisje staat altijd in de natuur. Benieuwd naar populaire bestemmingen in Limburg? Lees dan verder:

Ontdek de prachtige natuur van Limburg vanuit je vakantiehuisje

Deze provincie heeft enorm veel te bieden op gebied van natuur. Zo vind je er verschillende maar vooral voor Nederland bijzondere landschappen. Ook vind je er prachtige bloemen, bomen en planten. Ook als dierenliefhebber zit je hier zeker goed. Wij lichten een aantal landschappen, flora en fauna voor je uit!

Landschappen

Met als enigste heuvellandschap van Nederland heeft Limburg bijzondere landschappen. Deze heuvels zijn ontstaan tijdens de vorming van de Ardennen. Je vindt in Limburg dus heuvellandschappen maar ook landschappen zoals ongerepte bossen en oneindige weilanden. Ook vind je in Zuid-Limburg zelfs een nationaal landschap. Een gebied wordt een nationaal landschap genoemd als het een het een combinatie betreft van unieke natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische elementen.

Flora

In Limburg vind je veel bijzondere flora. Zo vind je er de geliefde orchideeën in de graslanden, die met hun prachtige kleuren het landschap wat kleur geven. Ook vind je er het juweel onder de planten: het zinkviooltje. Ze hebben een karakteristiek gele kleur en je vindt ze vooral in de weilanden en langs de beekjes. Varens vormen het ondergroen van de Limburgse bossen. Deze zijn te vinden op vochtige plekjes waar schaduw is en zijn te vinden in allerlei verschillende soorten en maten. Ook vind je in Limburg mooie bomen zoals bijvoorbeeld de steeliep: een boom die maar liefst 30 meter hoog wordt.

Fauna

Ook zijn er hier genoeg bijzondere dieren te vinden. Zo leeft hier bijvoorbeeld de zeer geliefde ijsvogel, die je kunt tegenkomen langs stromende beken. Ook vind je er één de grootste uilensoorten ter wereld: de oehoe. Een bijzonder dier die kunt vinden in verlaten, stille plekjes groeves. In de bossen langs de bronbeekjes vind je misschien wel de enigste landsalamander die Nederland kent: de vuursalamander. Deze kunnen maar liefst 20 centimeter lang worden en zijn goed te herkennen aan hun zwarte lichaam met twee gele strepen. Ook vind je daar misschien wel een alpenwatersalamander, één van de mooiste salamanders. Deze hebben een prachtig perfecte oranje buik. Ook erg bijzonder!

Nationaal Park de Groote Peel

In Noord-Limburg ligt Nationaal Park de Groote Peel. Wandel over de peelbanen en knuppelbruggen tijdens een Turfstekertocht. Dit doe je samen met een gids, of ga op eigen houtje op pad en loop een van de vele wandelroutes. In het park komen onder andere wilde zwijnen, woelratten en de gladde slang voor. Vogelaars kunnen dodaars, grauwe ganzen en kraanvogels spotten. Met een beetje geluk vind je hier één van de unieke plantensoorten die in de rest van Nederland niet te vinden zijn, zoals het zeldzame zinkviooltje. Door de zinkmijnen in de 19e eeuw, verspreidde zink zich langs de oevers en groeide hier het juweeltje onder de bloemen: het zinkviooltje.

Tips voor een vakantiehuis in Limburg

Limburg is een prachtige plek om de natuur te verkennen. Wat valt er allemaal te doen vanuit tijdens jouw vakantie in Limburg? Limburg staat onder andere bekend om de vele natuur, Limburgse vlaaien en grote carnavalsoptochten. Daarnaast heeft Limburg nog zoveel meer te bieden. Denk aan het variërende landschap met hier en daar uitstekende kerktorens en sprookjesachtige kastelen. Er zijn genoeg bijzondere, leuke activiteiten te vinden: van wandelen en fietsen tot kerken en grotten bezoeken. Wij zetten een aantal activiteiten voor jou op een rijtje.

Een bezoek aan de mergelgrotten

Mocht je in Zuid-Limburg zijn, dan mag een bezoek aan de mergelgrotten in het schilderachtige Valkenburg zeker niet ontbreken. Het Limburgse mergel is de naam die de bevolking heeft gegeven aan het krijtgesteente. Wat weinig mensen weten is dat als resultaat van de mergelwinning er zich nu een eeuwenoud gangenstelsel bevindt van maar liefst 250 kilometer! In de mergelgrotten is van alles te doen, van een tour op een mountainbike tot het bezoeken van Europa’s grootste ondergrondse kerstmarkt.

Eropuit met de fiets

De provincie kent een groot fietsknooppuntennetwerk wat het bijna onmogelijk maakt om te verdwalen in een voor jou waarschijnlijk (nog) onbekende omgeving. Trek er dus lekker op uit met de fiets. Zo is er bijvoorbeeld een Drie Grenzenroute en een Heideroute en mocht je er in het voorjaar zijn, dan is de Aspergeroute zeker een leuk uitstapje. Deze route van 47 kilometer die start in Arcen, passeert diverse plekken waar asperges groeien en komt langs de geweldigste restaurants die gerechten met asperges op de menukaart hebben staan. De asperges staan ook wel bekend als het ‘witte goud’ van Limburg, maar worden maar 2 maanden in het voorjaar geoogst, dus wees er op tijd bij!

Neem een kijkje in een katholieke kerk

Geen enkele andere provincie kent procentueel gezien zoveel katholieken als Limburg. De provincie is al sinds de Romeinse tijd katholiek en die rijke historie heeft duidelijk zijn sporen achtergelaten in de vorm van diverse bouwwerken, niet alleen kerken, maar ook kloosters en vele kapellen die je langs de weg kunt tegenkomen. Tijdens een bezoek aan een van de kerken of kloosters kun je in alle rust de religieuze architectuur en kunst aanschouwen. Door de vele kunstwerken, beelden en glas-in-lood ramen, raak je nooit uitgekeken en ontdek je altijd wel weer een nieuw detail.

Bezoek het Drielandenpunt

Ook het drielandenpunt is echt iets dat niet mag ontbreken en wat erg leuk is om te ontdekken vanuit jouw vakantiehuis. Ben je er nog nooit geweest, dan weet je niet wat je ziet. Ben je er wel al eens geweest, dan overtreft het de tweede keer absoluut je verwachtingen weer. Het drielandenpunt is een stukje waar, zoals de naam al zegt, 3 landen samenkomen. Namelijk België, Nederland en Duitsland. Het drielandenpunt zelf bevindt zich in Vaals en is het hoogste punt van Nederland (323 meter!). Het uitzicht dat je daar treft is geweldig. Als Nederlander ben je waarschijnlijk gewend aan platte oppervlaktes, terwijl je in dit gebied prachtige bergen kunt aanschouwen en het net lijkt alsof je je ergens in Oostenrijk bevindt.