Het planten van 1,2 biljoen bomen kan een decennium van CO2-uitstoot compenseren
Er is genoeg ruimte in de bestaande parken, bossen en verlaten gronden ter wereld om 1,2 triljoen extra bomen te planten, die de CO2-opslagcapaciteit zouden hebben om een decennium van kooldioxide-uitstoot teniet te doen, zo blijkt uit een nieuwe analyse van ecoloog Thomas Crowther en collega's van de ETH Zürich, een Zwitserse universiteit.
Het onderzoek, dat dit jaar werd gepresenteerd op de American Association for the Advancement of Science conferentie in Washington, D.C., stelt dat het planten van extra bomen één van de meest effectieve manieren is om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.
Bomen zijn "ons krachtigste wapen in de strijd tegen klimaatverandering"," vertelde Crowther aan The Independent. Door het combineren van bosinventarisatiegegevens van 1,2 miljoen locaties over de hele wereld en satellietbeelden, schatten de wetenschappers dat er 3 triljoen bomen op aarde zijn - zeven keer meer dan eerdere schattingen. Maar ze ontdekten ook dat er voldoende ruimte is om miljoenen hectaren extra bossen te herstellen, stedelijke en landbouwgrond niet meegerekend.
"Er is nu 400 gigaton CO2 opgeslagen in de 3 triljoen bomen," zei Crowther. "Als je dat zou opschalen met nog eens triljoen bomen, dan is dat in de orde van honderden gigaton die uit de atmosfeer gevangen worden genomen - minstens 10 jaar antropogene uitstoot is volledig weggevaagd.
Het planten van bomen wordt een steeds populairder instrument om de klimaatverandering te bestrijden. De Trillion Tree Campaign van de Verenigde Naties heeft de afgelopen jaren wereldwijd bijna 15 miljard bomen geplant. En Australië heeft een plan aangekondigd om tegen 2050 nog een miljard meer bomen te planten als onderdeel van de inspanningen om de klimaatdoelstellingen van de Overeenkomst van Parijs te halen.