Weekendje weg Friesland

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Weekendje weg Friesland

Ben jij al weleens in Friesland geweest? Deze oer-Hollandse provincie bevindt zich in het uiterste noorden van Nederland, grenzend aan de provincies Flevoland, Overijssel, Drenthe en Groningen. De provincie heeft een weids en open polderlandschap waarin water de absolute hoofdrol speelt. Het is dan ook niet voor niets dat Friesland de water provincie van Nederland genoemd wordt. Ben jij een liefhebber van watersport of pleziervaart? Dan voel jij je in een huisje in Friesland vast als een vis in het water.

Qua totale oppervlakte, land plus water, is deze provincie de grootste van Nederland. Als je alleen het landoppervlak meetelt, dan is Friesland de op twee na grootste provincie van het land. Een weekendje weg naar deze provincie kan precies zijn wat je op het moment nodig hebt! Je kunt er de omgeving gaan verkennen en natuurlijk de cultuur opsnuiven. Daarnaast kun je er volop genieten van de prachtige natuur en mooie bezienswaardigheden. Vergeet ook niet een bezoekje te brengen aan de Wadden.

Heb je dus zin om er even tussenuit te gaan, maar weet je niet waar naartoe? Denk dan zeker eens aan een weekendje in Friesland. Of je nu kiest voor een weekend of een lang weekend, je hoeft je sowieso geen moment te vervelen. Daarnaast is deze provincie ook nog eens geschikt voor jong en oud. Heb je zin in een romantisch weekendje met z’n tweetjes of ga je liever met een grotere groep op vakantie? Friesland heeft zoveel te bieden dat dit beiden zeer goed mogelijk is. Kijk dus snel naar ons overzicht van weekendjes weg in Friesland en boek meteen!

In Friesland barst het van de mooie natuurgebieden

Een aantal noemenswaardige van de verschillende Friese landschappen zijn het Waddengebied, het Gaasterland en de Friese Wouden. Vier van de vijf bewoonde Nederlandse Waddeneilanden behoren tot de provincie Friesland: Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Voor een ontspannende strandvakantie ben je in Friesland dan ook aan het juiste adres. Op de Wadden kun je strandwandelingen maken, zwemmen, vliegeren, fietsen, wadlopen, zonsondergangen bekijken en surfen.

Dit is in de Friese Wouden wel anders. Hier draait het niet om een samenspel van lucht en water, maar juist om de openheid van het coulisselandschap. En dan is er tot slot nog Gaasterland, een streek in de zuidwesthoek van de provincie, onderdeel van Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân. Hoewel Friesland vrijwel overal bestaat uit vlakke weidegronden met prachtige vergezichten, is Gaasterland juist glooiend met bossen. Of je nu dus van water houdt of juist op zoek bent naar prachtige landschappen, tijdens je weekendje weg in Friesland vind je het allemaal!

Wat wil jij graag meemaken in deze provincie?

De meeste bezoekers van Friesland komen hier natuurlijk om te genieten van het water. Kanovaren, zeilen, zwemmen, skûtsjesilen, fierljeppen, vissen en surfen, het is allemaal mogelijk op de tientallen meren, sloten en kanalen die de provincie Friesland rijk is. Beschik je niet over een boot of een kano? Geen nood, want er zijn honderden locaties waar je tijdens je vakantie gemakkelijk dit soort vervoersmiddelen kunt huren. In het noorden van de provincie vind je de Waddenkust, vanaf waar je al wadlopend of per veerboot een paar van de Waddeneilanden kunt bereiken. En wat te denken van fietsen, paardrijden of wandelen? Het kan allemaal uitstekend tijdens een weekendje weg in Friesland.

Met het vele natuurschoon, de altijd veranderende wolkenluchten, de fraaie vergezichten en de zee binnen handbereik, zul je je tijdens een weekendje weg in Friesland dus niet snel vervelen. Omdat de natuur nooit ver weg is kun jij in alle rust genieten van het veelzijdige Friesland, maar heb je toch alle benodigde faciliteiten en recreatiemogelijkheden op een niet al te verre afstand bij de hand. Voor een rustige vakantie waarbij het buitenleven centraal staat, kun je gerust een huisje boeken bij Natuurhuisje!

Het weer in Friesland

Vanwege de weersomstandigheden zijn de lente en zomer vaak de twee fijnste seizoenen om een weekendje in Friesland te verblijven. Dit betekent echter niet dat je hier in de koudere maanden niet terecht kunt. Integendeel! Als je geluk hebt, vriest het in het hoge noorden tijdens deze maanden, en kun je vanuit je accommodatie zó het ijs op stappen om te gaan schaatsen op natuurijs. Hierover lees je wat meer onder het kopje ‘klimaat’. Een weekendje naar Friesland is dus altijd een goed idee.

In de lente en de zomer kunnen jullie heerlijk met z’n allen buiten eten en genieten, terwijl je in de winter lekker bij de open haard kunt zitten. Met een beetje geluk valt er ook nog wat sneeuw! Wist je eigenlijk dat de zomers in Nederland steeds warmer worden? In Augustus 2020 was er zelfs sprake van een hittegolf die maar liefst 8 dagen duurde! In Limburg liepen de temperaturen hierbij op tot wel 38 graden. In bijvoorbeeld Groningen was dit een aantal graden minder. De winters zijn echter zeer mild en een echt pak sneeuw hebben we in Nederland al een tijdje niet meer mogen meemaken. Begin Februari 2021 heeft het er wel een aantal dagen flink gevroren en hebben we op sommige plaatsen wel zo’n 10 cm sneeuw gehad.

Tijdens jullie vakantie in een accommodatie in Friesland is het dus handig om van tevoren te bepalen of jullie graag naar buiten willen of gewoon lekker binnen blijven. Zijn jullie van plan om te gaan wandelen, fietsen of te gaan varen? Dan is het natuurlijk wel zo fijn als het droog blijft en de temperaturen aangenaam zijn. De beste periode daarvoor zijn de maanden Mei, Juni en Juli. Natuurlijk kan een vakantie in de winter ook ontzettend leuk zijn met een grote groep. Vooral met kinderen! Met een beetje geluk valt er dit jaar dan toch weer wat sneeuw en kunnen jullie genieten van een prachtig uitzicht en van wat sneeuwpret!

Inloggen