Waarom stoppen met bomenkap van levensbelang is voor het klimaat
Dat er een hoop bomen worden gekapt is wel duidelijk. Na het zien van de Amazone bosbranden is de hele wereld op de hoogte van hoe kwetsbaar de natuur eigenlijk is. Het wetenschappelijk klimaatpanel van de Verenigde Naties, IPCC, laat in hun nieuwste rapport zien dat de bescherming en het herstel van bossen nog belangrijker is dan we misschien dachten. Het is zelfs noodzakelijk dat dit gebeurt om ons te verzetten tegen de klimaatcrisis.
Opwarming van de aarde
Het is de bedoeling dat we met z’n allen de opwarming van de aarde voorkomen. Daar kan iedereen op zijn eigen manier aan bijdragen. Misschien eet je een paar keer per week minder vlees, ben je bewust met het kopen van duurzame producten of scheid je netjes het afval. Als we allemaal een klein beetje bewuster worden, kan dat in het groter geheel al een hoop goeds doen. Maar alleen daarmee redden we het niet.
Zonder het herstel van de bossen en andere natuurgebieden zoals dras- en graslanden, zal het beperken van de opwarming van de aarde onmogelijk worden. Deze ecosystemen slaan namelijk enorme hoeveelheden aan CO2 op en dragen bij aan de stabiliteit van het klimaat. Dat is dan ook de reden dat het IPCC-panel landen oproept om te stoppen met bomenkap. Tegelijkertijd willen zij ervoor zorgen dat de opname van koolstofdioxide vergroot kan worden door juiste de bossen en andere ecosystemen te herstellen door middel van herbebossing.
Ontbossing voor producten
Je vraagt je misschien wel af waarom die bossen massaal gekapt worden. Het antwoord is vrij simpel, in de meeste gevallen wordt het stuk grond gebruikt voor landbouw. Dit wordt met name gebruikt voor vee, soja, palmolie, cacao en pulp/papier. Grote bedrijven investeren in producten die bomenkap stimuleren. Om ervoor te zorgen dat de bomenkap stopt, kun je je verdiepen in bijvoorbeeld het niet meer consumeren van bepaalde producten.
Een voorbeeld hiervan is palmolie. Het wordt in ontzettend veel producten gebruikt omdat het een goedkoop middel is. Maar als de consumenten het blijven kopen, dan zal de palmolie ook geproduceerd moeten blijven worden. Zelf kun je ook een steentje bijdragen. Zo kun je bijvoorbeeld de producten in de supermarkt controleren op palmolie. Veelvoorkomende producten waar dit in gebruikt wordt zijn onder andere pindakaas, kant-en-klaar maaltijden, snoep, chips en sauzen. In de meeste gevallen is er écht wel een alternatief te vinden waar geen palmolie voor gebruikt is. Hoe minder palmolie wij als klant zullen consumeren, hoe minder bomen hier in ieder geval voor gekapt hoeven te worden.