Vakantiehuizen Jurapark Aargau

Tussen de Aare en de Rijn ligt het 244 km2 glooiende landschap van dit Jurapark. Op een Juressic plateau tussen de steden Basel en Zurich ligt deze oase van rust. Met 350 meter boven de valleibodems is het geen hoog gebergte.

Lees meer over vakantiehuizen in Jurapark Aargau
Nature project

Samen dragen we bij aan lokale natuurprojecten

Meer informatie

Tussen de Aare en de Rijn ligt het 244 km2 glooiende landschap van dit Jurapark. Op een Juressic plateau tussen de steden Basel en Zurich ligt deze oase van rust. Met 350 meter boven de valleibodems is het geen hoog gebergte.

In het gebied is vroeger naar erts gedolven, die sporen zijn nog steeds zichtbaar op sommige plekken. Ook is een van de oude tunnels opengesteld voor publiek. Andre menselijke invloeden zijn goed te zien in de landschappen. De weilanden met havergras, boomgaarden, hagen en aangepaste bosranden zijn allemaal restanten van de lokale populatie. Er groeien vele kersen in het gebied, in de lente worden deze zeer mooi roze en later in het jaar kersensap, jam en nog vele meer. Doordat meeste dorpen geen goed verbinding hebben met de grote stad gaat op veel plekken in de Jura het leven op traditionele wijze door. Er zijn zeer veel gemarkeerde routes, ook lange afstandwandelingen gaan door dit gebied.

Doordat de geologie van het gebeid en doordat vroeger de Thetys zee op deze locatie lag zijn er veel fossielen te vinden. Geologen maar ook hobbyisten komen hun geluk beproeven met een beitel in de hand.

Flora en fauna

De aanwezigheid van de bloemrijke graslanden heeft ook voor een grote diversiteit aan vlinder gezorgd, enkele bijzondere soorten zijn het tijmblauwtje, tweekleurig zandoogje en oranje zandoogje. Verder komen er nog soorten voor als koevinkje, gele luzernvlinder, zomererebia, dambordje en gehakkelde aurelia. Rode wouw, zwarte wouw, bosuil, grote bonte specht, zwarte roodstaart en Alpengierzwaluw zijn enkele vogelsoorten die waargenomen zijn. Andere beesten zoals de vroedmeesterpad, rivierkreeft, grote hoefijzerneus, wilde zwijnen, marters en herten.

Een aaneenschakeling van bostypes en graslanden en alles er tussenin. Zo zijn er donkere sparrenbossen maar ook loofbossen en gemengde bossen. In de ondergroei komen daslook, bosanemoontjes en Turkse lelie voor. Niet alleen in de grasvelden zijn orchideeën te vinden maar ook in de dennenbossen zitten sommige schatten verstopt.