Boswachterij Westerschouwen
Boswachterij Westerschouwen is met 330 hectare het grootste bos van Zeeland. Het zijn ooit duinen en vooral stuifzanden geweest maar om het vast te leggen zijn er bossen geplant en duinen gecreëerd om de stuifzanden van de ergste wind te ontzien.
Omdat dennen het beste groeien onder deze omstandigheden was het een monotoon bos maar ook daar is de laatste tijd verandering in gekomen. Er zijn naast eiken en berken ook balsempopulieren en abelen geplant. Loofbomen verjongen zich nu ook zelf en zo verandert het bos langzaam in een gevarieerd bos. Het gebied is samen met andere gebieden in de Kop een beschermd natuurmonument. Er is ook een uitkijktoren in het gebied zodat u alles van bovenaf rustig kunt bekijken en misschien wel uw favoriete vogel voorbij ziet vliegen.
Flora en fauna
Door de grote variatie in het bos zijn in het najaar duizenden paddenstoelen te vinden van tientallen soorten, zo zijn er zeldzame duinfranjehoed en peperbus te vinden maar ook de kleine bovist, de smakelijke melkzwam, sombere honingzwam en plooivoetstuifzwam.
Naast konijnen en reeen komen er ook damherten, bunzingen en rosse woelmuizen voor. Deze beesten zijn groot maar kleinere beestjes zijn er veel meer! Zo kunt u de zeldzame julikever zien, de slakkenaaskever, blauwvleugelsprinkhaan, blinde bij, knikkergalwesp, ananaswesp, gewone pendelvlieg en nog vele libelles waaronder de zeer zeldzame zadellibel maar ook algemenere soorten als paardenbijter en grote keizerlibel.
Ook in vogels zit een grote diversiteit die de variatie in het gebied benadrukt, zo kunt u oeverzwaluwen vinden die in de zandige oevers broeden maar ook de groene specht die weer oude bomen prefereert. Als u een uitdaging wilt kunt u op zoek gaan naar de zeldzame bladkoning, een kleine zangvogel die doortrekt en hier september - oktober zich soms laat zien. Als u in de schemering in het gebied bent kan het zijn dat u de nachtzwaluw hoort zingen. Ook zijn de sprinkhaanzanger, roodborsttapuit en goudvink te vinden.